Kako se znebiti uši?

(Foto: Diana Anđelić)

Naglavne uši, ti neželeni začasni prebivalci v naših laseh, lahko povzročajo srbeče ugrize, pa tudi okužbe, zato je pomembno je, da ukrepamo hitro in natančno. In kako se uši učinkovito znebiti?

Prvi korak

Če kateri od družinskih članov dobi naglavne uši, naj uporablja ločen pribor za nego las,brisače, posteljnino … Po uporabi vse predmete skrbno izolirajte in se čim prej lotite odstranjevanja uši.Uši lahko odpravite s pripravki proti ušem sintetičnega ali naravnega izvora, na voljo pa so v obliki šamponov, losjonov, gelov, ki jih dobite v lekarni. Lahko pa se jih znebite tudi po naravni poti.


Učinkovita pomoč –gost glavnik

Kupite poseben glavnik za ta namen in ga uporabite na mokrih, z balzamom prepojenih in že počesanih laseh. S potegom glavnika po pramenih las natančno odstranjujte uši, glavnik pa sproti spirajte pod tekočo vodo. Nato balzam sperite z las,lase pa še enkrat temeljito prečešite. Postopek vsak drugi dan ponavljajte še dva tedna: tako se bostepostopoma in učinkovito znebili uši, ki se bodo v tem času šele izvalile iz jajčec.


Eterična olja

Šamponu lahko dodate dve kapljici evkaliptusovega olja, kapljico sivkinega in kapljico pelargonijinega olja. Pustite delovati eno uro, nato pa balzamu ali topli vodi dodajte še dve kapljici sivkinega olja in s to mešanico sperite lase. Tudi pri tem postopku si lahko po nanosu šampona lotite še česanja z gostim glavnikom.

Podobno lahko storite z oljem čajevca. 15 kapljic olja čajevca kanite v stekleničko s šamponom. Dobro premešajte in z mešanico vsak dan umivajte lase. Postopek ponavljajte od pet do sedem dni.


Oljčno olje

Na lasišče nanesite obilo oljčnega in ga porazdelite po vsej površini lasišča. Glavo pokrijte s plastično vrečko in pustite delovati dve do tri ure. Nato uporabite gost glavnik in odstranjujte uši. Po česanju sperite lase. Postopek ponavljajte tri tedne, saj imajo uši tritedenski življenjski cikel.


Prekuhajte tudi posteljnino

Dodatni ukrepi: v vroči vodi (najmanj 60 ºC) operite vso posteljnino, preproge, in oblačila, ki so bila v stiku z ušmi. Očistite tudi glavnike, vzglavnike in odeje. Temeljito posesajte vzmetnice, oblazinjeno pohištvo, avtomobilske sedeže in vse prostore, kjer bi utegnila biti jajčeca.

Kako se uši prenašajo?

Uši se hitro prenašajo z glave na glavo, prenašajo se tudi z rabo skupnih glavnikov, brisač, pokrival in igrač – celo v bazenih, saj znajo dobro plavati. Brez gostitelja lahko preživijo nekaj dni.  


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki