S smehom proti gripi

(Foto: Jupiterimages)

Smeh je pol zdravja

Najnovejše študije so pokazale, da humor, smeh in dobro razpoloženje krepijo imunski sistem, kajti po sproščenem smehu se število imunskih telesc v krvi poviša. Priporočilo: vsaj enkrat na dan se od srca nasmejte. Gripa je virusna bolezen, ki se pojavlja v obsežnih epidemijah. Vsakih nekaj let nastopi v še posebno hudi obliki, v vmesnih letih pa se pojavljajo manjše epidemije. Smrtnost pri hudih oblikah gripe je dokaj visoka. Ljudje se z gripo okužijo prek dihal. Nevarnost za širitev okužb je največja četrti in peti dan bolezni. Najobčutljivejši so otroci in mlajši odrasli. Gripa največkrat ni nevarna bolezen; hude oblike se pojavljajo samo pri nekaterih epidemijah in pri slabotnih ljudeh. Pri gripi pogosto nastopijo zapleti, kajti bolezen oslabi imunski sistem: pridružijo se ji superinfekcije, kot sta gnojno vnetje srednjega ušesa in vnetje sinusov.

V času prehladov v zraku kar mrgoli povzročiteljev obolenj, zato se je priporočljivo primerno zavarovati in kljubovati bolezenskim klicam.

Kako se zavarujemo

Eden od osnovnih ukrepov: poskrbite za toploto. Ljudje, ki jih kar naprej zebe, so občutljivejši za prehlad.
Ne jemljite antibiotikov, saj so v boju proti virusom neučinkoviti!

Če lahko, vsaj enkrat do dvakrat na teden obiščite savno. V savni se telesna temperatura poviša za približno 3 oC, to pa poživi presnovo in krvni obtok. Obrambna moč organizma se zviša. Če ste že oboleli, nikakor ne smete v savno, lahko pa si privoščite toplo kopel, ki naj traja 20 minut; voda naj ima temperaturo od 37 do 38 oC. Po kopeli se v postelji kako uro znojite. Če boste kopeli dodali evkaliptusovo olje, boste poskrbeli tudi za dihalne poti in prek kože za ves organizem.

Vso zimo redno jemljite vitamin C, ki aktivira obrambno sposobnost. Poleg tega vsak dan zaužijte dva kivija, 1 grenivko, 1 zeleno papriko ali 2 žlici kislega zelja. Kadilci morajo zaužiti dvojni odmerek vitamina C. Če ste se odločili za jemanje vitaminskih preparatov, dvakrat na dan vzemite po 500 mg vitamina C.
Bolniku z nahodu podobnim obolenjem se raje ne približajte na več kot 1,5 metra.
V rednih presledkih žvečite ingver, namočen v limonin sok; tudi tako boste povečali odpornost.

Cink proti nahodu

Najnovejše študije, ki so jih opravili na univerzah v Oxfordu in Philadelphii, so pokazale, da je cink (element v sledovih) najboljše sredstvo proti nahodu. Znanstveniki so s tem potrdili učinkovitost prastarega domačega zdravila: vroče kurje juhe. Kurje prsi namreč vsebujejo veliko cinka. Seveda se lahko odločite tudi za jemanje cinkovih tablet.

Smejte se

Najučinkovitejše sredstvo proti gripi in prehladnim obolenjem je močan obrambni sistem. Študiji, ki sta ju opravila francoski zdravnik dr. H . Rubinstein in nemški zdravnik dr. K. Pflugbeil iz Evropskega centra za imunoterapijo v Obertalu, sta pokazali, da humor, smeh in dobro razpoloženje pomembno krepijo imunski sistem. Po sproščenem smehu se število imunskih telesc v krvi poviša. Zato velja priporočilo: vsaj enkrat na dan se od srca nasmejte. Tudi nežnost ima pozitivne učinke! Raziskave, ki so jih opravili na ameriških klinikah, so nedvomno dokazale, da bolniki, ki so deležni nežnosti in zlasti božanja, ozdravijo hitreje. Ljudje, ki se razumejo in si izkazujejo nežnost, obolevajo veliko redkeje!

Glava naj bo topla

Ameriški znanstvenik prof. dr. Alan C. Burton iz Massachusettsa je ugotovil, da pri nizkih temperaturah izgubimo več kot polovico toplotne energije, ki je ne moremo hitro nadomestiti. Posledica je oslabitev imunskega sistema, zato je pri nizkih temperaturah priporočljivo nositi pokrivalo. Zlasti ženske pogosto trpijo zaradi hladnih nog, kar mnogi označujejo kot nepomembno težavico. Napak! Hladne noge nevarno slabijo imunski sistem in povečujejo možnost za nastanek prehladnih obolenj. Priporočljiva je topla nožna kopel zjutraj in zvečer, koristne so tudi izmenične kopeli. Pogosto masirajte noge ter nosite udobno in toplo obutev.

Umivanje rok

Na Univerzi v Berkeleyju v Kaliforniji so dokazali, da že z rednim umivanjem rok uspešno kljubujemo številnim okužbam. Znojne roke so pravcato leglo bolezenskih klic! Torej si umijte roke vsakič, ko se vrnete domov, in tudi pred vsakim obrokom. To je še posebno pomembno, če ste bili v stiku s prehlajenim človekom.

Iz zeliščne lekarne

Eterična olja iz čebule imajo baktericiden učinek. Na rezine narezano čebulo stresite v skodelico za juho in jo prelijte s 1/4 litra mlačne vode. Pokrijte in pustite stati čez noč. Zjutraj odcedite. Tekočino grgrajte večkrat na dan, zlasti zvečer. Tudi propolis ima baktericidne lastnosti. Zjutraj in zvečer po umivanju zob grgrajte vodo, ki ste ji dodali nekaj kapljic propolisove tinkture (15 kapljic propolisa na 1/8 l mlačne vode).

Učinkovit je tudi žajbelj, saj vsebuje antibiotične učinkovine. Jušno žlico žajbljevih listov prelijte s skodelico vroče vode. Pustite stati 8 minut in nato odcedite. Čaj pijte zjutraj in zvečer, zlasti če ste bili v stiku s prehlajenimi ljudmi. Koristno je tudi grgranje soka aloe vere.

Ko je nos zamašen

Pozimi iz nosu nenehno curlja ali pa je povsem zamašen. V obeh primerih sta prizadeta vonj in okus. Obvezno uporabljajte papirnate robce, in sicer vsakič novega.

Za nekaj časa omejite pitje tekočine; namesto tega večkrat na dan grgrajte čaj in uživajte čimveč svežega sadja in zelenjave. Nosnice natrite s propolisovo kremo; tako boste pomirili sluznico. Pri zamašenem nosu koristi obsevanje z infrardečimi žarki. Pod nosnice namažite mazilo, ki vsebuje kafro. Žvečite polnozrnat kruh in suho sadje - tako se bo sluz lažje sproščala. Priporočljive so tudi tople kopeli za noge in pitje nesladkanega žajbljevega čaja. Pri usekovanju vedno zatisnite eno nosnico. Ne usekujte se premočno; tako boste preprečili krvavitve. Previdno uporabljajte tudi kapljice za nos. Dolgotrajna uporaba kapljic (več kot teden dni) lahko poškoduje nosno sluznico in pripelje do odvisnosti od zdravila. Pomembno je, da ostane nosna sluznica vlažna, saj se le tako lahko obnavlja in upira virusom. Fiziološka solna raztopina prijetno ovlaži nosno sluznico in odlušči krastice. S pravočasnim in rednim vbrizgavanjem solne raztopine v obliki pršila boste hitro dosegli izboljšanje dihanja.

Čebula proti kašlju in hripavosti

Titonozidi, eterična olja, ki vsebujejo žveplo, so krivi, da se pri rezanju čebule solzimo, pri prehladu pa nam pomagajo k hitrejšemu okrevanju.

Proti kašlju: na drobno sesekljajte čebulo, dodajte 3 jedilne žlice medu in pustite stati 24 ur. Vsako uro v ustih razpustite jedilno žlico tako dobljenega sirupa.

Proti hripavosti: čebulo narežite na kolobarje, polijte s 1/4 l mlačne vode in pustite stati nekaj ur. Nato odstranite čebulo, nekaj požirkov vode popijte, preostanek pa uporabite za grgranje.

Bolečine v vratu

Tudi v tem primeru pomagajo naravna zdravila, na primer pitje in grgranje žajbljevega čaja. Potrebujete: 1 jedilno žlico posušenih žajbljevih listov, ki jih prelijete s skodelico vrele vode. Pustite stati 8 minut. Na krpo namažite 25 dkg skute, ogrete na sobno temperature. Krpo ovijte okrog vratu, čeznjo ovijte volnen šal in pustite učinkovati čez noč.

Pomaga tudi oljni ovitek: laneno krpo namočite v toplo olivno olje; ožmite jo in ovijte okoli vratu. Čeznjo ovijte še suho volneno krpo. Olje ne sme biti vroče!

Zdravilni napitki proti bolečinam v grlu naj bodo prijetno topli. Idealno je, če trikrat na dan popijete skodelico nesladkanega čaja iz ajbiševih korenin. Pomembno je, da ukrepate takoj, ko se pojavi okužba.

Hude prehlade jemljite resno, kajti tovrstne okužbe so veliko bolj nevarne, kot mislimo. Če jih ne zdravimo ali celo zanemarimo, imajo lahko za posledico obolenja, kot so vnetje srčne mišice, pljučnica, akutni bronhitis, vnetje sinusov, vnetje srednjega ušesa, oslabelost imunskega sistema in povečanje možnosti za nastanek alergij. Nezdravljeni prehlad se lahko maščuje čez leta, in sicer v obliki kroničnih obolenj. Še opozorilo: ko ste prekoračili petdeseto leto, lahko vsak prehlad povzroči zaplete, izjemoma celo smrt. Oboleli z visoko temperaturo naj torej ne igra junaka, kajti organizem potrebuje počitek in mir. Naprezanje lahko povzroči nevarno vnetje srčne mišice.

Ob izbruhu gripe

 • Izogibajte se prostorom, v katerih se zadržujejo večje skupine ljudi.
 • Če so vaši bližnji oboleli za prehladom ali gripo, se odpovejte objemanju in poljubljanju.
 • Na Japonskem skoraj vsi, ki bolehajo za prehladom, v javnosti nosijo masko, ki jim prekriva usta; tako preprečijo, da bi se okužili še drugi. Žal tega ukrepa pri nas ne poznamo.


Prenašanje:

 • Največ prehladnih obolenj prodre v organizem skozi grlo in usta.
 • Povzročitelji se prenašajo s kašljem, kihanjem in z jedilnim priborom.
 • Pozimi velja posvetiti veliko pozornost higieni ustne votline: pred in po srečanju z ljudmi jo razkužite.


Kaj lahko pri pregladu storimo sami?

 • Pijte veliko tekočin.
 • Uživajte lahko hrano z veliko vitamini in minerali.

Ko začutite prve znake prehlada

 • Mrazenje, hlad po hrbtu, pritisk v glavi, utrujenost -, ostanite doma.
 • Izogibajte se stresu in vsemu, kar vzbuja nelagodje.
 • Glavo ovijte s šalom in se toplo oblecite.- Pripravite si vročo kopel za noge z dodatkom morske soli.
 • Pod križ si namestite termofor.
 • V majhnih požirkih spijte 1/2 litra lipovega čaja, obogatenega z medom.
 • Ko vam postane vroče, takoj v posteljo; preznojite se in se prepustite krepčilnemu spancu. Naslednji dan boste sicer utrujeni, vendar zdravi. S tem postopkom ste namreč izzvali umetno vročino in tako uničili številne viruse - ste že na poti k izboljšanju.
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki