Ne pozabite na potovalno lekarno!

(Foto: Dreamstime)

Preprečite nevšečnosti

Sončno vreme nas vabi ven, v naravo. Načrtujemo izlete, potovanja, oddih. Toda pri tem ne pozabimo na previdnost! V cvetoči naravi, obsijani s soncem, se skrivajo tudi nevarnosti. Zato si za vsako pot pripravimo torbico z zdravili, ki utegnejo koristiti pri različnih težavah.

Preprečevanje in blažitev alergije na sonce
Čeprav smo komaj dočakali, da nas pogreje toplo sonce, se je treba ustrezno zaščititi pred sončnimi žarki. Številni ljudje trpijo zaradi alergije na sonce. Ko se prvič izpostavijo soncu, dobijo rdeč izpuščaj, predvsem na dekolteju, ramenih, rokah. Pri lažjih oblikah je priporočljiva rabo kreme proti alergijskim izpuščajem. Krema odpravi izpuščaj in neprijetno srbenje. Kadar gre za hujšo obliko alergičnega izpuščaja, ki zajame velike površine ali vse telo, namesto kreme svetujemo jemanje protialergijskih tablet. Tistim, ki imajo vsako leto težave z alergijo na sonce, priporočamo, da začnejo jemati protialergijske tablete že pet dni pred sončenjem in jih jemljejo do konca intenzivnega sončenja. S tem bodo zelo zmanjšali možnost za nastanek alergije.

Piki žuželk
V gozdovih in na travnikih nas lahko popikajo nadležni komarji, mravlje in drug mrčes. Mesto vboda običajno pordi, oteče in skeli oziroma srbi. Boleče mesto namažemo s kremo, ki učinkovito blaži vnetje, bolečino in srbenje. Pozorni moramo biti na morebitne hujše alergične reakcije, ki so pogoste predvsem po pikih os in čebel: izpuščaj, obsežno otekanje, oteženo dihanje, omotičnost. Ti znaki pomenijo, da smo življenjsko ogroženi in da potrebujemo takojšnjo zdravniško pomoč.

Nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov
Potniki, ki se odpravljajo v eksotične kraje, v katerih so visoke temperature, in športniki, ki se pri velikih naporih močno znojijo, naj pomislijo na nevarnost izsušitve organizma. Čeprav imajo s seboj čutarico z vodo, s tem ne morejo nadomestiti izgubljenih soli (elektrolitov), ki se iz telesa odplavljajo z znojem. Zato je treba piti raztopino za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov. Za pripravo raztopine potrebujemo le pitno vodo in prašek, ki ga kupimo v lekarni.

Zdravljenje driske
Na poti nas pogosto ogroža driska. Zaradi pomanjkljive higiene ali zgolj zaradi neredne in pogosto nepravilne prehrane ter stresa se poruši ravnovesje črevesne flore. Dobimo drisko: pogosto nas žene na blato, ki postane tekoče, napenja nas, imamo krče v trebuhu. S pogostim odvajanjem tekočega blata izgubljamo tekočino in elektrolite, to pa lahko pripelje do izsušitve organizma, zlasti pri otrocih. Ob pojavu driske moramo takoj začeti piti raztopino za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov. Sočasno jemljemo kapsule proti driski in napenjanju. Kapsule vsebujejo koristne mlečnokislinske bakterije, ki obnavljajo naravno črevesno floro. Če po dveh dneh ne pride do izboljšanja, je potreben zdravniški pregled. Pri hudih bolečinah v trebuhu, visoki telesni temperaturi ali krvi v blatu je potreben takojšen obisk zdravnika.

Proti zaprtju
Neredna in nepravilna prehrana lahko povzroči tudi zaprtje. Na izletih in potovanjih pogosto ni ne priložnosti ne časa za pripravo zelenjavnih obrokov. Hitro se zadovoljimo s sendviči in drugimi oblikami hitre prehrane. Obenem nimamo vedno na voljo primernega stranišča. Vse to botruje zaprtju: nekaj dni ne gremo na blato, odvajanje postane naporno in boleče. Pomagamo si s sirupom proti zaprtju.

Pomoč pri želodčnih težavah
Zaradi spremenjene prehrane nas utegnejo pestiti želodčne težave. Kadar si privoščimo pojedino, zlasti mastno, začinjeno hrano, sladkarije, kavo in alkohol, nas lahko začne peči zgaga, se nam spahuje, imamo napet trebuh ali bolečine v žlički. Tedaj pomagajo tablete proti zgagi in bolečinam v želodcu.

Olajšanje težav pri oteklih nogah
Po celodnevni vožnji v pregretem avtomobilu ali večurnem občudovanju umetnin v muzeju imamo vsi enak občutek: razbolele, nabrekle, težke noge. Zaradi mirovanja kri zastaja v venah nog, noge otečejo in nas bolijo. Tedaj bosta pomagali hladna kopel in raba mazil, ki vsebujejo zdravilno učinkovino iz divjega kostanja, imenovano escin. Le-ta krepi vene, preprečuje nastajanje oteklin in deluje protivnetno. Mazila z escinom lahko uporabljamo tudi pri lažjih poškodbah (kadar koža ni ranjena), saj pospešujejo zdravljenje podplutb.

Proti bolečinam in vročini
Zdravilo proti bolečinam in vročini je nepogrešljiv del potovalne lekarne. Nadvse neprijetno je, če v odročnih krajih dobimo vročino ali nas začne boleti zob, glava, zvit gleženj. Preden pridemo do najbližjega zdravnika, je treba potrpeti nekaj ur ali celo kak dan. Zato imejmo pri sebi zdravilo proti bolečinam in vročini, primerno za vso družino.

Svetujemo vam, da si pripravite torbico z zdravili, še preden se odpravite na izlet, potovanje oziroma dopust. Zdravila, ki jih potrebujete, lahko kupite brez zdravniškega recepta v vseh lekarnah. Pri izbiri vam bo svetoval farmacevt. Navodila, ki so priložena zdravilom, temeljito preberite, saj morate zdravila pravilno odmerjati in upoštevati vsa opozorila. Zdravila za samozdravljenje so učinkovita in varna le, če jih uporabljate skladno z navodili. Ne pozabite, da vseh težav ne morete pozdraviti sami! Kadar se vam zdravstveno stanje kljub samozdravljenju ne izboljšuje, čimprej obiščite zdravnika.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki