Kdo se boji znojenja?

(Foto: Jupiteriimages)

Kako nevtralizirati neprijeten vonj

Poletje je še daleč, zato nas vročina in znojenje še ne mučita. Toda pretirano znojenje je za marsikoga velik problem - tako duševni kot socialni, in to ne glede na letni čas. Dejstvo, da bodo dlani povsem mokre prav tedaj, ko se bo treba rokovati s pomembnim ali dragim človekom, in zavest, da okoli sebe širijo neprijeten vonj, mnoge tako zelo skrbita, da jim spodkopavata družabno življenje in povzročata resne duševne težave.

Vzroki

Aktivnost žlez znojnic nadzoruje vegetativni živčni sistem, povečano znojenje oziroma splošno ali lokalizirano povečano funkcijo žlez znojnic pa strokovno imenujejo hiperhidroza, ki je lahko fiziološka, simptomatična ali dedna.

Fiziološka hiperhidroza

... se pojavlja pri povečanem telesnem naporu, v nosečnosti, pri osebah s čezmerno težo, v klimakteriju in v vročem ozračju. Pri simptomatični hiperhidrozi se povečano znojenje pojavlja kot eden od simptomov bolezni, kot so malarija, pljučnica in tuberkuloza. Do povečanega znojenja pride tudi zaradi povečanega izločanja in koncentracije kateholaminov (adrenalina in noradrenalina), kar je značilno za motnje delovanja srca in ožilja in hipoglikemijo. Povečano znojenje je lahko tudi posledica reakcije na nekatere kemične snovi, kot so zdravila (aspirin, penicilin, kortikosteroidi), alkohol, nikotin in kofein. Povzročajo ga lahko tudi čustveni in psihični stresi.

Kje je bolj izrazita?

Hiperhidroza se pojavlja na posameznih delih telesa, na primer pod pazduho ali na podplatih, redkeje zajame čelo, nos, vrat, prsi, hrbet. Kot posledica povečanega vlaženja kože lahko pride tudi do sekundarnih zapletov, kot so bakterijska ali glivična kožna vnetja.

Človeka z izrazitim telesnim vonjem začutimo takoj, četudi srajca nima značilnega kroga pod pazduho. Telesni vonj vas lahko spravi v zadrego, umaže perilo in celo vpliva na vaše družabno življenje. Vsi se znojimo. Zakaj imajo torej nekateri vonj, medtem ko ga pri drugih sploh ne občutimo?

Od kod neprijetni vonj?

V naši koži je približno tri milijone žlez znojnic, telesni vonj pa je najintenzivnejši okrog pazduh in prepon, kjer se znoj izloča iz tako imenovanih apokrinih žlez. Znoj sicer nima vonja, a je bogat z beljakovinami, zato je idealno gojišče za številne bakterije. Te kot stranski produkt svoje presnove proizvajajo kemične snovi, ki so za ljudi neprijetnega vonja. Apokrine žleze se močno odzivajo na moški spolni hormon testosteron, zato so znojenje in neprijetne vonjave pogosti spremljevalci obdobja po puberteti. Znoj, ki nastaja na drugih delih telesa, izločajo tako imenovane ekrine žleze. Ta znoja je bolj slan in zato k sreči neprimerno okolje za razmnoževanje bakterij.

V povprečju z znojenjem izgubimo približno liter znoja na dan, zato je znojenje eden od pomembnih mehanizmov za uravnavanje telesne temperature. Poleg že omenjenih vzrokov za povečano znojenje (telesni napor, vroče vreme, tesnoba ter nekatere bolezni ščitnice in vnetja) ima znojenje spodbuja tudi uživanje živil, kot so čebula, riba in česen, ter močno začinjena hrana. Pogosto lahko vonj teh živil zaznamo tudi v vonju znoja. Bolj ko se kdo znoji, večja je verjetnost, da bo zaudarjal po znoju. Stanje je še hujše, če se takšna oseba ne umiva redno ali ne menja oblačil, kar pomeni, da se količina znoja kopiči, smrad pa postaja močnejši in neprijetnejši.

Kako nevtralizirati vonj?

Pri umivanju je treba nameniti posebno pozornost območjem pod pazduhami in na preponah ter pri tem uporabljati deodorantno milo. Oblačila je treba menjavati vsak dan, saj bakterije lahko živijo tudi v obleki. Naravni materiali, kot so bombaž, bolje vsrkavajo znoj, kar omogoča lažje izparevanje.

Navadni deodoranti vonj znoja zgolj prekrijejo, antiperspiranti pa vsebujejo aluminijev klorid, ki vpliva, da se dejansko manj znojimo. Toda pri uporabi antiperspirantov je potrebna previdnost predvsem pri količini, saj imajo nekateri starejši izdelki izrazit vonj, ki ga naši nosovi štejejo k ne preveč prijetnim, hkrati pa puščajo izdajalske bele madeže na oblačilih temnejših barv.

Za začetek reševanja težave z znojenjem velja poskusiti s čaji in tabletami na osnovi žajblja in z nekaterimi zdravili, odvisno od vzroka hiperhidroze, zlasti z antiholinergiki ali pomirjevali, če gre za znojenje na čustveni osnovi. Ena od metod je postopek, imenovan jontoforeza, vodna kopel, skozi katero spuščajo istosmerno elektriko nizke jakosti. Zdravljenje je žal treba ponavljati enkrat do dvakrat na teden do konca življenja.Če nobena od teh metod ne zaleže, je skrajna rešitev operativni poseg, s katerim znojne žleze ali živce odstranijo po kirurški poti. Najpogosteje ga uporabljajo pri čezmernem znojenju na dlaneh in stopalih, čeprav ima ta metoda veliko pomanjkljivost, in sicer, da se znojenje lahko preseli drugam, najpogosteje na obraz.

Zdravljenje z botulinom

V zadnjem času so začeli čezmerno znojenje zdraviti z injekcijami botulinskega strupa Botoxa, metoda pa kljub obetavnim izidom ni pretirano priljubljena, zlasti zato, ker je poseg zelo boleč.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki