Kaj ne sme manjkati v potovalni lekarni

(Foto: Shutterstock)

Prišel je dopustov, ki velja za obdobje sprostitve, uživanja in brezskrbnosti. Vendar se nam lahko tudi takrat primeri, da nenadoma zbolimo ali pa nas doleti nezgoda, zato se velja na to dobro pripraviti že doma. Morda se vam pripravljanje kovčka zaradi prostorske omejenosti zdi pravcati podvig, vendar ne pozabite, da v prtljagi nikakor ne sme zmanjkati prostora za potovalno lekarno, ki nas lahko obvaruje marsikatere neprijetnosti. Farmacevti potovalno lekarno sestavijo na osnovi osebnega pogovora in jo prilagodijo "posameznikovemu zdravstvenemu stanju, kraju bivanja, načinu potovanja, razvitostilokalne zdravstvene službe in dostopnosti medicinske oskrbe", poudarjajo pri Lekarni Ljubljana. Na vsebino potovalne lekarne vplivata tudi trajanje in letni čas potovanja.

Kaj sodi v potovalno lekarno

  • V potovalno lekarno sodi več vrst zdravil in pripomočkov. Če redno jemljete zdravila, jih morate nujno vzeti na pot.
  • Za vse potnike pa velja, da v kovček sodijo zdravila za samozdravljenje. To so zdravila proti slabosti ter zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi. Njihova oblika naj bo prilagojena jemanju na poti, ko bomo morda brez vode in jih botreba raztopiti v ustih ali žvečiti.
  • Nujna so tudi zdravila proti alergijam v obliki tablet in gela, tablete za prečiščevanje vode, zdravila proti driski (ne pozabite na medicinsko oglje), praški za rehidracijo, zdravila proti zaprtju ter zdravila za lajšanje želodčnih težav in težav s kožo.
  • S seboj obvezno vzemite pribor za prvo pomoč, ki naj vsebuje pinceto, sterilne gaze, obliže, škarjice, razkužilo in povoje, termometer, vlažilne in čistilne robčke ter razkužilo za roke in rane.
  • Sestavni del dobro pripravljene potovalne lekarne so tudi sredstva za osebno nego: sredstva za zaščito pred sončnimi žarki z visokim zaščitnim faktorjem in za nego po sončenju.
  • Pozornost velja nameniti tudi zaščiti pred piki komarjev in ugrizi klopov. Če se odpravljate v eksotične kraje, s seboj vzemite močnejši repelent, ki naj vsebuje vsaj 30 odstotkov DEET.
  • Na poti pridejo prav tudi mazila za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih.

Shranjevanje zdravil na potovanju

Tako kot doma morate tudi na potovanju poskrbeti, da zdravila ustrezno hranite. Zdravila naj bodo na enem mestu, najbolje v priročni torbici in na varnem pred otroki. Če potujete z letalom, ladjo ali vlakom, naj bodo zdravila med osebno prtljago, obvezno v originalni embalaži in skupaj z navodili za uporabo. Pred potjo preverite, ali so zdravila, ki jih nameravate vzeti s seboj, še uporabna. Zdravila hranite pri temperaturi, ki ne presega 25 °C, poleg tega morajo biti zaščitena pred svetlobo in vlago. Za shranjevanje občutljivih zdravil so na voljo posebne hladilne torbice, druga pa pred previsokimi temperaturami zaščitite tako, da jih ovijete v aluminijasto folijo.


Ne pozabite dokumentov in potrdil

V kovček poleg naštetih zdravil in pripomočkov nujno sodijo nekateri dokumenti in potrdila. Ne pozabite torej na kartico zdravstvenega zavarovanja, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju za potovanje v tujino, potrdilo o morebitnih cepljenjih inzdravnikovo pisno potrdilo o uporabi zdravil. To zlasti velja za potnike s sladkorno boleznijoin za uporabnike zdravil, ki jih je treba ob vstopu v državo prijaviti carini.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki