Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravniški nasveti za varno pot v eksotiko


(stran 4 od 4)


Zmanjšajte prebavne težave na poti

Hrana je pogost vir zdravstvenih težav na potovanju. Vsak popotnik bi moral upoštevati nekaj splošnih priporočil, katerih upoštevanje zmanjša možnost prebavnih težav:

1. jejte samo dobro prekuhano in prepečeno hrano,

2. hrana naj bo pripravljena pred vami in iz svežih sestavin,

3. jejte sadje z lupino in pijte ustekleničene pijače,

4. obiskujte restavracije, v katerih je veliko obiskovalcev, zlasti domačinov, saj v takih lokalih hrano ves čas sproti pripravljajo, zato je manjša verjetnost, da se bo pokvarila, in večja verjetnost, da bodo sestavine sveže.

5. izogibajte se surovim izdelkom, zlasti morskim ribam, morskim sadežem in dimljenim izdelkom.

Spet doma!

Lepo je potovati, še lepše se je vrniti, se glasi priljubljeno reklo marsikaterega popotnika in turista. Nič ni lepšega, kot po lepih počitnicah varno in zdravo priti domov. Toda tudi tedaj, ko smo že doma, moramo biti nekaj časa pozorni na morebitne spremembe v svojem telesu. Če nastopijo simptomi, kot so vročina, bruhanje, driska, slabo počutje, povečane bezgavke in kožne spremembe, ne smemo odlašati, ampak se čimprej zglasiti pri osebnem zdravniku. Povedati mu moramo, da smo se nedavno vrnili s potovanja po eksotičnih krajih.

Težave po vrnitvi niso tako redke, toda kot pravi sogovornik, največja težava niso eksotične bolezni, pač pa zapleti in poslabšanja obstoječih kroničnih obolenj, ki so predvsem posledica stresa, menjave okolja, časovnih pasov, klimatskih sprememb …
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd