Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravniški nasveti za varno pot v eksotiko


(stran 2 od 4)


Viski le za občasen užitek

Turisti se večkrat pohvalijo, da imajo za zaščito pred okužbami z oporečno hrano ali vodo v kovčku steklenico viskija ali kake druge žgane pijače. Ta naj bi v želodcu uničila vse mikrobe in parazite. Pa je tovrstna dezinfekcija v resnici učinkovita? Nikakor, odgovarja sogovornik. Gre za splošno razširjeno mnenje, ki pa je povsem zmotno in v nekaterih primerih celo škodljivo, saj lahko žgane pijače zmanjšajo učinkovanje antimalarikov. Sogovornik omeni še eno razširjeno in netočno informacijo, ki kroži med turisti, in sicer, da si je treba zobe umivati samo z ustekleničeno vodo. To navadno ni potrebno, če gre za javno vodovodno omrežje, saj je količina vode, ki jo popijemo pri umivanju zob, tako majhna, da bakterije uniči želodčna kislina.


Hrana

Na potovanjih v eksotične dežele lokalna hrana pogosto pomeni velik šok za prebavila. Kot pravi sogovornik, težav ne povzroča samo oporečna ali okužena hrana, temveč tudi drugačna priprava hrane in začimbe, ki jih naš organizem ni vajen. "V želji po novostih ljudje želijo okusiti čimveč krajevnih jedi, ker pa jih niso vajeni, jim pogosto povzročijo težave: alergijske reakcije, prebavne motnje, poslabšanje kroničnih bolezni prebavil … Velik problem je tudi hrana, okužena z mikrobi.

Vsi popotniki in turisti, ki kupujejo hrano na uličnih stojnicah in tržnicah, morajo imeti v mislih naslednje nasvete: izogibajo naj se hrani, ki ni dovolj pečena ali kuhana, jedo naj samo sadje z lupino, izogibajo naj se mlečnim izdelkom, sladoledu in solatnim prelivom. Pijejo naj ustekleničene pijače, pozorni pa morajo biti tudi na led, ki je celo v dobrih hotelih pogosto izdelan iz neustekleničene vode in lahko povzroči težave," razlaga dr. Rajtmajer ter dodaja, da morajo biti še posebno pozorni popotniki, ki potujejo v lastni organizaciji in nameravajo za življenje v daljnih krajih porabiti čim manj denarja. Ti namreč sami izbirajo, kje bodo jedli, pogosto si še bolj želijo okusiti krajevne specialitete in jedo v cenovno dostopnih uličnih lokalčkih, vse to pa poveča tveganje za okužbo. Po drugi strani je res, da se takšni popotniki na pot pripravijo veliko temeljiteje kot turisti, ki potujejo z agencijami.

Previdno s tetoviranjem

Potovanja so priložnost za marsikatero novost in avanturo. Če si boste omislili tatu ali si zaželeli uhanček v nosu ali popku, nekaj previdnosti ne bo odveč. Glavni problem so seveda okužbe, saj zlasti v nerazvitih delih sveta pribor, ki ga uporabljajo umetniki podkožnega ličenja, ni vedno sterilen. Večkratna uporaba igel poveča tveganje za okužbo s hepatitisom B in C.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd