Zdravniški nasveti za varno pot v eksotiko

(Foto: Jupiterimages)

Svet je postal globalna vas in razdalje, ki so se še pred desetletjem ali dvema zdele skorajda nepremagljive, so zdaj dosegljive tako rekoč vsakomur. Potrebno je le nekaj denarja ter nekaj volje in poguma, in že v nekaj urah se lahko znajdemo sredi tropskih gozdov. Vsemu napredku navkljub pa še vedno obstajajo nekatere pasti, ki se jih mora zavedati vsak Evropejec, nevajen eksotike. V mislih imamo predvsem slabše higienske razmere, težave s pitno vodo, pogosto oporečno hrano in nalezljive bolezni. Ob ustreznem načrtovanju in pravočasnih pripravah je lahko potovanje lepa, predvsem pa varna izkušnja. O tem, na kaj vse je treba misliti, smo se pogovarjali z Milanom Rajtmajerjem, dr. med., spec. splošne medicine, ki dela v ambulanti potovalne medicine in je tudi sam strasten popotnik.

"Zdravniki popotnikom priporočamo, da predvsem daljše poti začnejo načrtovati že več mesecev pred potjo, predvsem z vidika zdravstvene varnosti. To je zlasti pomembno za vse kronične bolnike; ti se naj pred potjo posvetujejo z osebnim zdravnikom ali specialistom, ki jih vodi, da jih bo lahko ustrezno pripravil in jim svetoval, kaj naj imajo v popotniški lekarni in kako naj se pripravijo v telesnem in psihološkem smislu. Vsem popotnikom pa svetujemo, naj se pravočasno oglasijo v ambulanti potovalne medicine, kjer jim bodo svetovali, katera cepljenja so priporočljiva za potovanje na njihovo končno destinacijo."

Za nekatera cepljenja je potrebnih več odmerkov, na kar moramo pomisliti že precej pred odhodom na pot. Sogovornik pove, da so velik problem potovanja iz tako imenovanih "last minute" paketov, pri katerih ni dovolj časa za temeljite predpriprave in pravočasen začetek cepljenja ali jemanja antimalarikov. Nekatere je treba začeti jemati vsaj štirinajst dni pred odhodom, če želimo optimalno zaščito.

Zaščita tudi za nekatere bližnje države

S cepljenjem se zaščitimo proti več nalezljivim boleznim, ki jih povzročajo bakterije, virusi in prenos okužbe – z nekaterih živali, s krvjo ali pa z oporečno hrano in vodo. Zdravniki svetujejo zaščito s cepljenjem, zlasti pred hepatitisom A in B, odvisno od končne destinacije pa še pred trebušnim tifusom, meningokoknim meningitisom, kolero in rumeno mrzlico. Poskrbeti je treba tudi za zaščito z antimalariki. Hepatitis A in B sta okužbi, ki prizadeneta jetra, dobimo pa ju lahko predvsem z okuženo vodo in oporečno hrano (hepatitis A) oziroma v stiku z okuženo krvjo (hepatitis B).

Cepljenje je priporočljivo pred odhodom v vse države Jugovzhodne Azije, Indijo, države centralne Afrike, Bližnji vzhod in države nekdanje Sovjetske zveze. Marsikoga preseneti, da stroka priporoča cepljenja tudi za države, ki so v zadnjem desetletju najbolj priljubljene turistične točke Evropejcev, torej Tunizijo, Egipt in vzhodno Turčijo. Kot pravi sogovornik, so to destinacije,v katerih so zelo pogoste okužbe s hrano in vodo. Dejstvo pa je, da prav nikjer, tudi v najrazvitejših predelih Evrope, nismo povsem imuni na okužbe prebavil, vendar je tveganje na prej naštetih območjih toliko višje. Statistično gledano je Egipt (poleg Indije) država, v kateri ima prebavne težave največ turistov; sogovornik pravi, da v prvih desetih dnevih bivanja v teh državah težave s prebavili izkusi do 80 odstotkov turistov.

Preventiva je smiselna, tudi če letujemo v hotelu

Toda turisti teh priporočil pogosto ne jemljejo resno. Kot pravi dr. Rajtmajer, so prepričani, da je zaščita s cepljenjem odveč, če bodo nastanjeni v hotelskih naseljih, v katerih so higienske razmere na visoki ravni. Sogovornik opozarja, da namestitev v dobrem hotelu vsekakor zmanjša tveganje za nastanek okužb in zastrupitve s hrano, vendar je treba imeti v mislih, da v hotelih delajo domačini, ki so lahko prenašalci bolezni. Poleg tega turisti v želji po novih izkušnjah in doživetjih pogosto okušajo krajevne specialitete, ki jih kupujejo v uličnih lokalih, s čimer se poveča možnost, da pride do prebavnih okužb. Zato zdravniki potovalne medicine priporočila o splošnih ukrepih in zaščiti s cepljenjem oblikujejo glede na posamezne predele sveta in države, pri čemer upoštevajo tudi način potovanja. Za potnike, ki potujejo v Egipt, denimo, priporočajo zaščitno cepljenje proti hepatitisu A in B, četudi bodo bivali v hotelu s petimi zvezdicami.
Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki