Kam z otroci med počitnicami

(Foto: Shutterstock)

Prišle so poletne počitnice, na katere je težko čakala večina otrok in mladostnikov. Počitnice so za otroke čas brezskrbnosti, veselja, novih dogodivščin, za starše pa lahko pomenijo zagato ter občutke strahu in negotovosti. Večina zaposlenih staršev med poletnimi počitnicami lahko izkoristi samo teden ali dva dopusta. To pomeni, da so otroci preostali čas prepuščeni sebi. Starši so pogosto v dvomih, saj ne vedo, kako bi otrokom organizirali ta čas, da se jim ne bi pripetila nezgoda ali jih doletela neprijetna izkušnja.

"DVORIŠČNI" POČITNIKARJI

Precej otrok preživlja proste počitniške dneve na dvorišču pred blokom ali hišo. Taki otroci se vsak dan naučijo precej novega, saj so ves čas v stiku z vrstniki, vendar so tudi izpostavljeni marsikateri nevšečnosti. Če imamo smolo, da moramo biti večji del poletja v službi, je priporočljivo, da se vsak dan sproti pogovarjamo o dogodivščinah, ki jih je doživel otrok. Tako smo na tekočem in imamo vsaj delen nadzor nad dogajanjem.

Z otrokom se lahko tudi dogovorimo, da ga ob določenih urah pokličemo in tako spremljamo potek njegovega dneva.

Otrok in starši morajo oblikovati pravila, ki jih bo otrok upošteval v času, ko bo sam. Dogovorimo se na primer, kako daleč od doma gre lahko peš ali s kolesom, ali sme obiskovati prijatelje na domu in ali sme voditi prijatelje domov, koliko časa lahko gleda televizijo in igra računalniške igre in podobno. Seveda se moramo zavedati, da je treba nekatere omejitve, ki so veljale med šolskim letom, med poletjem opustiti ali vsaj omehčati, da se otrok ne bo počutil preveč nadzorovanega - saj ima vendar počitnice.

MALE ZAPOSLITVE - RAZVIJANJE ODGOVORNOSTI

Otroku, ki je med počitnicami veliko sam doma, lahko določimo nekaj zaposlitev, ki jih sicer ne opravlja. Tako se lahko dogovorimo za neki sistem in opravljeno delo točkujemo z vnaprej dogovorjenimi točkami. Določeno število točk otroku prinese nagrado, primerno njegovi starosti. Za starejše otroke je to lahko tudi denar, za mlajše pa ogled filma v kinu ali obisk želenega mesta (živalski vrt, izlet z vlakom, vožnja po toboganih v toplicah ipd.). Dogovorimo se lahko tudi za negativne točke, če je otrok obljubil, da bo delo opravil, a obljube ni izpolnil, ne da bi za to imel opravičljiv razlog. Zaposlitve, ki jih damo otroku, morajo biti primerne njegovi starosti in zrelosti. Izbrane naj bodo tako, da se bo otrok ob njih kaj novega naučil. Plača lahko položnico na banki, odnese pisma na pošto, nakupi sestavine za kosilo in podobno.

POČITNICE PRI BRATRANCU ALI BABICI

Za otroka je velika dogodivščina, če lahko prespi kje drugje. Še posebno veselo je, če je to pri bratrancu ali sestrični, ki je približno njegovih let. Preden zvečer zaspita, se lahko v postelji pogovarjata in čez dan počneta vse mogoče, za kar sicer ne bi imela priložnosti. Tako počitnikovanje je primerno za mladostnike, ki so že odgovorni in znajo skrbeti zase, tako da sorodnikov ne obremenjujejo preveč. V tem času imajo otroci tudi dovolj časa za reševanje svojih ljubezenskih in drugih težav.Mlajši otroci radi preživljajo počitnice pri babici in dedku, ker imajo stari starši običajno več časa in se lahko z otroki posvečajo dejavnostim, ki jih mi ne bi zmogli (dopoldanske matineje, obisk bazena med tednom ipd.). Pogosto so idealne počitnice z bratrancem in sestrično pri babici in dedku.

POLETNI TABORI

Pri nas so zadnje čase na voljo tudi številni poletni tabori: od ustvarjalnih in jezikovnih do taborniških in plesnih. Če nam finančne zmožnosti dopuščajo, lahko otroka prijavimo na tabor, ki najbolj ustreza njegovim lastnostim in sposobnostim in velja za kakovostnega. Dobro je, če za nasvet vprašamo znance, ki so svoje otroke že poslali na take tabore. Prepričati se moramo o kakovosti nastanitve in prehranjevanja, o dejavnostih in organizatorjih. Na taboru se otrok nauči samostojnosti in odgovornosti, navezuje nova prijateljstva in obenem kakovostno preživlja prosti čas.

PISANJE POČITNIŠKEGA DNEVNIKA

Da otroci med počitnicami ne bi povsem pozabili, kako so obrnjene črke, jim predlagamo, da vsak dan napišejo, kaj se jim je zgodilo. Zraven lahko tudi kaj narišejo (mlajši otroci) ali nalepijo slike (kino vstopnice, razglednice, ki so jih prejeli od prijateljev ...). Tako bodo bolj sledili poteku počitnic in vsak dan vedeli točen datum. Da bodo vmes ponovili tudi matematična znanja, jih večkrat spodbudimo, naj izračunajo, koliko dni počitnic jim je še na voljo ali čez koliko časa gremo na morje ali izlet. Dobljene dneve lahko preračunajo v ure in minute ali pa si izmislite kake nove igre z datumi, ki spodbujajo računanje in logično mišljenje.

PRVIČ SAM NA POČITNICE

Vsaka stvar je enkrat prvič in prej ali slej se zgodi tudi nam: naš otrok gre na počitnice brez nas. To pomeni, da gre nekam, kjer ne bo nikogar, ki bi ga poznal, nobene babice ali strica, ampak le ljudje, ki jih morda poznamo samo na videz. Takrat morajo biti še posebno pozorni starši otrok, ki imajo zdravstvene ali druge težave (epilepsija, astma, težave s srcem, predpisana dieta, jemanje zdravil, enureza - nočno mokrenje, nočne more, posebni strahovi ali fobije in nenavadno vedenje, kot so hiperaktivnost, beganje, uhajanje...). O težavah in srečevanju z njimi se morajo najprej pogovoriti z otrokom in ga naučiti, kako naj ravna v posameznih situacijah. Težave morajo predstaviti tudi učiteljem ali mentorjem, s katerimi bo otrok preživljal čas.

Pred odhodom se z otrokom lahko domenimo, da si bomo pisali pisma in razglednice. Če je otrok manjši, mu damo s seboj pisemske ovojnice z že napisanim naslovom in znamko. Ne pozabimo, da smo mi tisti, ki mu moramo veliko pisati, saj bo kljub veseli družbi zelo vesel stikov z domačimi. Ni lepšega kot veselje in žareče oči otroka, ki na taboru maha z razglednico, ki jo je prejel od doma.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki