Domača lekarna za lajšanje različnih težav

  • UR
  • petek, 28. januar 2011
(Foto: Diana Anđelić)

Verjetno se je tudi vam že kdaj zgodilo, da so vas presenetile nenadne prebavne težave, bolečina ali pa virusni prehlad, zaradi katerega ste za nekaj dni obležali v postelji, po pomoč za lajšanje težav pa ste v lekarno tako morali poslati svojce ali prijatelje? Pripravili smo nekaj nasvetov o tem, kako si bolj ustrezno in varno pomagati s tistim, kar najpogosteje najdemo doma ali pa dobimo z obiskom lekarne.

Ko zaboli

Skoraj si ne predstavljamo domače lekarne brez zdravil za lajšanje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature – a že tu si postavimo vprašanje: »Katerih?«. Pripravki, ki vsebujejo paracetamol, so primerni za lajšanje blažjih bolečin in zniževanje povišane telesne temperature tudi pri otrocih in jih - ker niso škodljivi za želodec - uvrščamo na sam vrh razpredelnice. Vendar pa pogosto ne zadostujejo za blaženje močnejših bolečin, zato se mnogi raje poslužijo pripravkov z acetilsalicilno kislino, čeprav so ti agresivni do želodčne sluznice (jemati jih moramo po jedi), niso primerni za otroke, predvsem pa se jih moramo izogibati v primerih, ko lahko v kratkem pride do (manjšega) kirurškega posega, saj posledično lahko pride do povečanih krvavitev.

Zato za lajšanje bolečin pred operacijami in ob zobobolu nikar ne posezite po teh pripravkih, ampak si raje pomagajte z drugimi protibolečinskimi zdravili, na primer takšnimi, ki vsebujejo učinkovino naproxen, ibuprofen ali katero od kombinacij paracetamola s kofeinom (ki pa vsekakor niso primerna za otroke). Natančnejše informacije o zdravilih, ki so najbolj primerna glede na vaše splošno stanje so vam vedno na voljo pri vašem zdravniku ali farmacevtu.

Ko nas ustavi prehlad

Za lajšanje simptomov gripe in prehlada obstaja kar nekaj pripravkov s kombinacijo paracetamola in vitamina C (primerno tudi za otroke in želodčne bolnike) ali acetilsalicilne kisline in vitamina C. Odrasli si lahko od 3 do 5 dni blažimo simptome (vključno s povečanim izcedkom iz nosu in kašljem) tudi s kombiniranimi zdravili, a se jih je potrebno pri težavah s povišanim pritiskom izogibati.

Kadar se odločite za uporabo paracetamola z vitaminom C ali acetilsalicilne kisline z vitaminom C ter vas hkrati pestita tudi povečan izcedek iz nosu in kašelj, si ta simptoma vseeno lahko lajšate z dodatnimi pripravki. Za čiščenje nosnih in obnosnih poti čez dan uporabljajte fiziološko raztopino, medtem ko si lahko dihanje zvečer lajšate z zdravilnimi kapljicami, ki zmanjšajo oteklino nosne sluznice in tako sprostijo dihalne poti. Pri kašlju se raje sproti posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj obstajata dve vrsti kašlja (suh in produktiven kašelj), ki se ju moramo lotiti na popolnoma različna načina.


Kaj pa pastile ob težavah z grlom?

Za suho grlo in hripavost uporabljajte zeliščne pastile na osnovi izvlečkov lišajev , katerih sluzi grlo zaščitijo in ga vlažijo. Te pastile lahko tudi kombinirate s protibolečinskimi in/ali antiseptičnimi pastilami oziroma pršili ob vnetjih grla ali žrela, primerne pa so tudi za otroke.


Ko zapeče zgaga

Takšne in drugačne prebavne težave se vedno pojavijo ob nepravem času. Zato ni nikoli odveč, če imamo v domači lekarni kakšen antacid (sredstvo za nevtralizacijo odvečne želodčne kisline, kar običajno občutimo kot pekoč občutek ali zgago) in probiotike, ki jih uporabimo ob težavah s spodnjim delom prebavil – ob napenjanju, zaprtju, diareji itn. – še posebno pa je njihova uporaba priporočljiva za uravnavanje črevesne flore ob katerikoli antibiotični terapiji.

Prva pomoč

Ne pozabite niti na obliže in povoje ter kremo ali sprej za hitrejše celjenje površinskih ran in odrgnin, ki jih vedno najprej dobro očistite pod tekočo vodo ali s fiziološko raztopino, razkužila pa praviloma uporabljajte le ob poškodbah s kužnimi predmeti ali ob ugrizih. Odveč ne bodo niti posebne škarjice, morebiti pinceta, mnogi prisegajo tudi na »pomoč« termoforja.


Dobro pripravljeni

Domačo lekarno dopolnite glede na lastne potrebe oziroma po lastnih izkušnjah, sicer pa ostanite zdravi in naj vam ta služi predvsem kot preventiva. Ob sestavljanju domače lekarne nujno upoštevajte zmernost, saj ustvarjanje velike zaloge zdravil vsekakor ni priporočljivo, hkrati pa poskrbite za skrbno hranjenje zdravil, skupaj s priloženimi navodili in na za to posebej rezerviranem mestu v stanovanju, kjer je temperatura čim bolj stalna in ni preveč vlažno. Pred uporabo je vedno potrebno natančno prebrati navodila. Ob kakršnihkoli dvomih se brez oklevanja posvetujte s svojim farmacevtom, ki vam bo z veseljem strokovno svetoval.

Lekarnar.com

Promocijsko besedilo


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki