Naglavne uši

(Foto: Diana Anđelić)

Uši imajo rade čiste glave

Tudi človeška glava je lahko prav privlačen dom za majhne zajedavce, ki se na njej hranijo s krvjo. Za sezamovo zrno velike naglavne uši sicer ne povzročajo resnih zdravstvenih težav, so pa zato nadležne in nalezljive. Kar hitro se jih lahko nalezejo predvsem otroci, ki radi tiščijo glave skupaj ali si izposojajo oblačila, glavnike, kape …, saj se uši prenašajo tudi s predmeti. Uši na glavi ne pomenijo, da smo umazani, ravno nasprotno – uši imajo raje čiste glave.

Tudi človeška glava je lahko prav privlačen dom za majhne zajedavce, ki se na njej hranijo s krvjo. Za sezamovo zrno velike naglavne uši sicer ne povzročajo resnih zdravstvenih težav, so pa zato nadležne in nalezljive.

Kar hitro se jih lahko nalezejo predvsem otroci, ki radi tiščijo glave skupaj ali si izposojajo oblačila, glavnike, kape …, saj se uši prenašajo tudi s predmeti. Uši na glavi ne pomenijo, da smo umazani, ravno nasprotno – uši imajo raje čiste glave. 

Če ima naglavne uši otrok, mora biti pozorna vsa družina in drugi bližnji, s katerimi se otrok druži, saj je velika verjetnost, da so se uši že naselile tudi na “prijateljske” glave ali celo v brado. Ti majhni krvosesi imajo radi posebna mesta na glavi – zatilje, področje za ušesi, včasih so zadovoljni tudi na vrhu človekove glave. Lahko se naselijo tudi na obrveh, trepalnicah ali se skrijejo v moški bradi.

Prvo opozorilo …
… za zajedavce je lahko že praskanje po glavi. Odrasle naglavne uši so sivkasto bele do rjave barve in zelo majhne, pa še premikajo se hitro, zato jih je težko odkriti s prostim očesom. Laže je odkriti jajčeca, ki so kremasto rjave, gnide pa bele barve. Glavo počešite z gostim glavnikom in ga nato skrbno preglejte.

Orožje – šampon in glavnik
Najpogosteje naglavne uši odstranjujemo z insekticidnim šamponom, ki ga lahko dobite v lekarni brez recepta. Vedno upoštevajte navodila uporabe. Paziti morate, da šampon ne zaide v oči, in natančno upoštevati navodila, da bo šampon dovolj časa deloval na lasišču. Po šamponiranju je treba lasišče dobro sprati z vodo, da ostanki šampona ne bi dražili kože. Z gostim glavnikom moramo izčesati tudi gnide in ličinke. Postopek je treba ponoviti čez deset dni ali čez en teden, če so uši razširjene med otroki v šoli ali vrtcu. Za ušivost trepalnic in obrvi moramo poskrbeti s pinceto, nekateri svetujejo tudi uporabo parafinskega olja.  

Preprečevanje naglavnih uši je enako pomembno kot njihovo odpravljanje. Lase redno češite ali krtačite in lasišče skrbno pregledujte. Če uši odkrijete pri svojem otroku, morate obvestiti šolo ali vrtec, saj jih imajo verjetno tudi drugi otroci. Otrok naj ostane doma nekaj dni, da preprečite širjenje uši.

Ukrepajte takoj
Vsaka ušja samica izleže povprečno osem jajčec na noč in eno za drugim prilepi na začetek lasu. Po približno sedmih dneh se izleže ličinka, na laseh pa ostane prilepljena bela jajčna lupina – gnida. Ličinke tudi sesajo človeško kri, po desetih dneh pa so že odrasle in se lahko razmnožujejo naprej. Zato morate takoj, ko opazite uši ali gnide, umiti otrokove lase, enako pa naj storijo vsi družinski člani in najbližji prijatelji.

  • Osebnih stvari, kot so glavniki, krtače, kape, klobuki in brisače ne posojajte drugim.
  • Lase redno češite ali krtačite.
  • Glavniki, pokrivala, oblačila, brisače in posteljnina so lahko vir širjenja uši, zato jih je treba razkužiti z vročo vodo, dobro posesati, oprati na vsaj šestdesetih stopinjah Celzija, parno zlikati ali kemično očistiti, da uši ne preživijo. Uši bodo pomrle tudi tako, da predmete nepredušno zaprete v vrečko za najmanj dva tedna.