Ne pozabite na potovalno lekarno!

  • petek, 09. julij 2010
(Foto: Dreamstime)

Pripravite se na dopust

Ko načrtujemo izlete, potovanja ali oddih, je dobro delovati premišljeno. S tem seveda mislimo na morebitne nevarnosti in nevšečnosti, ki se nam lahko zgodijo na poti, pomagamo pa si s priročno potovalno lekarno – torbico s prvo pomočjo, ki nam bo v pomoč ob različnih težavah.

Torbico z zdravili si pripravite, še preden odidete na pot. Seveda ne smete pozabiti kartice zdravstvenega zavarovanja in potrdila o zdravstvenem zavarovanju za potovanje v tujino.

V potovalni lekarni naj bodo med osnovnimi sredstvi za prvo pomoč razkužilo za rane, obliži, povoji, sterilne gaze, škarje, pinceta, varnostne zaponke in termometer.

Poleg zdravil, ki jih redno uporabljate in vam jih je predpisal zdravnik, naj bodo v potovalni lekarni še zdravila za samozdravljenje.

Poleti se ne moremo izogniti zdravilom za preprečevanje in blažitev alergije na sonce. Pri lažjih oblikah je priporočljiva uporaba kreme proti alergijskim izpuščajem, ki odpravi izpuščaj in neprijetno srbenje. Kadar gre za hujšo obliko alergičnega izpuščaja, ki zajame velike površine ali vse telo, namesto kreme svetujemo jemanje protialergijskih tablet. Tisti, ki imajo vsako leto težave z alergijo na sonce, naj začnejo jemati protialergijske tablete že pet dni pred sončenjem in jih jemljejo do konca intenzivnega sončenja. S tem bodo zelo zmanjšali možnost za nastanek alergije.

Če boste pustili, da vas sonce opeče, boste potrebovali tudi pripravke proti sončnim opeklinam. Ti vam bodo pomagali pri opeklinah prve stopnje (rdečica, brez mehurjev in povišane telesne temperature), v primeru opeklin druge stopnje (mehurji) ali sončarice pa morate nemudoma obiskati zdravnika.

Ne pozabite na pike žuželk – v torbico dodajte repelente in zdravilo, ki blaži srbenje ali vnetje po pikih.

Za nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov vzemite s seboj raztopino, ki bo izgubo nadomestila. To je še posebej priporočljivo pri potovanjih v eksotične kraje (zaradi driske) ali za tiste, ki se bodo tudi na dopustu rekreaciji posvečali zelo vneto. Pri driski moramo sočasno jemati kapsule proti driski in napenjanju. Kapsule vsebujejo koristne mlečnokislinske bakterije, ki obnavljajo naravno črevesno floro. Neredna in nepravilna prehrana lahko povzroči tudi zaprtje, zato ne pozabimo dodati v torbico tudi zdravila proti zaprtju.

Članek se nadaljuje »


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki