Samopomoč pri odrgninah

  • NP
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shuttersstock)

Pomoč z naravo

Pri vsakodnevnih opravilih in športnih dejavnostih se mimogrede zgodi, da se poškodujemo. Včasih niti ne opazimo, da imamo na komolcu odrgnino ali večjo prasko, v drugih primerih pa lahko tudi taka manjša ranica skeli in peče. Vprašali ste nas, kako si lahko sami pomagamo pri odrgninah in kaj lahko storimo, da se rana čimprej zaceli.

Odrgnino moramo takoj očistiti, nato si pomagamo z antiseptiki, protivnetnimi pripravki in izkoristimo moč zdravilnih rastlin, ki pospešujejo celjenje.

Najprej čiščenje in razkuževanje


Najprej si skrbno umijemo roke z milom in tekočo vročo vodo. Vzemite kos sterilne gaze in z njo temeljito očistite povrhnjo rano s tekočo vodo in milom. Zelo onesnaženo rano očistimo pod tekočo vodo, nato jo previdno otremo s sterilno kompreso, na katero smo nakapali antiseptično raztopino (razredčeni alkohol, raztopina rivanola, fiziološka raztopina).

Preveriti moramo, ali je na rani ostal kak tujek tujki (npr. kamenček), in ga previdno odstraniti. Nato rano, ki jo lahko namažemo tudi z antiseptično kremo, s čimer preprečimo okužbo, obvežemo z gazo ali nanjo položimo obliž.

Pomoč narave za hitrejše celjenje


Pri celjenju ranic nam lahko pomagajo rastlinska mazila, saj mnoga vsebujejo snovi, ki pospešijo celjenje ali delujejo protivnetno. Mazila za celjenje ran in blaženje vnete kože najpogosteje vsebujejo izvlečke ognjiča, netreska, gabeza ali smreke. Ko se rana že zaceli, jo nežno namažemo s sivkinim oljem, ki pospešuje celjenje rane. Olje čajne mirte, ki ga raztopimo v malo vode, pomaga preprečiti okužbo in omili brazgotinjenje. Pri okužbah je v pomoč tudi raztopina ehinaceje, ognjičeva krema pa vnetje pomiri, prepreči okužbo in pospeši celjenje.

Lahko si pomagamo tudi z gelom aloje vere. Največji navdušenci aloje vere imajo doma kar rastlino in na rani uporabijo svež gel. Že naše babice pa so vedele, da si lahko za hitrejše celjenje ran pomagamo tudi z medom.


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki