Kava in cigareti v kombinaciji z zdravili

(Foto: Diana Anđelić)

Součinkovanje zdravil

Skodelica kave nas navda z dobrim občutkom, da smo si vzeli čas zase in za družabnost ter vsaj za hip izstopili iz kroga nenehnega stresa in hitenja. Pogosto gre pitje kave z roko v roki s kajenjem, čeprav učinkov zmernega kajenja na organizem na žalost ni mogoče enačiti s koristnimi učinki skodelice popite kave. Vendar je treba pri kajenju in pitju kave paziti, da sočasno ne uživamo nekaterih zdravil, s katerimi lahko součinkujeta kofein in nikotin.

Kofein vzajemno deluje s številnimi zdravili

Veliko ljudi je prepričanih, da je kava odlično zdravilo proti mačku, v resnici pa lahko celo poslabša koncentracijo in psihomotorične sposobnosti, saj se v takšnem primeru utrujenost po popiti močni črni kavi še poveča. Kofein vzajemno deluje s številnimi zdravili, čeprav večina interakcij ni klinično pomembnih.

Kaj se zgodi pri zaužitju kofeina in oralnih kontracepcijskih sredstev?

Posledica ni zmanjšan kontracepcijski učinek, marveč okrepljen in podaljšan učinek kofeina. Estrogen v oralnih kontracepcijskih sredstvih in v drugih pripravkih hormonske nadomestne terapije najverjetneje zavira presnovo kofeina prek citokroma P450, posledica tega pa je kopičenje kofeina v organizmu.

Seveda so okrepljeni učinki kofeina odvisni od količine popite kave, pa tudi od presledka med pitjem kave in zaužitjem tableto. Tudi številna druga zdravila deluje tako, da skupaj z zaužitim kofeinom povzročijo povišanje ravni kofeina v krvi.

Na drugi strani lahko kofein zviša serumsko raven nekaterih zdravil, denimo antipsihotikov, to pa lahko okrepi njihove neželene učinke. Kofein tudi poveča obseg absorpcije in plazemsko raven učinkovine zdravila, ki ga uporabljamo proti bolečinam, zaradi česar nastopi hitrejši protibolečinski učinek. V kombinaciji s cinkom ali z železom pa kofein deluje tako, da zmanjša absorpcijo teh mineralov.

Kajenje vpliva na delovanje zdravil na recept in brez recepta

Navadno interakcijam zdravil s tobakom ne posvečamo veliko pozornosti. Toda tudi kajenje lahko škodljivo vpliva na delovanje številnih zdravil na recept in tudi brez recepta. Nikotin, ki je najpomembnejša substanca v tobaku, pospešuje sproščanje številnih nevrotransmitorjev (živčni prenašalci) v možganih. Ko se nikotin veže na acetilholinske receptorje, se sproščajo: dopamin, noradrenalin, serotonin …. Nikotin tako vpliva na številne fiziološke procese v telesu, med drugim oži žile in povečuje možnost za nastanek ateroskleroze, povzroča motnje srčnega ritma in vpliva na povečano strjevanje krvi (nevarnost krvnih strdkov).

Gastroezofagealna refluksna bolezen, znana pod kratico GERB, je v razvitem svetu vse pogostejša, njena glavna simptoma pa sta zgaga in dispepsija (bolečina v zgornjem delu trebuha). Blažimo jo z antacidi in zaviralci histaminskih receptorjev H2, med katere spada tudi eno od najpogosteje uporabljanih zdravil brez recepta za lajšanje teh težav. Znano je, da se duodenalni ulkus, zdravljen z zaviralci receptorjev H2, težje zaceli, če oseba kadi, pogosto pa se tudi ponovi (kajenje zniža raven ranitidina v plazmi).

Močno kajenje najverjetneje zmanjša tudi učinek zdravila, ki ga pri nas pogosto predpisujejo proti nespečnosti. Kajenje lahko zmanjša tudi učinek benzodiazepinov – zdravil za pomirjanje in odpravljanje tesnobe.

Nekatere študije namreč kažejo, da bi kadilci potrebovali večje odmerke teh zdravil, njihov očistek je namreč zaradi kajenja lahko povečan, to pa pomeni, da se iz organizma izločajo hitreje. Pri kadilcih so ugotovili tudi potrebe po višjih odmerkih nekaterih starejših antipsihotikov, ki so še vedno v rabi.

Kombinirane kontracepcijske tablete povečujejo tveganje za nastanek venske tromboze, navadno pa jo sproži kombinacija (več) dejavnikov, med katerimi je zlasti pomembno kajenje. Kadilke naj bi bile zelo previdne pri rabi kontracepcijskih tabletk, saj lahko nikotin že sam po sebi poveča strjevanje krvi. Kadilke, starejše od 35 let, naj sploh ne bi jemale kontracepcijskih tabletk.

Ko posežemo po kateremkoli zdravilu, si želimo, da bi nam pomagalo čimprej in s karseda malo neželenimi učinki. Zato vselej pozorno preberimo navodila za uporabo in povprašajmo zdravnika in farmacevta o morebitnih interakcijah. Čeprav ni nujno, da bo zdravilo, ki ga jemljemo, medsebojno učinkovalo s kofeinom ali z nikotinom, se skušajmo izogniti sočasnemu pitju kave (vsaj v razmiku dveh ur) in po možnosti omejimo kajenje. 


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki