Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

V lekarni: 9 ključnih vprašanj


(stran 2 od 2)


4. Ali moram zaužiti celo tableto?
Pomembno vprašanje pri dvigovanju zdravil na recept in tudi tistih brez recepta je: ali je treba tableto zaužiti celo, ali pa jo lahko prelomim oziroma zdrobim. Tako imenovane tablete s podaljšanim sproščanjem niso namenjene razpolavljanju, saj se s tem spremeni princip sproščanja učinkovine skozi daljše časovno obdobje; tudi večine zdravilnih obližev se ne sme rezati na manjše dele.

5. Kaj naj storim, če pozabim vzeti odmerek?
Če smo pozabili vzeti zdravilo, ga vzemimo takoj, ko se spomnimo, nikakor pa ne podvojimo naslednjega odmerka. Posebna skupina so kontracepcijske tabletke; pri teh je zanesljivost zaščite pred zanositvijo odvisna od tega, kdaj v ciklusu smo pozabili tabletko – v nekaterih primerih je dovoljeno vzeti dve tabletki naenkrat. V lekarni torej povprašajmo, kaj storiti, če pozabimo vzeti odmerek zdravila.

6. Koliko časa moramo jemati zdravilo?
Ena od bistvenih informacij je tudi, koliko časa ga je treba oziroma smiselno jemati. Pri zdravilih brez recepta bo farmacevt navedel najdaljši priporočljivi čas samozdravljenja, pri zdravilih brez recepta pa čas jemanja zdravila določi zdravnik. Tako prekratko kot predolgo jemanje zdravila je lahko neučinkovito ali celo škodljivo.

7. Kaj naj storim, če se pojavijo neželeni učinki?
Kar zadeva neželene učinke zdravil, med ljudmi vlada veliko nezaupanje. Številni pacienti so že kmalu po tem, ko vzamejo zdravilo, prepričani, da so se pri njih pojavili v navodilu za uporabo zdravil omenjeni neželeni učinki. Vedeti moramo, da ti učinki niso navedeni, da bi nas prestrašili, pač pa morajo biti opisani, četudi so se v kliničnih raziskavah pojavili le pri nekaj pacientih. Navadno delež pacientov, pri katerih se pojavijo tako imenovani zelo pogosti neželeni učinki, ne presega 10 odstotkov. Zato je v lekarni smiselno povprašati po možnih neželenih učinkih, saj bo farmacevt navedel najpogostejše in nam tudi svetoval, kako ravnati, če se morda pojavijo.

8. Ali lahko vozim avto in upravljam stroje?
Številna zdravila (prepoznamo jih po znaku trikotnika in jih imenujemo trigoniki) lahko povzročajo zaspanost in zmanjšano koncentracijo, zaradi česar se moramo med zdravljenjem z njimi deloma ali v celoti izogibati vožnji in upravljanju s stroji. Ta zdravila so še posebno nevarna v kombinaciji z alkoholom, saj pride do okrepljenega sedacijskega učinka, kar vodi do hude zaspanosti in slabše koordinacije gibov, to pa še povečuje nevarnost, da pride do prometne ali kake drugačne nezgode. Prepričajmo se torej, ali lahko med jemanjem zdravila vozimo avtomobil in upravljamo s stroji.

9. Kje naj hranim zdravilo?
Zdravila vedno shranjujmo v skladu z navodili, saj bodo le tako ohranila učinkovitost. Navadno jih je treba hraniti na suhem, pri temperaturi do 25 °C. Farmacevt nam bo svetoval, kdaj je treba zdravila hraniti v hladilniku, nikakor pa ne spadajo v zamrzovalnik. Hranimo jih na mestu, ki je nedosegljivo otrokom, in jih uporabljajmo do roka uporabnosti, označenega na ovojnini.

Četudi za nami čaka kopica neučakanih ljudi, je naša pravica, da nam farmacevt, ki nam bo izdal novo zdravilo, odgovori na vsa naša vprašanja. Sleherni pacient mora biti deležen enake pozornosti, zato bodimo tudi sami strpni in pustimo osebi pred sabo, da v miru povpraša o vsem, kar jo zanima. Lekarne niso in ne bi smele postati prodajalne.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd