V lekarni: 9 ključnih vprašanj

(Foto: Shutterstock)

Povprašajte farmacevta

Preden zdravilo uporabimo, moramo biti prepričani, zakaj in kako se uporablja. Za vas smo zbrali devet ključnih vprašanj, ki jih morate zastaviti farmacevtu, da boste vedeli, čemu je zdravilo namenjeno, kdaj in koliko časa ga morate jemati, kateri so njegovi najpogostejši neželeni učinki …

V škatlici vsakega zdravila je tudi navodilo za njegovo uporabo. Ker so navodila navadno precej obširna, jih bodisi na hitro preletimo ali pa se ustavimo pri možnih neželenih učinkih in se zaradi kopice naštetih nevšečnosti odločimo, da zdravila raje ne bomo jemali.

Farmacevt v lekarni je tisti, ki bo jasno in razumljivo predstavil zdravilo, ki ga bomo jemali, in opozoril na morebitna tveganja oziroma neželene učinke. Ker za izčrpno razlago (zlati v času virusnih obolenj, ko so se ljudje načakali že pri zdravniku) včasih zmanjka časa, sami povprašajmo o glavnih značilnostih zdravila, saj je njihovo razumevanje eden od glavnih ključev za uspešen potek zdravljenja.

Pomembno je tudi, da farmacevtu povemo, katera zdravila oziroma prehranska dopolnila jemljemo, da bo lahko sklepal o morebitnih interakcijah med njihovimi učinkovinami. Najbolje si je na list papirja napisati seznam vseh zdravil in prehranskih dopolnil, ki jih jemljemo, in ga nositi s sabo v denarnici skupaj s kartico zdravstvenega zavarovanja.


Farmacevt naj vam odgovori na naslednja vprašanja:

1. Kako zdravilo deluje – čemu je namenjeno?
Pomembno je, da vsaj v osnovi vemo, kako deluje zdravilo, ki ga dobimo na recept ali pa kupimo brez recepta. Tako bomo laže razumeli potek zdravljenja in izide, ki jih lahko pričakujemo. Prav tako ne bomo jemali zdravil, ki nam jih je priporočil sosed, ker so njemu pri njegovih težavah tako dobro pomagala. Ljudje smo različni – kar je dobro za nekoga drugega, ni nujno dobro tudi za nas. V lekarni se ne bojmo potarnati, da ne razumemo najbolje, kaj pomeni kak izraz, in zaprosimo za preprosto in razumljivo razlago o tem, kako zdravilo deluje oziroma čemu je namenjeno.

2. Kako jemati zdravilo?
Ni vseeno, ali zdravilo jemljemo na osem ur ali trikrat na dan v času budnosti (se pravi zjutraj, opoldne in zvečer). Večinoma velja, da je treba zdravila jemati vsakič ob istem času. To je zlasti pomembno pri antibiotikih, ki morajo, če naj bodo učinkoviti, doseči točno določeno koncentracijo v plazmi. Tudi sicer pazimo, da časovni zamik, ki odstopa od ure, določene za jemanje zdravila, ni večji od ene ure. Preden zapustimo lekarno, se torej pozanimajmo o tem, kako je treba jemati zdravilo in ali ga je treba vzeti vedno ob istem času.

3. Kako pravilno vzeti zdravilo?
Tudi hrana in pijača lahko tvorita interakcije z zdravilom, zato je treba upoštevati navodilo o tem, kako ga pravilno vzeti – s hrano ali brez nje. Ne drži namreč dokaj uveljavljeno prepričanje, da je vsako zdravilo – če se želimo izogniti težavam z želodcem – bolje vzeti po jedi. Ali zdravilo vzamemo na prazen želodec ali po obroku, namreč pomembno vpliva na delovanje zdravila.
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki