Nasveti za starše: kako odpraviti uši ?

  • NP
  • petek, 06. april 2012
(Foto: Jupiterimages)

Ko srbi glava.

V lekarni dobimo pripravke za hitro in učinkovito razuševanje. Uporabljajmo jih dosledno po navodilu proizvajalca. Pripravki, ki so izdelani iz rastlinskih olj, uši zadušijo. Olje raztopi lepljivo snov, s katero so gnide pritrjene na lase. Lase lažje prečešemo in izperemo insekte. Po uporabi glavnik dobro operemo s sredstvom za razuševanje.

Na tržišču je več pripravkov, ki vsebujejo kemične učinkovine, kot so malation, permetrin in krotamiton. Pri uporabi teh pripravkov pustimo učinkovati gel ali šampon na laseh 10 do 30 minut. Nato lase dobro speremo z vodo. Še mokre prečešemo z gostim glavnikom, da odstranimo mrtve uši in gnide. Postopek ponovimo čez teden dni.

Pri močnejši infestaciji z ušmi priporočamo striženje (zlasti svetlih) las, saj se s kratkih las gnide lažje odstranijo.

Brez uporabe kemičnih sredstev uši uničujemo tudi z elektronskim glavnikom, ki ga uporabljamo po priloženem navodilu. Elektronski glavnik ne deluje na jajčeca. Zato ga je potrebno uporabljati od 10 do 14 dni. V tem času se iz vseh jajčec razvijejo uši, ki jih sproti uničujemo. Kasneje, ko so uši že odpravljene, lahko z redno uporabo glavnika enkrat na teden preprečimo ponovno okužbo.

Obleko, posteljnino, osebno perilo, okrasne blazine itd, moramo oprati pri najvišji dovoljeni temperaturi - po možnosti 95º C. Prelikamo z likalnikom.

Vse predmete za higieno las (krtače, glavnike, sponke, naglavne obroče … ) in igrače je treba oprati v vroči vodi, najmanj 10 minut pri vsaj 55º C. Ne pozabimo kap, rutic, pokrival.

Plišaste igračke in nepralno obleko lahko damo za 48 ur v zamrzovalno skrinjo ali jih vsaj za 14 dni nepredušno zapremo v plastično vrečko.

Oblazinjeno pohištvo, talne obloge, avtomobilske sedeže temeljito očistimo s sesalcem za prah.