Nahod

  • NN
  • nedelja, 02. maj 2010
(Foto: Jupiterimages)

Zadihajmo s praznim nosom

Nahod je akutno vnetje nosne sluznice, ki ga običajno povzročajo virusi, zlasti rinovirusi. Običajno gre za nenevarno okužbo, ki hitro mine. Najpogostejša simptoma sta izcedek iz nosu, otekla sluznica (zamašen nos), nahod pa spremljajo tudi bolj in manj zabavni simptomi, kot so kihanje, srbenje nosu, praskanje v grlu, redkeje tudi vročina. Zamašen nos nas prikrajša tudi za okušanje slastnih jedi, kar še najbolj razžalosti ljubitelje hrane.

Ker je virusov, ki povzročajo nahod, tako veliko, je nemogoče razviti cepivo, ki bi preprečevalo akutni nahod. Običajno naš organizem sam opravi z vsiljivci v petih do desetih dneh.

Znake nahoda pa vseeno lahko ublažimo in pospešimo zdravljenje.
  • Počitek je ključ do uspeha zdravljenja, zato si privoščimo toliko spanja, kot se nam zdi, da ga potrebujemo.
  • Pijmo veliko čaja, razredčenih sokov in še največ vode, saj tekočina olajša izločanje sluzi.
  • Nos si večkrat na dan izperimo s fiziološko raztopino.
  • Nahod lahko blažimo z dekongestivnimi pršili za nos ali kapljicami, ki jih lahko kupimo v lekarni brez zdravniškega recepta. Pršila ublažijo oteklost sluznice in nastajanje sluzi, vendar dolgotrajna raba ni priporočljiva. Za daljšo uporabo je primernejša fiziološka raztopina.
  • Pomagamo si lahko z inhalacijami: v vrelo vodo kanite npr. nekaj kapljic eteričnega olja (npr. evkaliptusa ali poprove mete).
  • Lahko poskusimo tudi z gibanjem na svežem zraku, saj to čisti dihalne poti.
Kdaj k zdravniku?
Kadar nahod traja dlje kot deset dni, če imamo dlje časa visoko vročino, izloček s primesjo krvi ali gnoja, hujše težave z dihanjem ali nas bolijo žrelo, ušesa in/ali glava. Pri novorojenčkih je lahko navaden prehlad zelo resna bolezen, zato se posvetujte se s pediatrom. 
Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki