Kdaj in zakaj koencim Q10?

  • NN
  • sreda, 19. maj 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Staranje lahko počaka

Koencim Q10 (CoQ10) se je v našo zgodovino prvič zapisal pred petdesetimi leti, ko sta skupini ameriških in angleških raziskovalcev iz živalskega tkiva skoraj sočasno izolirali posebno spojino. Poimenovali so jo ubikinon; beseda je sestavljenka iz besed ubikvitaren, ki pomeni povsod razširjen, in kinon, ki pojasnjuje njegovo kemijsko zgradbo.

CoQ10 je v maščobah topna molekula, ki jo je najti v tako rekoč vseh celicah, tkivih in organih, največ pa ga je v skeletnem in srčnem mišičju ter v jetrih in ledvicah. Pogosto ga imenujemo tudi »vitaminu podoben« – organizem ga namreč proizvaja sam, v majhnih količinah pa ga dobimo tudi s hrano. Živila, ki vsebujejo večje količine CoQ10, so temnolistnata zelenjava, kot sta brokoli in špinača, a tudi oreški, morska hrana in meso.

Za energijo

CoQ10 opravlja nalogi, ki sta ključni za nemoteno delovanje celic in celotnega telesa: sodeluje v procesu nastajanja energije in varuje pred škodljivimi učinki radikalov. Oglejmo si podrobneje …

Človeško telo po svoji najosnovnejši zasnovi deluje kot stroj, sestavljen iz ogromnega števila manjših elementov – celic. Te za opravljanje življenjskih procesov potrebujejo nenehen dotok energije, torej hranilnih snovi, ki pa jih ne morejo uporabiti neposredno, marveč jih morajo pretvoriti v energijsko bogate molekule, imenovane ATP.

To se zgodi v procesu dihalne verige ali verige prenašanja elektronov, ki jo poganja CoQ10 kot prenašalec elektronov. CoQ10 se v tem procesu nenehno spreminja: iz reducirane oblike, ubikinola, v oksidirano obliko, ubikinon – in nasprotno. Pri tem nastaja energija, potrebna za ustvarjanje ATP. Če bi CoQ10 popolnoma odstranili, bi stroj – naše telo – prenehal delovati.

Antioksidant

S prispodobo človeškega telesa kot stroja lahko zelo slikovito pojasnimo tudi drugo pomembno nalogo CoQ10. Podobno kot je delovanje strojev povezano z odpadnimi snovmi, tudi pri celičnih energijskih procesih nastajajo nepotrebne, a tudi škodljive spojine. To so radikali, nadvse nestabilne molekule, ki zaradi svoje nepopolne kemijske zgradbe agresivno napadajo druge molekule.

Takšne oksidativne reakcije so vzrok za poškodbe beljakovin, DNK in membranskih maščob, ki lahko sčasoma povzročijo nastanek številnih bolezni. Za antioksidativne lastnosti CoQ10 je odgovorna njegova reducirana oblika, ubikinol, ki velja za enega od najmočnejših v maščobah topnih antioksidantov. Ne samo to, ubikinol lahko obnovi druge antioksidante, kot sta na denimo vitamina C in E.

Ubikinon in ubikinol

Raziskovalci so dokazali, da je pri zdravih odraslih ljudeh več kot 90 odstotkov CoQ10 v krvi in tkivih v obliki ubikinola. Organizem torej premore mehanizme, ki ubikinon spreminjajo v ubikinol. S staranjem se skupna količina CoQ10 v telesu zmanjšuje, poleg tega izrazito oslabi sposobnost telesa za pretvarjanja ubikinona v ubikinol. Po nekaterih podatkih se te spremembe začnejo kazati pri štiridesetih letih, nekatere raziskave pa dokazujejo, da se ta proces začne že pri dvajsetih.

Vzroki za zmanjšanje količine CoQ10 so zelo različni: zmanjšana sposobnost telesa za proizvodnjo CoQ10, pomanjkanje CoQ10 v prehrani, genske mutacije, oksidativne poškodbe celic in zunanji vplivi, kot so stres in bolezni. Znižano koncentracijo celotnega CoQ10 so ugotovili pri različnih bolezenskih stanjih, kot so jetrne, srčno-žilne, nevrodegenerativne in rakave bolezni, povišan krvni tlak, oslabljen imunski sistem, gingivitis in presnovne motnje.

CoQ10 kot prehransko dopolnilo

Ubikinol je veliko manj znan od svoje oksidirane oblike, ubikinona, ki je najpogostejša oblika komercialno dostopnega CoQ10 v obliki prehranskega dopolnila. Ubikinol vrsto let ni bil dostopen v obliki prehranskega dopolnila. Ta spojina je kot izredno močan antioksidant zelo nestabilna, v prisotnosti zraka ali svetlobe pa hitro oksidira v ubikinon, zato jo je izredno težko ohraniti v reducirani obliki.

Toda leta 2006 so japonski raziskovalci odkrili, kako CoQ10 ohraniti v ubikinolni obliki, in razvili tehnologijo, ki omogoča proizvodnjo stabilnega ubikinola. Katere so ključne prednosti ubikinola pred ubikinonom? Ubikinol se v prebavilih veliko lažje absorbira, zato pravimo, da ima večjo biološko uporabnost. Raziskave so pokazale, da pride po zaužitju 300 mg ubikinola v mehki kapsuli do enakega povečanja njegove krvne koncentracije kot po zaužitju 2400 mg ubikinona v žvečljivi tableti. Samo ubikinolna oblika pa premore antioksidativne lastnosti ter varuje celice pred poškodbami radikalov.

Kdaj priporočajo CoQ10?

Pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni, kot so srčno popuščanje, kardiomiopatije in povišan krvni tlak, a tudi za zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni, kot so alzheimerjeva, huntingtonova in parkinsonova bolezen.


Vivin namig

Če ste zdravi in mlajši od štirideset let, boste potrebe telesa pokrili z vnosom ubikinona, oksidirane oblike CoQ10. Če pa ste starejši, če imate katero od kroničnih bolezni sodobnega časa ali pa ste v vsakodnevnem življenju izpostavljeni stresu, boste boljše učinke dosegli z ubikinolom.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki