Klopi: odstranite jih v prvih 12. urah!

(Foto: Jupiterimages)

Kako ga odstranimo in kakšne so lahko posledice vboda klopa

V uredništvo je poklicalo veliko zaskrbljenih bralcev z vprašanjem, ali je letos zaradi mile zime več klopov, s tem pa tudi več možnosti za okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo. Na vašo pobudo smo se pogovorili s predstojnikom Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Kliničnega centra Ljubljana, prof. dr. Francem Strletom, dr. med. Sogovornik je najprej pojasnil, da mila zima res poveča možnost preživetja členonožcev, kot je klop. Toda to še ne pomeni, da vpliva tudi na bolezni, ki jih prenašajo, saj je njihovo pojavljanje odvisno tudi od drugih dejavnikov, ne samo od temperature. Če je dolgo razmeroma toplo, pomeni, da so klopi dlje dejavni; zaradi letošnjega milega vremena so bili klopi na nekaterih območjih Slovenije na prisojnih legah dejavni tudi pozimi.

Domujejo povsod, razen v gorah

Klope je najti povsod po Sloveniji; na območjih, ki presegajo 1000 metrov nadmorske višine, se zadržujejo le redko, na nadmorskih višinah, ki presegajo 1500 metrov, pa jih ni. Z lymsko boreliozo so okuženi klopi po vsej Sloveniji, s klopnim meningoencefalitisom pa skorajda po vsej Sloveniji, zlasti v osrednjem delu. Območja, kjer ni klopov, so redka, vendar so tudi ta čedalje bolj okužena. Klopi imajo radi razmeroma toplo in vlažno okolje. Zelo vroče in suho vreme jim ne prija, tudi kadar je mraz, niso dejavni.


Zaščitite se!

Seveda je nesmiselno, da zaradi klopov ne bi hodili ven. Če se odpravljate v naravo, predvsem v gozd, se je treba zaščititi. Boljše je, da hodite po poti in ne po gošči ali visoki travi. Za v gozd se je najprimernejše obleči v majico z dolgimi rokavi in dolge hlače. Ne bo odveč, če hlačnice zataknete v obuvala, uporabno je tudi, če nosite svetla oblačila, saj boste tako klope lažje opazili.

Na trgu je velika izbira repelentov proti klopom, vendar vas ti ne bodo povsem zaščitili, poleg tega ne smete pozabiti, da je njihovo delovanje časovno omejeno. Zelo pomembno je, da se po vrnitvi iz gozda temeljito pregledate. Če je klop že pritrjen, ga čimprej odstranite, kajti tako se zelo zmanjša možnost, da bi zboleli za lymsko boreliozo.

Izvlecite ga s pinceto

Klopa primite s pinceto (čim bližje koži) in ga previdno izvlecite. Če boste to naredili sunkovito, obstaja večja verjetnost, da ga ne boste odstranili v celoti in bo rilček ostal v koži. S stališča bolezni, ki jih prenašajo klopi, to ni nevarno, pove dr. Strle. Vseeno gre za tujek, ki ga je treba odstraniti, vendar vam samo zaradi tega še ni treba k zdravniku.

Nekateri kanejo na klopa malce vode, sline ali olja, da bi popustil. To učinkuje samo, če je klop v koži kratek čas in se še ni zarinil globoko. Klopov rilček namreč deluje kot smrečica. V kožo gre zlahka, ko pa ga hočemo izvleči, se izrastki razširijo in klop se le še trdneje zasidra v kožo. Nekateri uporabljajo še druge, uradno nepotrjene pristope, kot je vrtenje klopa v smeri urnega kazalca/v nasprotni smeri.

Sogovornik pove, da je vseeno, v katero smer ga vrtite; če je klop prisesan kratek čas, bo z vrtenjem morda lažje šel ven. Če je klop že globlje, tudi to ne bo zaleglo. Odsvetuje pa rabo vžigalnika; nekateri ljudje namreč v bližini klopa prižgejo vžigalnik, ker menijo, da ga bodo tako scvrli.
Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki