Zakaj nastane pomladna utrujenost in kako jo preživeti?

(Foto: Diana Anđelić)

Pomagamo si lahko na več načinov

Pomladna utrujenost se zdi neizogiben del procesa spreminjanja letnih časov, zato jo je treba preprosto nekako preživeti. Spoznajte načine, kako lahko neprijetne simptome kar najbolj omilite in se imate spomladi prav lepo.
To zimo smo pogosto komentirali nadpovprečno visoke temperature za ta letni čas, razpravljali smo o globalnem segrevanju in godrnjali nad nepreglednimi posledicami, ki jih prinaša. Obvezno je bilo treba dodati, da takšne skrajne vremenske razmere slabo vplivajo na zdravstvene tegobe. Čeprav smo lahko nenavadno veliko uživali v toplih sončnih žarkih, se je to večinoma slabo odražalo na splošno vitalnost zdravih in zlasti bolnih ljudi, zato večina med nami željno pričakuje pomlad.


Toda namesto da bi skladno z naravo, ki se začenja intenzivno prebujati in razvijati, pomlad pričakovali polni energije in vneme, tožimo o izčrpanosti, utrujenosti brez razloga, potrtosti, oslabelosti, slabši zbranosti, razdražljivosti, brezvoljnosti in celodnevni zaspanosti.

Nekaj dejstev

  • To stanje opredeljujemo kot pomladno utrujenost, ki jo zgodaj spomladi občuti veliko ljudi.
  • Epidemiološke študije kažejo, da je pomladna utrujenost najpogostejša vrsta utrujenosti, nad katero se ljudje pritožujejo.
  • Bolj so prizadeti ljudje, ki so že sicer občutljivi na vremenske spremembe, saj se njihov organizem slabše prilagaja, zlasti ciklonskim tokovom z nizkim atmosferskim tlakom in južnimi vetrovi.
  • Pomladna utrujenost pogosteje prizadene ženske kot moške.
  • Nad splošnim slabim počutjem se pritožuje več kot 20 odstotkov ljudi, ki obiščejo ambulanto zdravnika splošne prakse, po nekaterih ocenah pa za pomladno utrujenostjo trpi kar vsaka druga oseba.
  • Številni se pritožujejo zaradi težav s krvnim obtokom, občutka nelagodja, pogostih sprememb razpoloženja, nespečnosti, brezvoljnosti, slabe delovne storilnosti, okužb in bledice.

Zima je za nami
Slabše se počutimo tudi zaradi enolične zimske prehrane, saj uživamo hrano, ki vsebuje malo vitamina C, zaradi česar so konec zime zaloge tega vitamina v organizmu izčrpane.

Zaradi pomanjkanja vitamina C se poslabša izraba kisika v celicah in tkivih, to pa povzroči slabljenje obrambnih moči, posledica tega pa je večja obolevnost. Zato je za to obdobje značilen vrhunec epidemije gripe in drugih viroz. Za pomladno utrujenost je značilno, da se hitro utrudimo, zbranost se poslabša, nenehno zehamo in ves dan čutimo potrebo po spanju. Z uživanjem živil, ki vsebujejo večje količine vitamina C, takšno stanje hitro mine. V obdobju nalezljivih bolezni je poraba vitamina C večja, zato ga je pametno uživati več kot sicer.

NASVETI
Tokrat prinašamo nekaj nasvetov, kako preprečiti in pozdraviti pomladno utrujenost.

Vitamin C
Pozimi in spomladi je treba uživati čim več sadja in zelenjave. Vitamin C je najučinkovitejši, če ga dobivamo iz naravnih virov, kot če ga uživamo s prehranskimi dodatki, čeprav so pozimi njegovi naravni viri dražji. Količina vitamina C je večja v neobdelanih, surovih živilih. Ob vsakem obroku si privoščite kaj svežega, jejte sadne solate in južno sadje. Veliko vitamina C je tudi v peteršilju, papriki in zelenjavi, manj pa ga je v stročnicah.

Osvežilni spanec
Najboljše zdravilo proti pomladni zaspanosti je – spanec. Zvečer pojdite v posteljo prej kot sicer. Ko se zbudite, takoj vstanite in bodite aktivni. Ko se zbudite, ne poležavajte, saj boste sicer zaspani, brezvoljni in mlahavi. Če boste vstali takoj, boste sveži, razpoloženi in polni moči. Zajtrkujte brez naglice, raje med in marmelado kot narezek in sir.

Jutranja telovadba
Vsako jutro po prhanju namenite pet minut za gimnastiko ob odprtem oknu, vendar oblečeni v trenirko. Najboljše so vaje za raztezanje, naredite tudi kak počep in krožite z boki.

Prhanje in kopel
Zjutraj: po prhanju z vročo vodo se oprhajte še z močnim curkom hladne vode. To bo izboljšalo krvni obtok in takoj boste poživljeni. Potem se dobro zdrgnite z brisačo ali krtačo, pri čemer najprej zmasirajte noge in nato nadaljujte proti srcu. Zvečer: kopel v topli vodi z dodatki eteričnih olj bo spodbudila izmenjavo snovi, krvni obtok in prebavo, obenem pa se boste sprostili od dnevnih stresov in osvežili kožo.

Tek ali hitra hoja
Tistim z dobro telesno pripravljenostjo in trdnim zdravjem priporočamo poluren tek v naravi na dan. Za tiste s slabšo kondicijo je boljša izbira 30- do 40-minutna hitra hoja. S tem boste povečali dotok kisika v telesne celice.

Kolesarjenje
Izogibajte se vožnji z avtomobilom. Uporabljajte kolo, a ne samo za izlete, temveč tudi za vožnjo v službo in nazaj. Tisti s slabšo telesno pripravljenostjo v prvih dneh premagujte krajše razdalje, nato pa jih postopoma povečujte. Ko se utrudite, se za kratek čas ustavite. Kolesarjenje krepi mišice, krvni obtok in imunski sistem, obenem pa prinaša zadovoljstvo.

Plavanje
To je najboljši šport − skupaj s tekom, hitro hojo, kolesarjenjem, tekom na smučeh in telovadbo. Dvakrat na teden pojdite plavat v bazen. To je šport, ki ga dobro prenašajo tudi starejši ljudje.

Savna
Za savnanje se odločite samo, če vam je to dovolil vaš zdravnik, in sicer enkrat na teden po največ 12 do 15 minut. Izmenična toplota in hlad čistita kri odpadnih snovi in krepita organizem.

Mineralna voda
Krepi občutek telesne moči in uravnava prebavo, to pa omili utrujenost.

Metereopati
Ljudje, ki so občutljivi na meteorološke spremembe, pogosteje podležejo pomladni utrujenosti. Spomladi so pogosti prihodi ciklonskih front z nizkimi atmosferskim tlakom in vlažnimi južnimi vetrovi. Zdravim bodo pomagali zgornji ukrepi, za tiste z zdravstvenimi tegobami, zlasti s srcem in krvnim obtokom, pa je najbolje, če mirujejo doma, dokler vremenska sprememba ne mine. Poudariti je treba, da naše telo pozimi dobi manj sončne svetlobe.

Čeprav se s prvimi pomladnimi dnevi poveča intenzivnost svetlobe, ki jo telo sprejema skozi kožo, se utrujenost, brezvoljnost in slaba zbranost pojavijo prav v tem obdobju. Znanstveniki to razlagajo tudi s tem, da zaradi višjih temperatur pride do širjenja žil in posledično do padca krvnega tlaka, zaradi česar se pojavljajo ti simptomi. V zadnjem času je vse več slišati o učinku hormona melatonina, ki ga izloča hipofiza, njegovo izločanje pa je povezano s ciklusom svetlobe in teme.

Pomoč iz rastlinskega sveta
Svojemu telesu lahko učinkovito pomagamo tudi z uživanjem rastlinskih pripravkov. Rastlina iz tradicionalne kitajske medicine, ki vpliva prav na prilagajanje različnim vremenskim razmeram, je ginseng ali ženšen. Včasih je bila raba ginsenga privilegij pripadnikov kraljevskih družin, zaradi svoje zdravilnosti pa si je prislužil sloves božanske rastline.
Tradicionalna uporaba ginsenga je potrdila njegove izjemne zdravilne učinke. Dokazano pomaga v boju proti utrujenosti in izčrpanosti, krepi imunski sistem ter izboljšuje telesno vzdržljivost ter kognitivne sposobnosti (krepi zbranost in ima blagodejen vpliv na spomin). Raziskovanje delovanja aktivnih snovi v korenini ginsenga (ginsenozidi) je pokazalo, da izboljšujejo psihofizične sposobnosti, zmanjšujejo pa tudi občutek oslabelosti, napetosti in brezvoljnosti.

V boju proti pomladni utrujenosti ginseng s svojim adoptogenim delovanjem spodbuja ali sprošča osrednji živčni sistem, odvisno od potreb organizma. S takšno pomočjo pri prilagajanju na spremembe in stres posredno krepi imunski sistem, s čimer človeku povrne moč in dobro razpoloženje ter mu obnavlja zaloge energije.

Še posebno dragocena pomoč pri izčrpanosti, slabšem psihofizičnem počutju in brezvoljnosti je matični mleček, naravni biostimulans, ki z vitamini, minerali, aminokislinami in drugimi snovmi krepi imunski sistem. Poleg tega obnavlja energetske zaloge, normalizira presnovo in povečuje vitalnost. Pri pomladni utrujenosti učinkovito pomaga tudi lecitin, saj je bogat vir vitaminov B, ki so izredno pomembni za ohranjanje intelektualnih sposobnosti, izboljšujejo pa tudi razpoloženje, zlasti v primeru stresa. Z dodatnim vnosom teh snovi svojemu telesu primerno pomagamo, da kar najmanj boleče preživi pomladno utrujenost, to neželeno spremljevalko vsake pomladi. Tako bomo lahko kar se da uživali v najlepšem letnem času.

Boljša odpornost

Inulin: ta rastlinska snov je ogljikov hidrat sladkega okusa, je manj kalorična od sladkorja, zaradi česar jo pogosto uporabljajo kot zamenjavo za sladkor. Inulin v nespremenjeni obliki pride do debelega črevesa, kjer hrani bakterije bifidus, ki so pomembne za imunski odgovor, in spodbuja njihovo razmnoževanje. To je nadvse pomembno, saj se zdrav obrambni sistem začne v trebuhu: približno 80 odstotkov obrambnih odzivov se namreč dogaja v črevesju. Dobre bakterije ustvarjajo zaščitno pregrado, ki uničuje povzročitelje bolezni.
Inulin najdemo v artičokah, čebuli, česnu in špargljih.

Močno srce

Magnezij: to je ena od najpomembnejših mineralnih snovi, ki krepi srce. Magnezij je nujen za prenašanje živčnih impulzov in stiskanje mišic. To pomeni, da lahko živci, ki nadzirajo delovanje srčne mišice, delujejo optimalno samo, če je v telesu dovolj magnezija. Posledice pomanjkanja magnezija so povečano tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, mišična oslabelost, krči v mišicah, drhtenje, mravljinčenje ter izguba občutkov v rokah in nogah.
Magnezij najdemo v rastlinskih živilih (izdelki iz polnovrednih žit, sezam, bučna semena, stročnice, koščičasto sadje), ribah in mesu.

Več energije

Železo: ta element v sledovih poskrbi, da je približno pet milijard celic v našem telesu preskrbljenih s kisikom. Celice so nenehno dejavne, za to pa potrebujejo veliko energije. Vsaka celica je tovarna, ki ob pomoči kisika proizvaja energijo. Rdeče krvničke prek hemoglobina prenašajo kisik do vseh delov telesa. Jedro hemoglobina je železo, ki veže kisik. Železo iz telesa izločamo z znojem, blatom, urinom in s krvjo (med menstruacijo), če pa prehrana ni dovolj bogata s to snovjo, lahko v telesu pride do njenega pomanjkanja. Posledice pomanjkanja železa občutimo kot kronično utrujenost, izčrpanost, bledico, nagnjenost k okužbam in/ali slabokrvnost.
Železo najdemo v mesu, klobasah, polnovrednem kruhu, stročnicah, školjkah, figah in koščičastem sadju.

Boljša zbranost

Vitamin B3 (niacin, nikotinska kislina, nikotinamid) je pomembna hrana za možgane. Možganske celice potrebujejo veliko energije, zato je pomembno, da je v krvi vedno dovolj niacina. Ta aktivira nevrotransmitorje, ki so pomembni za prenašanje dražljajev med možganskimi celicami. Niacin krepi zbranost in spomin, a tudi odzivnost.
Vitamin B3 najdemo v drobovini, sladkovodnih in morskih ribah, kvasu, mleku, koščičastem sadju, jabolkih, stročnicah in zeleni listnati zelenjavi.

Proti odvečnim kilogramom

Jod: ta element v sledovih je učinkovito sredstvo za hujšanje. Organizem potrebuje jod za proizvodnjo ščitničnih hormonov, ki so potrebni za presnovo sladkorja, maščob in beljakovin, uravnavanje telesne temperature in raven vode v telesu. Samo če vse to deluje optimalno, lahko organizem porabi večje količine maščobe.
Jod najdemo v morski ribi in mlečnih izdelkih. Vsebujejo ga tudi jedi z morskimi algami, kot je suši.

Proti živčnosti

Vitamin B1 (tiamin): ta vitamin je nujen za to, da živci dobijo dovolj energije, ki jo potrebujejo za prenašanje električnih dražljajev. Posledice pomanjkanja čutimo kot živčnost, razdražljivost, slab tek in motnje spanja.
Vitamin B1 najdemo v svinjskem mesu, izdelkih iz polnovredne moke, grahu in fižolu.

Krepke mišice

Vitamin B6: za močne mišice organizem potrebuje beljakovine (mleko, jajca, meso). Toda za to, da se bodo te beljakovine, ki so sestavljene iz aminokislin, spremenile v mišice in vezivno tkivo, potrebujejo pomočnike. Eden od teh je prav vitamin B6. V procesu presnove je zadolžen za predelavo aminokislin iz hrane, ki jih telo spremeni v edinstvene beljakovine in tako vzdržuje moč mišic.
Vitamin B6 najdemo v soji, jetrih, ribah (losos), zeleni zelenjavi (zelje, špinača), kvasu, žitih, krompirju, korenju, koščičastem sadju in bananah.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki