Naglavne uši: dobi jih lahko vsakdo

 • NN
 • sobota, 21. avgust 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Naglavne uši (Pediculus humanus capitis) merijo približno 3 mm; velike so kot sezamovo zrno. Te komajda vidne žuželke brez kril lahko dobi prav vsak. V nasprotju s splošnim prepričanjem imajo raje čiste kot pa umazane lase. Preden se najedo, so sivo bele barve. Živijo na lasišču, kjer se hranijo s krvjo in takrat se obarvajo rdečkasto. Najpogosteje jih najdemo na zatilju in za ušesi, lahko pa se naselijo tudi na obrveh, trepalnicah ali v moški bradi. Uši grizejo in dražijo lasišče, kar povzroči močan srbež. Če se vneto praskamo in si poškodujemo kožo, se lahko okužimo z bakterijami.

Zelo plodne

Samica vsako noč izleže približno osem ovalnih jajčec ali gnid, ki jih prilepi na začetek lasu. Po 7 do 9 dneh se izleže mlada uš ali nimfa. Po 7 do 10 dneh nimfe spolno dozorijo. Življenjska doba uši znaša 6 do 8 tednov; v tem času samica izleže od 100 do 300 jajčec.


Težko jih je odkriti

Pozorni moramo biti, če lasišče nenadoma začne zelo srbeti, če se pojavi rdečina in se nenadoma močno praskamo po lasišču. Otrokovo pogosto praskanje je eden od pokazateljev, da gre za uši. Laže kot uši je odkriti živa jajčeca kremasto rjave barve in prazne jajčne lupine (te so bele), ki se nepopustljivo držijo las. Okuženi predel prečešite z gostim glavnikom.

Lasišče je ustrezno okolje

Uši so na lasišču zelo dejavne in se zlahka selijo z gostitelja na gostitelja. Povprečna uš lahko en dan preživi na več glavah. Uši se najpogosteje pojavijo med šolarji in otroki v vrtcih. S posameznika na posameznika pridejo ob neposrednem stiku glave z glavo, vendar pri tem ne skačejo, ne letijo in ne poskakujejo. Uši je možno dobiti tudi s skupno rabo glavnikov, brisač, krtač in pokrival, kjer se rade potuhnejo in prežijo na novo žrtev. S posebnimi kleščami se močno držijo las; večino časa preživijo na lasišču ali blizu njega. Okužba je možna tudi v bazenu, saj so uši odlične plavalke. Uši ne moremo dobiti od živali ali jih prenesti nanje. Hranijo se samo s človeško krvjo; da preživijo, se morajo vsaj enkrat v 24 urah nahraniti s človeško krvjo.

Kako se uspešno boriti proti ušem

 • Redno pregledujte lasišče. Dobro ga osvetlite in preglejte, ali so na njem uši in/ali gnide.
 • Če ne najdete uši ali gnid, vseeno redno spremljajte stanje lasišča. Če naletite na uši, uporabite sredstvo za njihovo uničevanje.
 • V lekarnah in specializiranih trgovinah so na voljo preparati proti naglavnim ušem in gnidam tako z insekticidom kot tudi brez njega (na naravni osnovi). Natančno preberite proizvajalčeva navodila.
 • Na koncu z gostim glavnikom izčešite mrtve uši in ličinke. Postopek je koristno ponoviti čez deset dni. Tako boste zatrli uši, ki so se nemara izlegle v vmesnem času.
 • Uši na obrveh je treba odstraniti s pinceto, na trepalnicah si lahko pomagate s parafinskim oljem.
 • Očistite vse predmete, s katerimi je bila v stiku oseba z ušmi! Glavnike, pokrivala, oblačila, brisače, posteljnino razkužite z 10-minutnim namakanjem v vroči vodi. Lahko jih tudi operete (pri temperaturi nad 60 °C), posesate, parno zlikate ali kemično očistite. Če osebne potrebščine ali oblačila ne prenesejo visokih temperatur, jih uničite ali vsaj za dva tedna tesno zaprite v plastično vrečko. Lahko jih tudi za 24 ur položite v zamrzovalno skrinjo. Ker si uši v času življenjskega cikla ne bodo mogle najti gostitelja in s tem hrane, bodo poginile.
 • V bazenu uporabljajte plavalno kapo.
 • Kap, šalov, glavnikov in drugih osebnih predmetov ne posojajte drugim.
 • Če ima vaš otrok uši, o tem obvestite vrtec, šolo, druge starše in ustrezne zdravstvene delavce!
Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki