Kdaj s težavami k zdravniku?

(Foto: Jupiterimages)

Bodimo pozorni na simptome

Vse, ki ste že kdaj skušali svojega partnerja prepričati, naj po nekajdnevnem toženju o bolečini v prsih in slabosti vendarle obišče zdravnika, lahko potolažimo, da gre večina ljudi, zlasti moških, zelo nejevoljno k zdravniku. Pravočasno odkritje lahko v veliki meri poveča možnosti za ozdravitev tudi pri hudi bolezni ali poškodbi, zato ne prezrite simptomov, na katere morate biti pozorni, ker sporočajo, da je treba obiskati zdravnika.

1. Kašelj, ki ne odneha: če ste bili nedavno prehlajeni ali ste preboleli gripo, boste verjetno kašljali še nekaj dni ali nekaj tednov. Toda če nenehno kašljate in kašelj nikakor ne poneha, je nemara čas, da obiščete zdravnika, saj so lahko vzroki za tako stanje številni, od tuberkuloze in vnetij dihalnih poti vse do raka pljuč.

2. Kri v blatu: blato, ki je zelo temne barve, podobne barvi kavne usedline, je znak, da bi morali obiskati zdravnika, saj so vzroki zanj bodisi benigna bodisi zelo nevarna bolezen, kot je rak debelega črevesa.

3. Hudi glavoboli: vsakogar občasno boli glava, toda če so glavoboli pogosti in če sredstva proti bolečinam jemljete v velikih količinah, je čas, da obiščete zdravnika, ki bo odkril vzrok teh glavobolov. Morda bo treba spremeniti dioptrijo, morda življenjski slog, lahko pa gre tudi za kaj resnejšega.

4. Težave z vidom: vid se z leti sicer slabša, toda če vidite motno ali se slika kakorkoli spreminja, je čas za obisk očesnega zdravnika in nevrologa.

5. Povišana telesna temperatura: tudi pri telesni temperaturi, ki se zviša brez vidnega razloga, morate odkriti, kaj ni v redu. V primeru povišane telesne temperature, ki traja dlje kot tri dni, obiščite zdravnika.

6. Driska: naj jo je povzročila pokvarjena hrana ali virusi, je driska lahko nevarna; dlje ko traja, nevarnejša je, saj organizem dehidrira. Driska, ki traja več kot dva, tri dni, zahteva obisk zdravnika.

7. Bolečina v prsih: lahko gre za nenevaren simptom, toda če bolečino v prsih spremlja bolečina v levi roki, nujno poiščite zdravniško pomoč, saj gre lahko za simptome srčne kapi.

8. Nočno znojenje: do tega simptoma lahko pride zaradi preobremenjenosti ali izčrpanosti, pogosto pa je simptom resnejših bolezni, od tuberkuloze in hodgkinove bolezni do raka limfnih žlez.

9. Na spolne bolezni pogosto vpliva povečano izločanje iz genitalij, česar tudi ne gre prezreti.

10. Nova kožna znamenja: ljudje s številnimi kožnimi znamenji, ki jih je z leti še več, bi morali biti pozorni na nova znamenja, kajti vsaka sprememba njihove oblike in velikosti je lahko zelo nevarna.

11. Nenadna mišična slabost: če se vam je nenadoma zazdelo, da težko stojite, hodite ali ohranjate ravnotežje, zlasti če ste že več dni izčrpani in se počutite slabo, nujno obiščite zdravnika. Vzroki so lahko številni, med drugim parkinsonova bolezen ali lažji možganski pretres.

12. Težave pri dihanju: nenadoma oteženo dihanje kaže na številne bolezni, od astme do alergične reakcije. Nezdravljena astma je lahko usodna, težave z dihanjem pa lahko kmalu postanejo smrtno nevarne.

13. Pogosto uriniranje: če vas sili na vodo tudi tako, da se ponoči večkrat zbujate, to pomeni, da nekaj ni v redu. Lahko gre za težave s prostato, simptome sladkorne bolezni tipa 2 ali vnetje sečnih organov.

14. Podkožni vozliči: če otipate kakšen vozlič pod kožo, ki je lahko tudi otekla limfna žleza, vedite, da tega simptoma ne gre prezreti, saj je vzrok lahko okužba, a tudi veliko resnejša bolezen.

15. Kronična izčrpanost: pri nenehni preobremenjenosti z napornim delom in številnimi obveznostmi občutek izčrpanosti ni nič čudnega, toda če se pojavi tudi zjutraj, ko ste šele vstali, nekaj ni v redu. Vzroki so lahko od depresije do veliko hujših bolezni.

16. Izguba zanimanja za življenje: depresija je lahko zelo resen problem ter povzroča veliko škode in trpljenja, njeno zdravljenje pa je uspešno.

 

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki