Preventivni pregledi za moške

Preverite, kateri preventivni pregledi so zelo priporočljivi za moške po 50. letu starosti.
Preverite, kateri preventivni pregledi so zelo priporočljivi za moške po 50. letu starosti.

Kam po 50. letu?

Stari rek pravi, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Velja tako za ženske kot za moške, a vsi, ki se ukvarjajo z zdravstveno obravnavo moških, pravijo, da so moški v tem pogledu veliko trši oreh kot ženske. Zakaj?

Na to vprašanje je težko dati enoznačen odgovor, dejstvo pa je, da moški ne govorijo radi o svojih zdravstvenih težavah, še zlasti, če so povezane s »privatnimi« deli telesa, in neredko odlašajo z obiskom pri zdravniku, dokler niso težave tako zelo izrazite, da jih preprosto ne morejo več ignorirati.

V nadaljevanju navajamo nekaj pregledov, ki so zelo priporočljivi za moške po 50. letu starosti, seveda z namenom preprečevanja večjih zdravstvenih zapletov.


Pregled prostate

Prostata je moška spolna žleza, ki lahko z leti močno vpliva na kakovost vsakdana, zato je pomembno, da se moški zaveda, da je skrb zanjo zelo pomembna, saj lahko prepreči marsikatero težavo, povezano z njo. Prostata je žleza, velika kot oreh in leži pod mehurjem. Skozi prostato poteka sečnica, čez katero se izločata seč in semenska tekočina. Značilno zanjo je, da nekje po 45. letu starosti začne rasti, kar je najverjetneje posledica hormonov. Povečana prostata povzroča moškemu težave z uriniranjem, saj to postane pogostejše, lahko tudi pekoče in z večnim občutkom ne povsem izpraznjenega mehurja in je zlasti neprijetno ponoči zaradi pogostega vstajanja, pa sicer ni nevarna.

Povsem drugače je lahko z rakom prostate. Govorimo o najpogostejšem moškem raku, za katerim letno zboli več kot 1500 moških. Dejstvo je, da v nasprotju z mlajšimi moškimi pri starejših bolezen teče počasneje in veliko moških z rakom na prostati doleti smrt zaradi drugih (predvsem srčno-žilnih) vzrokov in ne zaradi raka.​ Vendar pa je nemogoče napovedati, kako bo bolezen potekala pri katerem moškem, zato je prostato potrebno spremljati. Prav zato so priporočljivi redni pregledi pri urologu, ki pregleda prostato.

Odkrivanje raka na debelem črevesu

Rak je v mnogih primerih že postal kronična bolezen, preživetje se je pri številnih oblikah zelo podaljšalo. Kljub temu še vedno velja, da je raka najbolje odkrivati v čim zgodnejših stadijih, ko je bolezen omejena na posamezen organ in se še ni preselila v bezgavke ali oddaljene organe in tkiva. Bolezen, odkrita v zgodnjih stadijih, je v visokem odstotku ozdravljiva, zdravljenje je krajše in za bolnika lažje, kakovost življenja je višja, zdravstvena oskrba pa cenejša. Ena najboljših metod za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb so tako imenovani presejalni programi. To so programi, s katerimi v na videz zdravi populaciji ciljano iščemo ljudi, ki imajo raka ali spremembe, ki bi se brez posredovanja sčasoma zagotovo spremenile v raka.

Za moške imamo v Sloveniji na voljo program Svit za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki. Kot že ime programa pove, je glavni cilj odkriti čim več ljudi (tako moških kot žensk), ki imajo spremembe že v predrakavi fazi ali pa v najzgodnejših stadijih raka. Presejalni programi so z vidika javnega zdravja učinkoviti, če je udeležba vanje vsaj 70-odstotna. Zato je zelo pomembno, da se vabilu odzove vsak, ki ga prejme. Pričakovane rezultate začnejo kazati šele več let po uvedbi. Trenutno se v Svit odzove polovica vabljenih moških, kar je seveda nezadosten rezultat.

Pregled kožnih znamenj

Med redne preventivne preglede človeškega telesa sodi preventivni pregled kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka, predvsem melanoma, ki je lahko smrtno nevaren. Pregledi so še zlasti priporočljivi, če imate po koži veliko pigmentnih znamenj, torej temno rjavih pik okrogle ali ovalne oblike. Pojavijo se lahko kjerkoli na koži. Če ste veliko izpostavljeni soncu, se vam po koži dela še več pigmentnih znamenj.

Iz pigmentnega znamenja se lahko razvije maligni melanom in ljudje, ki imajo na koži številna pigmentna znamenja, imajo večjo možnost, da dobijo maligni melanom. Če ste med njimi tudi vi, je priporočljivo, da redno hodite na preventivne preglede pri dermatologu, ki vas bo pregledal s posebno napravo in sumljiva znamenja tudi odstranil.

Na redne kontrolne preglede bi morali biti pozorni še zlasti samski starejši moški, saj zdravniki opozarjajo, da je pri njih najlažje prezreti začetne stadije melanoma. Ker živijo sami, je več možnosti, da jim bo na delih telesa, kjer se ne morejo opazovati sami, melanom rasel neopaženo, saj nimajo ob sebi nikogar, ki bi jih pravočasno opozoril na spremembe na teh delih kože.

Očesni pregledi

Po 50. letu je zelo priporočljivo hoditi tudi na redne očesne preglede, saj je v tem starostnem obdobju večja možnost za nastanek sive mrene in glavkoma.

Pregled za okužbo z virusom hepatitisa C

Priporočljiv je tudi test na okužbo z virusom hepatitisa C, kar še zlasti velja, če je moški v istospolnih telesnih kontaktih, če se je v mladosti tetoviral ali uporabljal pribor za snifanje kokaina ali užival droge introvensko. V tem primeru ima več možnosti za razvoj okužbe z virusom hepatitisa C, ki nezdravljena lahko vodi v cirozo jeter in v naslednjem koraku v primarnega raka jeter. Vse več pa je tudi dokazov, da nezdravljena okužba s tem virusom povzroča še številne druge bolezni, med drugim tudi sladkorno bolezen tipa 2.


SVIT - DRŽAVNI PROGRAM PRESEJANJA IN ZGODNJEGA ODKRIVANJA RAKA NA DEBELEM ČREVESU IN DANKI
Rak debelega črevesa in danke je drugi najpogostejši rak, če štejemo moške in ženske skupaj. Vsako leto na novo zboli več kot 1400 oseb. Po preživetju zaradi raka debelega črevesa in danke Slovenija zaostaja za državami EU, se pa je razkorak v zadnjih 5 letih zmanjšal. Od 2009 se pri nas na državnem nivoju izvaja Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje, vanj pa so vsako drugo leto vabljeni vsi prebivalci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, stari od 50 do 74 let. Program temelji na laboratorijskem testu oziroma pregledu dveh vzorcev blata. Vsi z negativnim rezultatom so ponovno vabljeni čez dve leti, ljudje s pozitivnim rezultatom pa gredo na endoskopski pregled debelega črevesa in danke, ki mu rečemo kolonoskopija. Ta omogoča tudi sočasen odvzem vzorca sumljivega tkiva.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki