Z otrokom na počitnice ...

(Foto: Shutterstock)

Izvrstni nasveti in predlogi

Počitnice, ki ste se jih tako veselili, so se že po nekaj dneh sprevrgle v pravcato moro, tako da bi se najraje vrnili v službo. Otrok je muhast in neubogljiv. Predstavljamo vam nekaj načinov ravnanja v različnih situacijah in posameznih starostnih obdobjih.

Od 0 do 5 LET - Upoštevajte otrokov ritem


Ne spi
Otrok je ponoči nemiren, se premetava in vas vsake pol ure kliče k sebi.

Zakaj se to dogaja. Drug kraj, urnik, hrana, posteljica, vse to je po mnenju pediatrov razlog za vznemirjenje in nespečnost. To zlasti velja za prve dni dopusta.

Kako ukrepati. V prvih dneh ne bi smeli pretirano spreminjati otrokovega običajnega ritma. Čas obrokov in ura odhoda v posteljo naj ostaneta enaka kot doma. Poleg tega ne pozabite vzeti na dopust otrokovo najljubšo igračko, odejico in vse drugo, kar ga pomirja. Otroka nikakor ne smemo od jutra do večera utrujati na plaži, smučišču, kmečkem turizmu. Otroški zdravnik opozarja, da otroka ne gre že prve večere puščati neznani varuški. To namreč še poveča njegovo tesnobo in napetost; ustvari se začaran krog, zato je otroka pozneje med počitnicami še težje komu zaupati.

Nima téka
Otrok ima zelo slab ték: pri mizi ne jé, potem pa ves dan nekaj grizlja.

Zakaj se to dogaja. Po dolgem potovanju, zlasti če je vreme zelo vroče, je izguba téka nekaj običajnega.

Kako ukrepati. Otroka nikakor ne gre siliti s hrano, raje mu ponudite preproste, njegovi starosti primerne jedi. Vso pozornost je treba nameniti urniku in se odločno upreti sladkim skušnjavam zunaj glavnih obrokov. Dopoldan mu je bolje ponuditi sveže sadje kot tortico, po kosilu in opoldanskem počitku pa sadni ali jogurtov sladoled.

Nenehno si izmišlja.
Otrok bi kar naprej grizljal čips, pred izložbo cepeta, ker mu nočete kupiti igračke.

Zakaj se to dogaja. Psiholog pojasnjuje, da je otrok prepričan, da je na počitnicah dovoljeno prav vse. Mame zaradi ljubega miru pogosto popustijo in privolijo v vse: žogice, milne mehurčke, balone potem pa se zavedo, da je otrokovih zahtev čedalje več in da je treba pretiranemu potrošništvu narediti konec.

Kaj storiti. Bolje je takoj reči ne. Čeprav je sprva težko, so rezultati opazni pozneje.

Ne počuti se dobro
Težavam ni videti konca: včeraj je imel vročino, danes ga boli trebuh, jutri se ga bo morda lotil prehlad.

Zakaj se to dogaja. Spremenjene klimatske razmere, drugačna prehrana in navade so lahko krivi za pojav manjših motenj.

Kaj storiti. Otroški zdravnik priporoča, naj otrok ne pretirava s sladkarijami, če ga boli trebuh. Poleg tega ga je treba naučiti, naj si pred jedjo vedno umije roke. Za otroke niso priporočljiva v odprtih vitrinah shranjena živila, v katera imajo dostop muhe, niti vnaprej pripravljene kreme, morski sadeži in neoprano sadje. Kaj pa glavobol? Najbrž je odveč poudarjati, da mora biti otrok v času najhujše pripeke v senci, če pa je že, mu zmočite lase ali glavo zaščitite s klobučkom. Klimatiziran zrak v hotelih je lahko kriv za prehlad, zato imejte za otroka vedno pri roki tanko oblačilo.
Članek se nadaljuje »