Vas mora skrbeti bolečina v trebuhu?

Najpogosteje postavljena diagnoza ob bolečini trebuha je tako imenovana funkcionalna bolečina, ki pomeni bolečino, ki za osnovo nima resne telesne bolezni.
Najpogosteje postavljena diagnoza ob bolečini trebuha je tako imenovana funkcionalna bolečina, ki pomeni bolečino, ki za osnovo nima resne telesne bolezni. (Foto: Shutterstock)

Za bolečino v trebuhu so najpogosteje krive prebavne težave, lahko pa gre za različna bolezenska stanja. Lahko je različno močna, se ponavlja, lahko jo izzovemo z določeno hrano ali pijačo, lahko pa jo tudi omilimo z različnimi dietami ali zdravili. Bolečino lahko občutimo kot topo ali ostro. Včasih težje določimo njen izvor, včasih lažje. Po mestu bolečine lažje ugotovimo, za katero težavo lahko gre.

Bolečina v trebuhu lahko nastane zaradi:

  • draženja živčnih končičev v trebušnih organih, ki nastane zaradi raztezanja in krčev gladkega mišičja (ta bolečina je topa, ne znamo je točno locirati). Če je povezana z dogajanjem v želodcu, dvanajstniku, jetrih in trebušni slinavki, jo občutimo v zgornjem delu trebuha, dogajanje v tankem in začetnem delu debelega črevesa ter slepiču sproži bolečino okoli popka, dogajanje v širokem črevesu in sečilih pa bolečino v spodnjem delu trebuha;
  • draženja živčnih končičev v potrebušnici, ki nastane zaradi vnetja, kemičnega draženja (na primer predrtje želodčne razjede), povzroči ostro bolečino, ki jo lahko natančno lociramo;
  • patologije v organih izven trebuha, ki preko zapletenih povezav v živčnih poteh povzroči občutek bolečine v trebuhu (na primer stiskanje, pritiskanje živca na izstopišču iz hrbtenice, pasavec).

Zakaj najpogosteje boli trebuh?

Najpogosteje postavljena diagnoza ob bolečini trebuha je tako imenovana funkcionalna bolečina, ki pomeni bolečino, ki za osnovo nima resne telesne bolezni.

Sicer pa so najpogostejše diagnoze vnetje želodčne sluznice z razjedo ali brez nje, kamen v žolčniku z vnetjem ali brez njega, vnetje trebušne slinavke, kronično vnetje črevesa, vnetje slepiča, vnetje ledvičnih čašic, vnetje mehurja, kamen v sečilih, divertikulitis. Redkejše diagnoze so še bolezni s povečano vranico, predrtje stene želodca ali črevesa, izvenmaternična nosečnost, zasuk ciste jajčnika, zasuk testisa, vnetje prostate, vnetje privesnih struktur testisa.

Najpogostejši vzroki bolečine v spodnjem predelu trebuha ali v predelu medenične votline so obolenje sečil (ledvic, mehurja), reproduktivnih organov (maternice, jajcevodov, jajčnikov) in črevesne težave. V nadaljevanju predstavljamo simptomatiko najpogostejših bolezni, pri katerih sta prisotna tudi bolečina oziroma krči v trebuhu.

Obolenja sečil

Značilen je pekoč občutek pri uriniranju in potreba po pogostejšem uriniranju. Bolečina je prisotna v ledvenem predelu. Bolečina, ki se pojavi zaradi obolenja sečil, lahko nakazuje na vnetje mehurja ali samih ledvic ter na prisotnost ledvičnih kamnov. Če so vzrok ledvični kamni, je ta še izrazitejša. V urinu se lahko pojavi tudi kri, kar kaže na okužbo sečil, prisotnost ledvičnih kamnov ali hujše bolezni.

Vnetje mehurja boli v spodnjem delu trebuha na sredini, takoj nad sramno kostjo. Za ledvične kamne je precej značilna zelo močna bolečina, ki se pojavi na levi ali desni strani zadaj in izžareva v sprednji del trebuha ter v dimlje. Pogosto ob napadu ledvičnih kamnov bolnika sili na vodo.

Gastroenteritis

Po domače temu vnetju pravimo trebušna gripa. Poleg bolečin v trebuhu vnetje spremljajo še slabost, bruhanje, pogosto odvajanje tekočega blata, povišana temperatura, napihnjenost, vetrovi in trebušni krči … Gre za virusno okužbo, lahko tudi bakterijsko, ki jo prebolimo v nekaj dneh.


Endometrioza

Gre za obolenje, pri katerem je normalno tkivo sluznice maternice na nenormalnem mestu, kot so potrebušnica, predel za maternico, jajčniki in jajcevod. Če so žarišča na jajčniku, se sčasoma razvije cistična struktura. Endometrioza je torej razraščanje sluznice maternice v druge dele trebušne votline, na primer na potrebušnico, vezi maternice, na črevo in sečila, najpogosteje pa na jajčnike, kjer povzroča ciste. Endometrioza se lahko razraste tudi na sečilih ali črevesu. Povzroča bolečino tam, kjer se razraste, pa tudi med spolnim odnosom.


Obolenje reproduktivnih organov

Bolečina, ki je pri ženskah značilna zaradi obolenja reproduktivnih organov, se navadno pojavi nad sramnim predelom. Če je prisotna samo na eni strani, gre verjetno za obolenje jajčnika. Bolečina in krči se lahko pojavijo tudi med menstruacijo, ki jo lahko spremljajo slabost, bruhanje, šibkost in driska, poleg tega pa tudi glavobol, omotičnost in razdražljivost. Čeprav so nekatere bolečine, ki se pojavljajo ob ovulaciji, normalne, pa nenadna, zelo močna, zbadajoča ali izčrpavajoča bolečina ni normalna. Takšna bolečina je opozorilni znak, da je potrebna zdravniška obravnava.

Bolečina v spodnjem delu trebuha le na eni strani

Ponavadi pri ženskah takšna bolečina ni nič posebnega, še posebno če se pojavi na sredini mesečnega ciklusa in ne traja več kot dva dneva. Vzrok občutenja bolečine v tem času je najverjetneje sproščanje jajčeca med ovulacijo. Če se bolečina pojavlja čez ves mesec in jo spremljajo slabost, bruhanje in povišana telesna temperatura, pa gre lahko tudi za vnetje slepiča, zato bolečine nikar ne ignorirajte.


Kronična vnetna črevesna bolezen (ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen)

Najpogostejše simptomi in znaki so dolgotrajne driske, bolečine v trebuhu, neješčnost in hujšanje, pri otrocih pa zaostanek v rasti. Simptomi nastopijo bodisi nenadno bodisi postopoma. Driske so lahko krvave. Tem simptomom se utegnejo pridružiti povišana telesna temperatura, boleči sklepi, vnetje oči, kožni izpuščaj, slabosti in bruhanje, utrujenost. Včasih so težave blage in po nekaj dnevih ali tednih minejo same od sebe ter niso tako moteče. Crohnova bolezen z leti napreduje in pripelje do zožitve prebavne cevi, kar povzroči vse hujše trebušne krče in zaprtje.


Vnetje prostate

Vnetje prostate se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju. Najpogostejše je pri mladih moških in tistih v srednjih letih. Moški pri akutnem vnetju občutijo močne bolečine v spodnjem delu trebuha in presredku. Akutno vnetje se zdravi z antibiotiki, analgetiki in infuzijami tekočin. Pri kroničnem vnetju prostate so simptomi podobni, vendar manj izraziti. Prav tako se zdravi z antibiotiki, vendar dlje časa (od štiri do dvanajst tednov).

Vnetje slepiča

Bolečina se običajno začne v žlički ali ob popku in se čez nekaj ur preseli v desni spodnji del trebuha. Bolečina je skoraj vedno enakomerna in topa. Krčevite bolečine so redko povezane z vnetim slepičem. Pri otrocih po pojavu bolečine pogosto pride do slabosti in bruhanja. Bruhanje pri odraslih ni tako pogosto. Povišana telesna temperatura do 38 °C ali več je pogostejša pri otrocih in mlajših odraslih. Pogosto je prisotna izguba apetita. Trebuh je občutljiv na pritisk v desnem spodnjem delu, trebušna stena je bolj napeta kot na levi strani.

Če se nenadoma pojavi močna bolečina, ki se razširi iz spodnjega desnega dela trebuha po celotnem trebuhu, je to lahko znak, da se je slepič predrl. Zboli lahko vsakdo, je pa bolezen v določenih starostnih obdobjih pogostejša. Redko zbolijo otroci, mlajši od dveh let, je pa vnetje možno tudi pri novorojenčku. Postavitev diagnoze pri majhnih otrocih je težavno, s podobnimi simptomi se namreč kaže tudi vnetje bezgavk v oporku (mezenterijski limfadenitis). Zelo pogost vzrok za zelo hude, nenadno nastale krčevite bolečine v trebuhu je lahko tudi zaprtje; po klistirju težave zelo hitro izginejo.


Divertikuloza

Črevesni divertikel (izbočenje črevesne stene v obliki mešičkov ali po domače žepkov) nastane, ko se sluznica črevesja izboči skozi oslabljeni mišični sloj. S starostjo se pogostnost divertiklov povečuje. Največkrat nastanejo v končnem delu črevesja, pojavijo pa se lahko v katerem koli delu. Lahko so posamični, lahko pa zelo številni (divertikuloza). Na nastanek divertiklov vplivajo prehrana z malo vlakninami, premalo gibanja in prevelika telesna teža.

Tri četrtine oseb z divertikulozo nima nobenih težav, lahko pa povzročajo bolečino v spodnjem delu trebuha, ki je najpogostejša pred iztrebljanjem in včasih takoj po veliki potrebi, bolniki imajo tudi občasne krčevite bolečine predvsem v spodnjem levem predelu trebuha, lahko se pojavijo tudi vetrovi. Najresnejši zaplet divertikuloze je vnetje (divertikulitis) zaradi zastoja blata. Ob bolečini se pojavijo tudi vročina, krči, slabost in bruhanje. V redkih primerih lahko pride tudi do predrtja divertikla; v tem primeru je bolečina še izrazitejša in se lahko razširi na celoten trebuh.


Vnetje želodčne sluznice (gastritis)

Veliko ljudi, z gastritisom, nima nobenih vidnih simptomov. Če se simptomi vendarle pojavijo, se običajno kažejo kot slabost, bruhanje ali riganje, neprijeten okus v ustih, napenjanje, bolečine v zgornjem delu trebuha levo (ostra ali topa bolečina), nepojasnjeno hujšanje, izguba teka in občutek polnosti, odpor do hrane … Akutni gastritis običajno ne zahteva posebnega zdravljenja in mine sam od sebe, povzroča pa bolečino na dotik.

Razjeda na dvanajstniku ali želodcu (peptična razjeda)

Med pogostejše vzroke za bolečine v zgornjem delu trebuha spadata razjeda na dvanajstniku in razjeda na želodcu (v vsakdanjem jeziku pravimo tudi rana na želodcu, ulkus ali čir). Pri razjedi dvanajstnika je bolečino čutiti pod desnim rebrnim lokom, lahko tudi v ledjih desno. Navadno se pojavi uro ali dve po jedi, močnejša je ponoči in bolnika lahko zbudi. Bolečina popusti po zaužitju manjšega obroka hrane ali antacida. Bolečina lahko traja nekaj dni in nato mine. Bolečina, ki izžareva v hrbet, lahko pomeni, da se je razjeda zagrizla v trebušno slinavko.
Pojavijo se lahko tudi druge težave: bruhanje, zaprtje, krvavitev iz razjede ... Podobne težave povzroča tudi razjeda želodca, pri kateri so pogosti tudi občutek hitre sitosti in težkega trebuha, spahovanje, slabost po zaužitju hrane in pijače …


Kako si lahko pomagate sami?

Pri bolečini v trebuhu, ki je ne spremljajo drugi telesni simptomi (kot so povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, zaprtje, pojav krvi v blatu ali urinu, izguba apetita, hujšanje), gre najverjetneje za funkcionalno bolečino, ki je lahko posledica raznih psihičnih pritiskov okolja, nepravilnega ritma in obsega prehrane, pretiranega uživanja snovi, ki dražijo prebavila (začinjena hrana, alkohol, cigarete ...).

Pomagate si tako, da uredite ritem prehranjevanja, izločite iz jedilnika snovi, ki vam povzročajo težave, in skrbite za uravnoteženo ter zdravo prehranjevanje s čim več balastnimi snovmi. Skrbite za redno odvajanje blata, izogibajte se pretiranemu dolgotrajnemu sedenju in se čim več telesno gibajte.

Če imate bolečine v trebuhu ob sezonskih virozah (»trebušna gripa«) s kratkotrajnim bruhanjem in drisko, za katerimi zbolijo tudi ljudje v bližnji okolici, ob tem pa niste uživali hrane, ki bi lahko povzročila zastrupitev (na primer gobe, termično slabo obdelano meso ...), takojšen obisk pri zdravniku praviloma ni potreben. Zagotovite nadomeščanje tekočine, vzemite enostavni analgetik in se izogibajte stikov z drugimi, ki jih lahko okužite.


Bakterija Helicobacter pylor

Med krivci za peptično bolečino, ki je povezana z vnetji in razjedami, je okužba z bakterijo Helicobacter pylori, lahko pa so tudi nekatera zdravila, predvsem nesteroidni antirevmatiki. Omenjena bakterija se prenaša z onesnaženimi živili, okuženo vodo in s človeka na človeka, pogosto že v otroških letih. Naseli se v želodčni sluznici in izloča strupene snovi. Predvidoma je okužen vsak tretji človek. Do vnetja želodčne sluznice ali do želodčne razjede oziroma razjede v dvanajstniku pa pride le pri vsakem petem okuženem človeku.

Kdaj k zdravniku?

K zdravniku morate v primeru nenadne hude bolečine v trebuhu, ki jo spremljajo drugi telesni simptomi, kot so mrzlica, povišana telesna temperatura, splošna prizadetost, krvav urin. Prav tako je potreben čimprejšnji obisk pri zdravniku v primeru dlje trajajoče nejasne bolečine, ki jo spremljajo izguba teka, hujšanje ali pojav krvi v blatu ali urinu. Obisk je potreben, če bolečino spremljajo hude težave s prebavljanjem hrane: izločanje penastega blata in neprebavljene hrane. Svojih bolečin in procesa, kako se bolečina razvija, nikar ne ignorirajte.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki