Kdaj zbijati povišano telesno temperaturo?

Ko gre za blago povišanje telesne temperature, ki ne presega 37,8 °C, zdravniki ne priporočajo zbijanja z zdravili, saj to bolezen utegne celo podaljšati.
Ko gre za blago povišanje telesne temperature, ki ne presega 37,8 °C, zdravniki ne priporočajo zbijanja z zdravili, saj to bolezen utegne celo podaljšati. (Foto: Shutterstock)

Dobro je osvežiti znanje o ravnanju ob nastopu povišane telesne temperature, saj pogosto delamo napako z nepotrebnim zbijanjem vročine, ki telesu pomaga, da se ubrani pred boleznijo.

Spomnimo, da je vročino potrebno zbijati šele, ko se ta povzpne nad 38,5 °C. V hladnejših dneh so pogosti prehladi, bakterijske in virusne okužbe ter vnetja, vsa ta stanja pa neredko spremlja povišana temperatura. Gre za naraven in zdrav odziv telesa na okužbe in je naša najmočnejša prirojena zaščita pred bakterijami in virusi.

Stopnja vročine ne odslikava nujno resnosti situacije. Že manjša bolezen lahko precej poviša temperaturo, po drugi strani pa ni nujno, da jo vedno dvigne resnejša bolezen. Posledica blago povišane temperature je pospešena presnova, kar pomaga telesu v boju proti vnetjem in okužbam. Visoka vročina (mrzlica) je stanje, ko telesna temperatura naraste nad običajen razpon, se pa ta razlikuje od vsakega posameznika. Sposobnost organizma, da razvija visoko temperaturo, pogosto kaže na vitalnost in močan organizem. Na temperaturi nad 39 °C se mikrobi ne morejo razmnoževati.

Ko gre za blago povišanje, ki ne presega 37,8 °C, zdravniki ne priporočajo zbijanja z zdravili, saj to bolezen utegne celo podaljšati. Visoka telesna temperatura se najpogosteje zbija z zdravili, antipiretiki in analgetiki. Pomagajo obkladki kot tudi tuširanje z mlačno vodo. Zdravniško pomoč je vsekakor potrebno poiskati, ko temperatura preseže 40 °C in se ne spusti brez zdravil niti po treh dneh, spremlja pa jo tudi huda izčrpanost.
Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki