Obrnilo mi je koleno, kaj zdaj?

Pozdravljeni!

Vedno sem bil precej aktiven, redno vsak drugi dan s prijatelji igram košarko. Pred enim mesecem pa sem nerodno doskočil in imel občutek, da mi je obrnilo koleno. Čutil in celo slišal sem, da je v kolenu nekaj počilo in ''zaškrtalo''. Koleno mi je sprva oteklo, nekaj dni sem počival, polagal hladne obkladke. Zdaj je oteklina izginila, koleno je že bolj gibljivo. Še vedno pa me boli na notranji strani, imam občutek, da je nestabilno, če nerodno stopim. Sicer pri hoji in normalnih dnevnih aktivnostih nimam težav, a s takšnim kolenom si ne upam teči, kaj šele kaj več. Rad bi še naprej igral košarko, ki je moja edina prava sprostitev. Prosim vas za nasvet, kako bi najhitreje in najbolje rešil težave s kolenom in s kakšnimi športi se lahko zdaj ukvarjam. Sem 35-letni samostojni podjetnik in imam pri AS-u zavarovanje Specialisti in zdravila.

Hvala in lep pozdrav, Vojko iz Kopra

Pozdravljeni!

Zelo verjetno se vam je pri doskoku pretrgala sprednja križna vez in poškodoval tudi notranji meniskus na kolenu. Poškodba je pogosta pri doskokih, če pride v kolenu do rotacije. Svetujem, da opravite pregled pri specialistu, ki se ukvarja s poškodbami kolena. Ocenjujem, da bo svetovana preiskava z magnetno resonanco (MR), ki bo poškodbo sprednje križne vezi verjetno potrdila. Ugotovilo se bo tudi, ali je morda poškodovan tudi meniskus, v vašem primeru verjetno notranji. Poleg tega se bo preverilo stanje hrustanca in ugotovilo stanje drugih vezi v kolenu. Če bo poškodba sprednje križne vezi potrjena, vam priporočam, da se odločite za operativni poseg, in sicer artroskopsko rekonstrukcijo sprednje križne vezi. Ta tehnika se uspešno uporablja že več let, je minimalno invazivna, omogoča hitro rehabilitacijo in zapleti so zelo redki. V veliki večini primerov zelo uspešno obnovimo stabilnost kolenskega sklepa in na ta način omogočimo bolniku vrnitev k športnim aktivnostim. Poleg tega preprečimo, da pride do dodatnih poškodb v kolenu.

Operativni poseg se opravi v splošni ali regionalni anesteziji. Z artroskopom (majhno kamero) vstopimo v koleno in si najprej pogledamo in otipamo vse strukture v sklepu. Poškodovane meniskuse oskrbimo tako, da jih zašijemo ali pa delček meniskusa odstranimo. Poškodovano križno vez nadomestimo najpogosteje s presadkom tetiv upogibalk kolena (gracilis, semitendinozus), lahko pa uporabimo tudi tetivo kvadricepsa ali patelarni ligament. Presadek učvrstimo v kostne kanale s titanijevimi ploščicami ali razgradljivimi vijaki. Operativni poseg je kratek in traja do 60 minut. Po operaciji bolnik lahko normalno hodi in začne izvajati vaje. Bolnišnico lahko zapusti že drugi dan po operaciji in začne z ambulantno fizikalno terapijo. Po treh mesecih lahko prične s kolesarjenjem, tekom, vajami na fitnes orodju in s prilagojenimi treningi z žogo. Polne športne obremenitve pa svetujem med šestim in devetim mesecem.

Za informacije o zavarovanju čim prej pokličite Center Zdravje AS na brezplačni telefon 080 81 10. Do operativnega posega pa svetujem, da kolesarite, hrbtno plavate in izvajate vaje na fitnes orodju.


Storitve, ki jih plača AS iz zavarovanja specialisti in zdravila*:

pregled pri specialistu: 68 EUR
magnetna resonanca (MR): 210 EUR
kontrolni pregled po MR: 40 EUR
artroskopska rekonstrukcija prednje
križne vezi: 3.600 EUR
fizioterapija 6-krat: 360 EUR
_______________________________________________________________________
SKUPAJ: 4.278 EUR

*Po 6 tednih je priporočeno zdraviliško zdravljenje, ki pa ni predmet zavarovanja.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki