V holistični lekarni

(Foto: Shutterstock)

Od zdravil k človeku

Se še spomnite lekarn izpred desetletij, ko nas je od farmacevtov ločevala visoka steklena pregrada? Od takrat se je v lekarnah spremenilo marsikaj. Steklo je izginilo, lekarniški prostor se je odprl, lekarnarji pa se veliko bolj kot mešanju pripravkov posvečajo svetovanju o zdravilih. "Zdaj je v središču našega zanimanja človek in ne več škatlica z zdravili," pravi Dušan Hrobat, vodja Lekarne Nove Poljane v Ljubljani, prve holistične lekarne v Sloveniji.

Posebno pozornost namenjajo pristnejšemu in tesnejšemu odnosu s svojimi obiskovalci. Tako lekarniški pult ni več namenjen ločevanju, ampak se je spremenil v nekakšen most, ki lekarnarja povezuje s človekom, ki pride po pomoč. Nič nenavadnega ni, pove sogovornik, da lekarnarji stopijo tudi na "drugo stran" – če ima obiskovalec kako vprašanje več ali pa potrebuje podrobnejši nasvet, z njim sedejo za mizo v posebnem kotičku.

V njihovi lekarni človeka razumejo kot nedeljivo celoto. Zavedajo se, da ni mogoče ločevati telesnega, duševnega in socialnega vidika, dober nasvet pa lahko velja za katerega koli od njih. Zato poleg telesnih simptomov upoštevajo tudi to, da človeku, ki redno jemlje ducat zdravil v obliki tablet in kapsul, ni prijetno jemati še enega pripravka v taki obliki. Dober lekarnar bo raje predlagal sirup, kapljice …


Kaj vprašati v lekarni?

V nasprotju z zdravnikom je namreč farmacevtu poleg recepta na voljo samo vaša beseda, zgolj na osnovi nje vam lahko svetuje. Kako se pripraviti na obisk lekarne? Dušan Hrobat svetuje:

  • Svoje stanje in težave predstavite čim bolj natančno, kajti te dragocene informacije pomembno vplivajo na njegovo presojo. Pri tem naj vam bo vodilo, da je bolje zaupati kak podatek več kot premalo, dobri lekarnarji pa vas bodo tudi temeljito izprašali. Marsikdo se namreč ne zaveda, da tudi prehranjevanje in celoten življenjski slog pomembno vplivata na izbiro zdravila, oblike zdravila ali prehranskega dodatka.
  • V lekarno pridite s seznamom zdravil, ki jih jemljete, skupaj z odmerki in vrstnim redom. Vse to ne velja le za zdravila na recept, ampak tudi za pripravke brez recepta, kapljice in prehranska dopolnila, saj utegnejo biti z nekaterimi zdravili v določenih interakcijah.
  • Iz lekarne ne smete oditi, ne da bi bili seznanjeni z režimom jemanja zdravil ali dodatkov in z vrstnim redom njihovega jemanja. Vedeti morate tudi, kateri hrani se morate izogibati, denimo mlečnim izdelkom v času jemanja nekaterih antibiotikov. V času jemanja antibiotikov in statinov (zdravila za znižanje ravni holesterola v krvi) odsvetujejo tudi telesno naprezanje. Zelo pomembno je namreč, da zdravila in prehranske dodatke jemljete pravilno, saj vam bodo le tako lahko pomagala odpraviti težave.

V znanju je moč

Ker vsak dan prihajajo na trg številni novi izdelki, je nujno, da se farmacevti nenehno izobražujejo in usposabljajo za svetovanje. Dušan Hrobat in njegova ekipa lekarnarjev zato informacij o izdelkih ne dobivata zgolj od proizvajalcev. Ko gre za prehranska dopolnila, so se vključili v poseben sistem usposabljanj za strokovno neodvisno svetovanje in presojo prek sistema P3 Professional. Številne izdelke preizkusijo tudi sami, skrbijo pa tudi za sledljivost izdelkov.


Je nakup prek spleta varen?

Del lekarništva se bo v prihodnosti zagotovo preselil na splet, zato je treba znati ločiti zrnje od plev, pravi Dušan Hrobat, ki je pred dvanajstimi leti skupaj z ženo ustanovil prvo spletno lekarno v Sloveniji. Preden na spletu kupite kak izdelek, se najprej prepričajte, ali je spletno mesto vredno zaupanja. Preverite podatke o podjetju, kot so kontaktne informacije, naslov, telefonska številka, kje je podjetje registrirano …

Sogovornik odsvetuje nakupovanje na spletnih mestih, ki ne objavijo podatkov o podjetju, marveč zgolj ponujajo izdelke, od podatkov pa ponujajo samo elektronski naslov za naročanje. Obstaja namreč velika verjetnost, da boste dobili ponarejeno zdravilo, kar je čedalje večji problem. Teh nevarnosti pa ni v pravih spletnih lekarnah, ki imajo za sabo tudi klasično lekarno in s tem magistre farmacije, ki delajo v skladu s predpisi. Poleg tega ima kupovanje v zaupanja vredni spletni lekarni nekatere prednosti. Tako lahko podrobno preberete informacije o izdelkih, jih nato primerjate po kakovosti in ceni ter se v miru odločite. Kljub temu splet ne more zamenjati človeka in nasveta v živo, saj ima tudi beseda svojevrstno zdravilno vrednost, je prepričan Dušan Hrobat.


Vsak človek je zgodba zase …

Za dobrega lekarnarja so nadvse pomembne tudi povratne informacije. Ko so v Lekarni Nove Poljane uvajali to posebnost, so sprva naleteli na začudenje ljudi, češ, ali ne veste, kako zdravilo deluje? Toda vsak človek je zgodba zase, in to ne samo genetsko. Kako človek živi in kako se prehranjuje, lahko različno vpliva na presnovo zdravila in s tem tudi na njegov učinek. Lekarnarju zaupajte, kako se je zdravilo, prehranski dodatek ali pripravek obnesel pri vas. Z novico, da vam je bolje, boste lekarnarjem v Lekarni Nove Poljane polepšali dan. Poklicani so namreč, da pomagajo ohraniti vaše zdravje in premagati bolezen.

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki