Zdravila brez recepta

(Foto: Shutterstock)

Pozdravimo se sami

Samozdravljenje postaja vse pomembnejši sestavni del zdravstvenega sistema, toda to je proces, ki po nekaterih podatkih pri nas poteka še precej počasi. Sploh če sodimo po porabi zdravil brez recepta.

Slovenija je namreč po porabi tovrstnih zdravil na samem repu evropske lestvice. Manj tovrstnih zdravil porabijo le še na Slovaškem, v Rusiji in Romuniji. Največ zdravil brez recepta porabijo v Švici, skoraj devetkrat več kot v Sloveniji. Večja poraba zdravil brez recepta vpliva na razbremenitev zdravnikov ter pomeni večje zavedanje in skrb ljudi za lastno zdravje. Razlogov, da je poraba zdravil brez recepta v Sloveniji tako nizka, je več, med njimi pa je verjetno najznačilnejši ta, da so ljudje še vedno navajeni, da morajo biti zdravila brezplačna. Toda zdravila niso zastonj in tudi tista na recept v resnici plačamo.

Varna za uporabo

Samozdravljenje je postopek, pri katerem bolnik na lastno pobudo in odgovornost skuša pozdraviti simptome bolezni, in sicer s tako imenovanimi OTC-zdravili (over-the-counter), ki jih je mogoče kupiti v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Pri doslednem upoštevanju navodil za uporabo in shranjevanje so zdravila brez recepta varna za uporabo, saj so predmet strogega nadzora, enako kot vsa druga zdravila.

Pri blažjih oblikah bolezni

Ko smo prehlajeni, se lahko namesto za rutinski obisk zdravnika, ki nam bo svetoval že znane načine lajšanja simptomov, odločimo za samozdravljenje. Za takšno zdravljenja pa se odločimo le v primeru blažjih oblik bolezni in se k njemu ne bi smeli zatekati več kot tri do sedem dni.

Večja odgovornost

Samozdravljenje pomeni prevzemanje večje odgovornosti za svoje zdravje, pri čemer je pomembno razumno oceniti, kdaj lahko stanje obvladujemo sami, kdaj pa se je bolje obrniti po zdravniško pomoč. Samostojno lahko zdravimo blage in prehodne zdravstvene tegobe, ki ne potrebujejo vedno obiska pri zdravniku. To so glavobol, simptomi prehlada in gripe, povišana telesna temperatura, driska in druge prebavne motnje ter blažja do srednja bolečina.

Načela samozdravljenja

Samozdravljenje je nedvomno koristno početje, pri čemer je treba upoštevati nekatera temeljna načela:

 • Uporabljajte izključno zdravila iz lekarn po nasvetu farmacevta in ne jemljite zdravila, ki jih najdete doma ali ste jih dobili od prijateljev/sorodnikov.
 • Izogibajte se podaljšani uporabi teh zdravil če se zdravstvene motnje ne popravijo v kratkem času, se takoj posvetujte z zdravnikom.
 • Tudi če se težave ponavljajo, se posvetujte z zdravnikom.
 • Ko kupujete zdravila brez recepta, seznanite farmacevta s tem, katera zdravila še jemljete (morebitne negativne interakcije).
 • Izogibajte se uporabi dveh ali več zdravil brez recepta, ki imajo isto indikacijo, na primer dveh različnih sredstev proti bolečinam, saj lahko povzročijo dodatne neželene učinke brez večjega učinka na izboljšanje stanja.
 • Preden vzamete dve ali več zdravil brez recepta hkrati, preverite, ali ne vsebujejo istih učinkovin. Na trgu namreč obstaja več podobnih zdravil z isto učinkovino, imajo pa različna imena. Če jemljemo dve ali več zdravil z isto učinkovino hkrati, utegnemo vnesti v telo prevelik odmerek, pri čemer se lahko pojavijo neželeni stranski učinki.
 • Od farmacevta zahtevajte dodatna pojasnila.
 • Zdravila hranite v izvirni embalaži.
 • Preverite navodilo o uporabi, ki govori o shranjevanju zdravila (nekatera zdravila je na primer treba shranjevati v hladilniku).
 • Ne hranite zdravil na svetlobi, vročini in v vlažnih prostorih.
 • Nikoli ne vzemite zdravila, ki kaže znake pokvarjenosti (razbarvanost, motna tekočina, poškodovana ovojnina, čuden vonj). Sumljivo zdravilo takoj vrnite v lekarno.
 • Zdravila, ki jih dobimo brez recepta, so razmeroma varna, toda to ne pomeni, da so brez negativnega delovanja, če jih uporabljamo mimo indikacij na priloženi deklaraciji ali navodil farmacevta.

Samostojno lahko zdravimo blage in prehodne zdravstvene tegobe, ki ne potrebujejo vedno obiska pri zdravniku.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki