Sindrom kronične utrujenosti

(Foto: Jupiterimages)

Simptomi

Bolezen je dokaj pogosta in težave nikakor niso izmišljene ali zgolj duševne narave. Da, boste porekli, kdo pa pri današnjem tempu življenja ni vsaj občasno kronično utrujen?! Res je, le da gre v tem primeru za dokazano resno telesno obolenje, pri katerem ne pomaga zgolj oddih. Bolezen sploh ni nova, le da so včasih obolele zdravili zaradi različnih bolezni ali pa so bolniki brez uspeha vsi obupani romali od specialista do specialista. Na začetku osemdesetih let so bolezen najprej poimenovali sindrom mladih povzpetnežev, saj so najpogosteje oboleli mladi, dejavni ljudje z visoko izobrazbo, čeprav se bolezen lahko loti vsakogar, celo otrok.

Najprej virus ali bakterija

Obolenje se največkrat začne z okužbo, ki je bodisi virusna bodisi bakterijska in ne mine; traja in traja, imunski sistem pa ji nikakor ni kos. Najpogosteje je povzročitelj Epstein-Barrov virus. Diagnozo lahko postavimo z izključevanjem drugih bolezni, ki tudi povzročajo utrujenost, kot sta sladkorna bolezen in zmanjšano delovanje ščitnice, ter z drugimi metodami, denimo z dokazovanjem protiteles v krvi ali z brisom žrela.

Simptomi

Kriteriji za potrditev te bolezni so:

 • Huda izčrpanost, ki se pojavi nenadoma in ne mine s počitkom, telesna dejavnost pa jo celo poslabša. Bolnikova telesna sposobnost se zmanjša za vsaj 50 odstotkov.
 • Izčrpanost traja šest mesecev ali dlje.

Ob tem se pojavijo še:

 • vneto grlo,
 • bolečine v mišicah in sklepih,
 • glavobol,
 • povišana telesna temperatura,
 • mrzlica,
 • boleče vratne in druge limfne žleze,
 • nočno znojenje,
 • depresija,
 • napadi tesnobe,
 • motnje koncentracije,
 • motnje spanja ...

Dolgotrajna

Bolezen resda ni smrtno nevarna, toda ko gre za ozdravitev, je težavna. Dlje ko traja, manjša je možnost popolne ozdravitve. Največkrat se konča v petih letih, izjemoma pa lahko traja vse življenje, zato je pomembno, da se bolniki prilagodijo novemu stanju, obenem pa se ne vdajo in si še naprej prizadevajo ozdraveti.
Bolezen že sama po sebi niha, stanju izboljšanja lahko sledi novo poslabšanje in obratno. Na potek bolezni vplivajo duševni in tudi telesni stresi.

Zdravljenje

Zdravljenje je redko vzročno - če je povzročitelj znan in imamo zanj ustrezno zdravilo. V vseh drugih primerih zdravniki samo lajšajo bolezenske znake in na različne načine krepijo imunski sistem. Bolnikom svetujejo, naj zmanjšajo vplive negativnega duševnega stresa. Kot zelo uspešno se je izkazalo, če se bolnik čimveč pogovarja o stiskah, ki mu jih povzroča bolezen, če je le mogoče, tudi s strokovnjakom.
V primeru okužbe z virusom herpesa lahko pomaga terapija z aciklovirom ali valaciklovirom.

Kaj lahko naredimo sami?

Svojo telesno in duševno dejavnost prilagodite trenutnim telesnim sposobnostim in jih nato postopoma in počasi povečujte. Zelo pomemben je zadosten počitek; dejavni bodite samo do nevidne meje, ko se simptomi poslabšajo. V nasprotnem primeru boste zgolj nihali od enega poslabšanja do izboljšanja, bolezen pa ne bo nikoli izzvenela.

Gibajte se na svežem zraku. Priporočljiva je prehrana, bogata z beljakovinami, vitamini in minerali (sadje, zelenjava, mlečni izdelki, soja, ribe, žitarice). Ameriški slamnik krepi odpornost, šentjanževka pa rahlo izboljšuje razpoloženje. Akupunktura in nekatere masažne tehnike delujejo blažilno. Na duševno kondicijo lahko vplivate s sprostitvenimi tehnikami, kot sta avtogeni trening in meditacija. Če se stanje nikakor ne izboljša, obiščite zdravnika, ki vam bo dal ustrezna zdravila ali vas napotil k ustreznemu specialistu.

Zdravljenje sindroma kronične utrujenosti je torej zapleteno in individualno. Način življenja in razmišljanja pa je treba prilagoditi trenutnim telesnim in psihičnim zmogljivostim, čeprav je to zaradi ekonomskih in družbenih posledic bolezni včasih precej težko.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki