Fotobiomodulacija

(Foto: Dreamstime)

Sodobno zdravljenje s svetlobo

Fototerapija sodi med sodobne metode zdravljenja. Gre za uravnavanje celičnih procesov s pomočjo svetlobe vidnega rdečega spektra (R) in svetlobe blizu infrardečega spektra (NIR), ki ga lahko oddajajo določene LED-diode, ki sevajo svetlobo v t. i. terapevtskem oknu. Fizikalen pristop k zdravljenju ran, opeklin, preležanin, mišično-skeletnih poškodb, boleznim živčevja ter blaženju bolečin pa imenujemo fotobiomodulacija.

S svetlobo ustreznega svetlobnega spektra (od 600 do 1000 nm) stimuliramo regenerativne procese v celici tako, da vplivamo na njen metabolizem. Celica se odzove na obsevanje z večjo produkcijo energije v obliki ATP. Odgovor na primarne mehanizme pa sproži vrsto kliničnih učinkov: celjenje ran, povečanje prekrvitve in limfnega pretoka, regeneracija tkiva, imunomodulacija in protibolečinsko zdravljenje.    

Uporaba v medicinske namene

Svetlobno terapijo v medicini izvajajo z nizkoenergijskimi laserji, v zadnjem času pa jih vedno bolj nadomeščajo LED-diode (Light Emitting Diodes). Predvsem v kirurgiji pa uporabljajo visokoenergijske laserje, ki so namenjeni rezanju tkiv, torej ne terapiji. Obsevanje z LED-diodami ima prednost pred obsevanjem z laserjem. Z LED-diodami se lahko hkrati obseva večjo površino poškodovanega ali bolečega tkiva in zato tudi skrajša čas terapije, med tem ko je laserski žarek omejen le na majhno površino. Fototerapija je v medicini dodatek kirurškim postopkom za klasično oskrbo rane, s katerim zmanjšujejo vnetje, količino in vonj izcedka, pospešijo sintezo kolagena in stimulirajo rastne dejavnike ter tako pospešijo obnovo tkiva, zmanjša pa se tudi bolečina. LED-terapija v fototerapevtskem oknu je učinkovita tudi pri poškodbah mehkih tkiv, pri vnetju, pri artritisih in za obnovo hrustančnega in kostnega tkiva. Fotobiomodulacija pomembno prispeva k obnovi živčnih vlaken pri poškodbah hrbtenjače. Uporablja pa se tudi v kozmetične namene za pomlajevanje kože ali za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni. Tako zdravljenje je hitro, neboleče in nežno do kože.

Uporaba doma

Biofotostimulatorje lahko uporabljamo tudi kot pripomoček za samopomoč. Primerni so za lajšanje bolečin v križu in mišicah, pri mišičnih in menstrualnih krčih, pri migrenskem glavobolu ali vnetju sinusov. Lahko se uporabljajo za poživitev tonusa kože. Pomagajo pa tudi hitreje okrevati po športni poškodbi. Diode je potrebno položiti na obolelo mesto ali ga obsevati z razdalje, kar velja predvsem za obsevanje glave. Svetlobna terapija pospeši krvni in limfni pretok ter metabolizem v celici. Ker se pri obsevanju v celici pospešeno dogaja niz kemičnih reakcij, ki potekajo v prisotnosti vode, je pred terapijo priporočljivo popiti kozarec vode. Pri novorojenčkih, majhnih otrocih, nosečnicah in ljudeh z benignimi in malignimi tumorji je potrebno obsevanje pod zdravniškim nadzorom.

Kako deluje fotobiomodulacija?

Terapija s svetlobo spodbuja fotobiološke procese v celicah, ki so potrebni za zdravo delovanje celotnega organizma. Takšnemu uravnavanju celičnih procesov strokovno pravimo fotobiomodulacija. Po zaslugi fotobiomodulacije imajo poškodovane celice več energije, njihove membrane postanejo odpornejše in celice imajo večjo sposobnost obnavljanja. Zaradi večje prekrvitve celica dobi več hranil. Boljši pretok limfe poskrbi za izločanje odpadlih produktov metabolizma. Dokazano učinkuje na nastajanje fibroblastov (celice vezivnega tkiva), pospešuje sintezo kolagena in stimulira sproščanje rastnih dejavnikov ter tako pospeši regeneracijo poškodovanega tkiva.Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki