Rdeči noski

(Foto: Diana Anđelić)

Smeha nikoli ni dovolj

Rdeči noski – Slovenski klovni zdravniki so neprofitno društvo, ki pomaga bolnim otrokom. Obiskujejo jih po slovenskih bolnišnicah, jim tako krajšajo čas in spreminjajo bolnišnični vsakdan. Trenutno redno obiskujejo Pediatrično kliniko v Ljubljani in Splošno bolnišnico Maribor, dobro voljo pa želijo širiti tudi po drugih bolnišnicah.

Rdeči noski v Sloveniji delujejo tretje leto, njihova ustanoviteljica je Neža Škofič Maurer, ki je edina slovenska diplomirana klovnesa. Društvo je del mednarodne organizacije Rote Nasen International, ki združuje klovne zdravnike iz več evropskih držav: Madžarske, Avstrije, Češke, Slovaške in Nemčije. Klovni zdravniki so poklicni umetniki, ki jih izberejo na avdiciji, nato pa jih dodatno usposobijo še na delavnicah. V Sloveniji deluje šest klovnov, ki se vsaj enkrat na mesec zberejo na vajah, na katerih izmenjajo spretnosti in znanje, izobražujejo pa se tudi na delavnicah v tujini.

Do otrok z improvizacijo in znanjem
V slovenskih bolnišnicah so po sobah otroci različnih starosti, zato se morajo klovni potruditi in se prilagoditi vsakomur. »Kako pristopiti k otroku, se pogovarjamo na delavnicah, s prakso pa je občutek, kdaj ti pustijo blizu, vse boljši,« pove o svojih izkušnjah Alenka Marinič ali sestra Marjetka, kot jo poznajo otroci. »Na delavnicah se učimo klasičnih klovnovskih spretnosti, cirkuških znanj, kot je žongliranje, ter tega, kako zgraditi svoj lik, točko in odnos z otrokom. Od bolnišničnega osebja pa dobimo informacije, ki so potrebne, da se lahko prilagodimo posameznim boleznim,« še doda Tomaž Lapajne ali za otroke dr. Rigoleto.

Spoštujejo zdravljenje
Sprva je v bolnišnicah vladal strah, da bodo klovni prinesli dodatne okužbe, predvsem pa, da bi utegnili zmotiti proces zdravljenja, zlasti delo zdravnikov in sester. Po nekaj obiskih so se bojazni razblinile, saj je osebje spoznalo, da klovni spoštujejo njihovo delo in ga ne motijo. Sestre na posameznih oddelkih pomagajo klovnom s tem, da jim povedo, kdo ne želi ali ne sme imeti stika z njimi, kdo ima rojstni dan ... Zaupajo jim tudi, kaj je posameznim otrokom všeč. Sestre jim s temi namigi veliko pomagajo, ko gre za pristop k vsakemu posameznemu otroku.

Svet zaznavajo z razdalje
Kot klovna, povesta Tomaž in Alenka, svet zaznavata drugače – z distance veselja. Tako imajo tudi dostop do čustvenega sveta otrok. Zato bolnišnično okolje doživljajo drugače, ko obiščejo bolnišnico kot klovni. Takrat otroci niso bolniki, ampak otroci. »Dokler si oblečen v klovna, ni težko, ko pa slečeš obleko, vse utegne priti za teboj. Toda naš namen ni, da bi bili sočutni. Starši in otroci so že tako deležni veliko sočutja," razmišlja Alenka.

Smeha nikoli ni dovolj
Rdeči noski nameravajo vnesti dobro voljo in nasmeh otrokom v vseh slovenskih bolnišnicah. Vse otroke po slovenskih bolnišnicah nameravajo obiskovati po enkrat na teden, obiske pa želijo razširiti še na zavode za prizadete otroke in domove starejših občanov. Prvi korak do tega cilja pa je dobiti sponzorja za Štajersko, tako da bodo lahko mariborske otroke vsak teden obiskovali klovni iz tamkajšnjega okoliša.

Otrokom lahko pomagate tudi vi
Noski se financirajo iz prostovoljnih prispevkov, sredstva pa namenijo avtorskim honorarjem za klovne in administrativne stroške, pripoveduje Natalija Berra, ki skrbi za organizacijo. Eden od projektov, s katerim zbirajo denar, je Recycling4smile – projekt recikliranja odpadnih kartuš. Podjetja zbirajo odpadne kartuše, od vsake prazne kartuše pa Noski dobijo po 1 evro. Po 0,96 evra (230 tolarjev) lahko namenite društvu tudi z vsakim SMS z geslom NOSKI, ki ga pošljete na številko 1919. Pomagate lahko še z nakupom rdečega noska (prek e-pošte) ali s prostovoljnimi donacijami.

Stik z noskom
Rdeči noski so darilo otrokom v bolnišnicah; zdravi do njih nimajo dostopa. V navadi klovnov je, da otrokom v spomin na obisk podarijo rdeče noske. Tudi če se zgodi, da otroka med klovnovsko vizito ni v sobi, jim z noskom sporočijo, da so mislili tudi nanj.

Delajo v paru
Rdeči noski delajo v paru, saj se moški navadno lažje poveže s fanti, ženska pa z deklicami. Tako je otrok bolj sproščen in se lahko bolj odpre. Če so otroci mlajši, se jim približajo tudi prek staršev. Ti jim pomagajo z namigi, kaj je otroku všeč in česa se boji. Včasih pa se otroku približajo le prek staršev, tako da na primer mami dajo na nos rdeč nosek. Tako se otrok na razdalji še vedno počuti varen, klovni pa obenem vnesejo tudi sproščenost.

 

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki