Sindrom fibromialgije: Ko boli povsod

(Foto: Dreamstime)

Ko se ozrem v preteklost, mi je kar nerodno, saj tedaj skoraj ni bilo ambulante, v katero ne bi prišlo nekaj bolnikov (zlasti bolnic), ki so tožili o bolečinah vsepovsod. Takoj, ko so mi opisali svoje težave, sem pomislil, da gre za psihično pogojeno stanje, saj smo v literaturi, tako tuji kot domači, lahko prebrali, da prihaja v ambulante vsaj 50 odstotkov bolnikov s tako imenovano nevrovegetativno distonijo. Težave naj bi bile torej duševno pogojene. Kar pa ne drži povsem.

Pri pregledu takšnega bolnika največkrat nismo našli ničesar. Klinični izvid je bil negativen. Opravili smo različne preiskave, od rentgenskih, ki največkrat niso pokazale sprememb, do laboratorijskih, ki so bile tudi negativne. Ker nismo vedeli, kako pomagati takim bolnikom, smo jih pošiljali k različnim specialistom, od nevrologov in revmatologov do specialistov fizikalne medicine ... Na koncu so pogosto pristali pri psihiatrih in psihologih, pa tudi ljudeh, ki so se ukvarjali z alternativno medicino.


Brez jasnih pokazateljev

Še enkrat poudarjam, da mi je danes zaradi tega naravnost nerodno, kajti o sindromu, ki utegne povzročiti težave teh bolnikov, nisem vedel ničesar. V zadnjih letih je bilo veliko napisanega o sindromu fibromialgije, katere značilnost je bolečina na različnih delih telesa, brez jasnih pokazateljev, zakaj prihaja do nje. Beseda fibromialgija je izraz, ki izvira iz latinščine: 'fibro' pomeni vezno tkivo, 'my' mišice, 'al' bolečino in 'gia' dogajanje ali bolezen. Beseda sindrom pomeni skupek znakov in simptomov, ki tvorijo karakteristike določenega odstopanja od normalnosti.

Obolenje v glavi?

Fibromialgija ni nov sindrom; leta 1816 ga je prvič opisal William Balfour, kirurg z Univerze v Edinburghu, vendar so obolenje tedaj vodili pod različnimi drugimi imeni, kot so kronični revmatizem, mialgija (bolečina v mišicah), fibrositis, največkrat pa so ga obravnavali kot duševno motnjo. Tako so zdravniki bolniku rekli, da je obolenje samo v njegovi glavi in da je krivda na strani bolnika, ki se zgolj počuti bolnega.


Nekateri so proti

Leta 1987 je Ameriško medicinsko združene uvrstilo fibromialgični sindrom med "prava" obolenja. Še deset let pozneje je velika večina zdravnikov težko diagnosticirala to obolenje in ga ločila od drugih kroničnih bolečinskih stanj. Šele v najnovejšem času več zdravnikov pozna fibromialgični sindrom in ve, da gre za pravo obolenje, vendar ga le redki znajo prepoznati in zdraviti. Še vedno je precej zdravnikov, ki menijo, da ta bolezen sploh ne obstaja.
Članek se nadaljuje »


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki