Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Fibromialgija


(stran 8 od 8)

Marjanina zgodba

Od zdravnika do zdravnika

Marjana je za fibromialgijo zbolela v poznih tridesetih letih. Pravi, da jo je bolezen težko prizadela predvsem zato, ker je bila vedno nadvse delavna in nenehno v gibanju. Prve težave so se začele pred osmimi leti, kmalu po operaciji hrbtenice. Nekako dva do tri mesece po sicer povsem uspeli operaciji je tako rekoč brez opozorila začutila hude bolečine ob mišicah hrbtenice. Kirurg, s katerim je bila zelo zadovoljna, ni mogel ugotoviti ničesar. Ker tudi sama dela v zdravstvu, je poskusila vse metode samozdravljenja. Redno je plavala, na boleča mesta si je polagala ledene obloge, telovadila. Njeno početje ni imelo nobenega učinka.Vse telo in sklepe je imela normalno gibljive, a ob prisotnosti hudih bolečin. Zaradi teh je tudi slabo spala, vmes celo nekaj tednov tako rekoč nič. Tri mesece po začetku težav se je vrnila v službo, ker je bilo konec bolniškega staleža zaradi operacije. Napor, ki ga je vsak dan zahtevalo telesno dokaj zahtevno delovno mesto, utrujenost, neprespanost in kronične bolečine so Marjanin imunski sistem načele do te mere, da je zelo pogosto zbolevala zaradi infekcij. Več mesecev je imela rahlo povišano telesno temperaturo in znake gripe. Obisk pri izbranem splošnem zdravniku ni dal nobenih oprijemljivih rezultatov. Vsi laboratorijski testi so bili negativni. Zdravnik ni mogel ugotoviti ničesar, zato njenih težav tudi ni jemal preveč resno. Analgetikov ji ni predpisal, ker je imela Marjana predhodno težave zaradi ulkusa.


Takrat je Marjana tudi sama začela razmišljati, da je morda vse skupaj le v njeni glavi in je torej z njo nekaj hudo narobe. Odločila se je za obisk pri psihiatru, ki ji je predpisal antidepresive. Po treh tednih jemanja zdravil je morala na infekcijsko kliniko zaradi iritabilnega črevesja. V bolnišnici so zdravniki opravili vrsto preiskav, a vsi rezultati so bili negativni. Odpustili so jo v domačo oskrbo in spet je šla v službo, kjer pa je komaj še zmogla vsakodnevne naloge.Utrujenost, ki je bila posledica kronične in vse hujše bolečine, jo je delala vedno bolj živčno. Ob tem je dobila tudi močne glavobole, slabšala sta se ji vid in sluh, boleli so jo zobje in čeljustni sklep. Bila je popolnoma brez energije in volje do česarkoli. Kadar je šla k splošnemu zdravniku, jo je ta vedno spraševal zgolj po njeni hrbtenici, vse druge težave je preslišal, saj niso bile vidne. Nenazadnje so bili izvidi vrste preiskav negativni.

Potem je slišala za ortopeda zasebnika in se odločila za pregled pri njem. Po podrobnem pregledu, natančni anamnezi in daljšem pogovoru ji je zdravnik postavil diagnozo - fibromialgija. Potem je šla še na pregled k revmatologu, ki je prišel do enakega sklepa. Marjana se je zakopala v literaturo in iskala vse dostopne informacije o tej bolezni. Zaveda se, da dokončne ozdravitve ni, zato pa skuša živeti čim bolj zdravo. Redno telovadi, vendar zelo pazi, da ne "pregori", kajti če skuša biti preveč rigorozna, jo telo kaznuje s še hujšimi bolečinami in glavobolom. V prehrano je vključila veliko sadja in zelenjave, omejila je vnos beljakovin. Še vedno ima stalno razdražena prebavila, utrujena je in bolečine jo spremljajo vsak dan, vendar ji je lažje vsaj zato, ker ve, da ni edina s temi težavami, ki jim je nekdo naposled dal tudi ime. Je tudi ena od pobudnic za ustanovitev društva, v katerem bi se združevali bolniki s fibromialgijo in si pomagali z nasveti in spodbudo.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd