Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Fibromialgija


(stran 4 od 8)H katerim specialistom običajno ti bolniki gredo v iskanju prave diagnoze?

Vsi bolniki s fibromialgijo imajo ob prihodu v mojo ordinacijo s seboj kup izvidov, ki so, kot sem že omenil, praviloma negativni. V iskanju odgovora na svoje težave običajno najprej opravijo temeljitejše laboratorijske preiskave, rentgensko slikanje, obiščejo revmatologa, fiziatra, nevrologa in glede na lokacijo izrazitejših bolečin še urologa, ginekologa, gastroenterologa, okulista ... In seveda gredo praviloma vsi tudi k psihiatru.

In vendar jim vi verjamete.

Na ortopedski kliniki, kjer sem delal dolga leta, so bili tovrstni bolniki večinoma obravnavani kot hipohondri. Ko je Ameriško združenje revmatologov fibromialgijo uvrstilo med bolezni, sem se bolj poglobil v literaturo in spoznal, da se tem bolnikom vendarle zelo verjetno godi krivica, zlasti zato, ker niso pravilno in ustrezno obravnavani. Poleg tega se spominjam tudi spoštovanega profesorja Edvarda Poharja, ki nam je vedno govoril, naj pacientu verjamemo, da ima težave, razen če mu ne dokažemo, da je simulant. To se mi zdi zelo pomembno.

Kaj vi svetujete bolnikom, ko pridejo k vam? Kot je znano, fibromialgija za zdaj še ni ozdravljiva.

Ne, ni, obstaja pa terapija za lajšanje simptomov bolezni. Prav to spoznanje je za bolnike zelo pomembno. Čeprav ne bodo nikoli povsem ozdraveli, lahko s pravilnim ravnanjem bolečino in vse druge spremljajoče pojave vsaj zelo omilijo. Sam svetujem redno gibanje, predvsem raztezne in aerobne vaje ter vaje za mišično moč. Pomembno je le, da vaje niso pretežke in s preveč ponovitvami, ker imajo lahko nasprotni učinek. Redno telesno dejavnost morajo bolniki kombinirati z namakanjem telesa v topli kopeli, z masažo in oblogami z blatom. Pri zelo izrazitih bolečih točkah svetujem tudi injekcije analgetika v sredino teh točk, ker se s tem bolečina omili tudi za nekaj tednov. Po izkušnjah bolnikov vem, da zelo blagodejno vpliva tudi terapija v energetski komori.

Jih tudi vi kdaj napotite k psihiatru?

Ja, tudi, če vidim, da so zelo depresivni, brez volje, imajo slabo koncentracijo, kognitivne motnje in podobno.

Ali jim svetujete tudi bolniški dopust?

Bolniški stalež lahko predpiše le izbrani splošni zdravnik. Vendar sam menim, da je ta priporočljiv le v izjemno hudem psihofizičnem stanju bolnika, največ do deset dni. Sam menim, da je za bolnike boljše, če delajo, četudi je res, da se morajo v to zaradi vseh spremljajočih težav pogosto prisiliti.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd