Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Fibromialgija


(stran 3 od 8)

IZKUŠNJE ZDRAVNIKA
Včasih smo do bolnika krivični

Prof. dr. Janko Popovič, dr. med., specialist ortopedije, v zasebni ordinaciji tako rekoč vsak dan srečuje bolnike s fibromialgijo. Z njim smo se pogovarjali o praktičnih vidikih bolezni in predvsem o tem, kako obravnava bolnike. Prof. dr. Popovič bo v kratkem tudi izdal knjigo o fibromialgiji, k čemur ga je med drugim spodbudilo prav slabo poznavanje te bolezni tako v strokovnih kot v laičnih krogih.

Koliko bolnikov s fibromialgijo zdravite sami?

V ordinaciji imam približno osemdeset registriranih bolnikov s fibromialgijo. Toliko sem jih pregledal v zadnjih dveh letih.

Koliko bolnikov je pri nas?

O tem ne obstaja nobena epidemiološka študija. Zanašamo se lahko le na ocene tujih raziskav, po katerih za fibromialgijo trpi od tri do sedem odstotkov ljudi. V ZDA jih je približno pet milijonov, v Nemčiji dober milijon in pol. Podatki tudi kažejo, da je žensk več - razmerje je celo ena proti sedem -, pogosteje pa se pojavi po štiridesetem letu.

Kakšne težave navajajo bolniki, ki pridejo k vam?

Vsi brez izjeme imajo močno izražen kronični bolečinski sindrom z značilnimi točkami bolečine, poleg tega navajajo tudi kronično utrujenost, slab spanec, jutranjo okorelost, ki traja tudi do uro in pol ali celo več. S težavo opravljajo vsakdanje aktivnosti, so pod hudim stresom in pogosto v depresiji. V službi nima nihče razumevanja za njihove težave, še huje pa je, da tega razumevanja ne najdejo pri izbranem zdravniku.

Prav to je ena od najbolj bolečih tem v pogovoru z bolniki. Od kod izvira tolikšno nezaupanje zdravnikov?

Nikogar ne želim zagovarjati in vsekakor se mi ne zdi korektno, da zdravnik težav bolnikov ne jemlje resno. Vendar bi rad poudaril, da je prav fibromialgija poseben primer v medicini. Uradno je sicer priznana kot bolezen že več kot desetletje, vendar medicina temelji na dokazih. Zdravnik se mora pri postavljanju diagnoze opreti na izvide, ti pa so pri fibromialgiji vedno negativni. Če torej nima nobenih objektivnih kazalcev, ga lažje razumemo, da bolniku, ki je poleg tega tudi na videz popolnoma zdrav, težje verjame, da ima tako velike težave.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd