Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Fibromialgija


(stran 2 od 8)Kriteriji za postavljanje diagnoze so zelo jasni

Fibromialgični sindrom ima tako ime zato, ker ga sestavljajo številni znaki in simptomi, združeni v eno. Ameriško združenje revmatologov je za postavitev diagnoze fibromialgije postavilo zelo jasne kriterije. Poglejmo jih pobliže.

KRONIČNE BOLEČINE. Osnovni znak fibromialgije je bolečina, ki je lahko razširjena na mnoge dele telesa in traja vsaj tri mesece. Izrazita je v vratni hrbtenici, na obeh straneh telesa, nad pasom in pod njim, v prsnem košu in v ledvenem delu hrbtenice.
Bolečina je značilno prisotna tudi na točno določenih točkah, ki jih je skupno osemnajst. Bolnik jih mora čutiti vsaj enajst, da lahko govorimo o fibromialgiji. Točke niso nujno enako občutljive iz dneva v dan, ampak se lahko spreminjajo. Prav zaradi te spremenljivosti bolnik potrebuje več pregledov v krajšem časovnem obdobju.

UTRUJENOST. To je najpomembnejši znak fibromialgije. Običajno je posledica nenehnih bolečin in slabega, neosvežujočega spanja. Bolniki so brez energije, kar je zelo moteče, saj ne morejo opravljati vsakdanjih obveznosti tako, kot bi jih morali in si želeli. Prav posledice utrujenosti sčasoma postanejo za bolnika - in tudi za njegovo okolico - še bolj obremenjujoče kot bolečine. Utrujenost je praviloma najhujša zjutraj. Čez dan se nekoliko ublaži, nato se ponovno okrepi proti večeru. Zanimivo je, da bolniki čutijo največje bolečine po predpisani telovadbi za lajšanje simptomov fibromialgije. Mnogi bolniki se počutijo tako utrujene, da ne zmorejo niti najosnovnejših opravil.

MOTNJE SPANJA. Tako rekoč vsi bolniki brez izjeme se pritožujejo zaradi slabega spanja. Ponoči se pogosto zbujajo, zaradi česar so čez dan zelo utrujeni. Motnje spanja so najverjetneje posledica bolečin. Tudi EEG bolnikov običajno pokaže nenormalne valove spanja. Raven hormona somatotropina, ki nastaja v globokem spanju in je pomemben za ohranjanje dobre mišične kondicije, je pri bolnikih s fibromialgijo nižja. Daljše obdobje brez krepčilnega spanca pomeni, da telo težje obnavlja energijo.

STRES. Za natančno diagnozo je nujno tudi oceniti splošno psihično stanje, razmere na delovnem mestu, življenjski slog. Stres je namreč pomemben dejavnik in nekateri avtorji razmišljajo, ali se prej pojavi stres ali fibromialgija. Nedvomno drži, da sta oba v tesni povezavi. Tuje študije potrjujejo, da več kot devetdeset odstotkov bolnikov s fibromialgijo trpi zaradi depresije in stresa, zato mnogi tudi menijo, da je bolezen psihosomatskega izvora; pri tem se strah, tesnoba in stres izražajo v telesnih bolečinah. Dejstvo je, da nenehna bolečina, utrujenost in pogosto nejevera zdravnikov stanje sklenejo v začarani krog, iz katerega se nekateri bolniki nikoli ne morejo rešiti.

Fibromialgični sindrom lahko nastane v vsakem starostnem obdobju. Bolezen ima vzpone in padce. Lahko se celo zgodi, da simptomi za nekaj časa povsem izginejo, vendar se praviloma vedno vračajo. Večinoma se bolniki naučijo živeti s temi simptomi, vendar je kakovost njihovega življenja žal okrnjena.

Po definiciji WHO je fibromialgija prisotnost nepojasnjene, široko razprostranjene bolečine ali zbadanja, nenehne utrujenosti, splošne jutranje otrdelosti, spanja, ki ne odpočije, in številnih bolečih točk. Večina bolnikov s temi znaki ima vsaj enajst od skupno osemnajstih bolečih točk.

Znaki fibromialgije
Pri bolnikih, ki imajo fibromialgijo, lahko praviloma brez izjeme zasledimo nekatere znake in simptome; ti so:

 • kronična bolečina, ki je izrazita v vsaj 11 od 18 točk na različnih delih telesa:
 • utrujenost;
 • jutranja otrdelost;
 • težave s spanjem;
 • glavoboli;
 • tesnoba, depresivnost;
 • vzdraženost prebavnih poti (driske ali zaprtost, bolečine v trebuhu);
 • težave s sečili (pekoče in pogostejše uriniranje);
 • občasna bledico rok in prstov (Raynaudov fenomen);
 • suha sluznico v ustih, nosu in očeh;
 • sindrom nemirnih nog;
 • občutek oteklih nog in rok.

Je v Sloveniji uradno priznana?
Ker zdravniki niso povsem enotni glede tega, ali fibromialgija je bolezen ali ne, smo vprašali na ZZZS, kakšen je njen status, če ga sploh ima. Odgovorni na zavodu pravijo, da fibromialgije na podlagi izvidov in simptomatike bolezni ni mogoče uvrstiti ne med revmatska obolenja ne med klasična ortopedska obolenja, temveč v obširen sklop osteomuskularnih težav, ki imajo psihoorgansko osnovo. Vendar to za ZZZS pri obravnavi in plačevanju storitev ni pomembno. Gre za simptomatiko, ki jo morajo zdravniki - ne glede na strokovno vejo - obravnavati. Gre za zdravljenje in storitve zdravljenja so zaračunane Zavodu na običajni način. Vsekakor obravnava te bolezenske entitete ne zahteva samoplačništva.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd