(Foto: Shutterstock)

Ali se otepate utrujenosti, slabe ali sploh izničene spolne sle? Se težje zberete in se težko osredotočite? Se težko spopadate s stresom in imate občutek, da ste povoženi? Je vaše telo mehko, mlahavo in povešeno, ko pridobite na teži? Trenirate več mesecev ali celo več let, a si telesa ne morete izoblikovati? Morda pa nimate nobene od naštetih težav in si preprosto želite ohraniti dobro počutje, izvrstno kondicijo in spolno moč?

Številne raziskave potrjujejo, da moški od tridesetega do štirideseta leta starosti (ko so na višku svojih spolnih in fizičnih moči) pa tja do osemdesetega leta svojega življenja izgubijo približno 50 odstotkov testosterona. Prvi znaki upadanja se izrazijo že po 40. letu starosti, čeprav že po 30. letu beležimo upad testosterona v moškem telesu za vsaj odstotek, po 40. letu za 1,6 odstotka letno, po 60. letu že za 19 do 22 odstotkov letno, po 70. letu nad 25 odstotkov in po 80. letu starosti za več kot 49 odstotkov letno!

Zakaj je testosteron tako zelo pomemben?

Testosteron je poznan kot moški spolni hormon, čeprav igra pomembno vlogo tudi v ženskem telesu - o tem smo nekaj že spregovorili v prejšnjih člankih (poiščite jih na Viva.si). V telesu mladeničev vpliva na poraščenost in razporeditev dlak po moškem vzorcu, na povečanje grla – mutiranje, na spolno slo, libido, potenco, na nastajanje in količino spermijev in sperme, pomaga graditi in vzdrževati kostnino, vpliva na razvoj mišic in zviševanje mišičnega tonusa, topi maščobe (vključno celulit), oblikuje moško telo in gradi moško ostrino uma, debeli kožo in preprečuje izsušitev ter nastanek drobnih gubic. Testosteron je zato najpomembnejši v puberteti in je kasneje tudi najpomembnejši krivec za nastop moške menopavze, ki jo imenujemo andropavza. Večina testosterona nastaja v testisih, manj v nadledvičnih žlezah.

Kaj se dogaja, če ga primanjkuje?

Upadanje nivoja testosterona povzroči psihične in fizične spremembe: manjšo željo po spolnosti, slabše erekcije in ejakulacije, penis postaja mehkejši, pri nekaterih se pojavijo trdi in boleči vozlički, kar lahko vodi do deformacije, ki je najbolj opazna med erekcijo in jo imenujemo Payronijeva bolezen ali kontraktura (zakrčenje na spodnji strani spolovila). Dodatno postaja kožica uda prevelika in ohlapna, testisi zmehčani in pomanjšani, na prostati zadebelitve, nepravilne oblike in celo vnetja. Posledično je seveda želja po spolnosti še manjša, ob tem se spreminja tudi razporeditev dlak, poraščenost upada, izgublja se mišična masa in moč, med mišične vitre se vrinejo maščobe, telo se spreminja v obliki in agilnosti.

Tudi osteoporoza lahko napade moško telo, ob tem pa se pojavijo izrazita utrujenost (podnevi in ponoči), um in psiha izgubljata ostrino in nekdaj zelo odločen moški postaja vse mehkejši, izgublja samozaupanje in se nagiba k depresiji, stiskam in tesnobnosti, nekateri postanejjo pretirano čustveni. Nekdaj zelo globok spanec se sprevrže v nočno moro s številnimi zbujanji in nezmožnostjo ponovno zaspati, spomin peša, želja po akciji se sprevrže v otopelost in zapečkarstvo, pojavita se dvom in neodločnost. Tudi moški se lahko soočajo s polivi in navali vročine, vendar so pri njih pogosteje prisotni navali pretiranega potenja.

Pomanjkanje testosterona vodi v ohlapne trebušne mišice, obraz je upadel in bled, oči suhe, pojavijo se drobne gubice okoli ustnic, po licih in okoli oči. Pogled postaja brezizrazen in mimika obraza toga. Telo postaja mehka gmota, hrbet zelo usločen, trebuh povešen, boki maščobno zaobljeni, na prsih je razvidno izgubljanje dlak, brada in brki se redčijo ob upočasnjeni rasti dlak.

Ja, tudi moški se starajo

Hitrost staranja moškega telesa se (ob vidnih spremembah) meri predvsem z izgubo testosterona in drugih spolnih hormonov, ki vsi nastajajo iz holesterola. Zelo dober kazalnik je dihidroepiandrosteron (DHEA), ki sodi med najpomembnejše moške spolne hormone in je ena od predstopenj testosterona. V starosti 30 let moško telo v povprečju izloča največ DHEA, kar traja nekako do 45. leta. Od tega obdobja naprej se količina izločenega DHEA znižuje vsako leto za 2 odstotka. V starosti 80 let moški tako izločajo 80 odstotkov manj DHEA kot takrat, ko so bili na vrhuncu svojih moči (izločajo samo še 20 odstotkov količine DHEA, kot so je imeli v mladosti). Dejansko število moških s težavami v kondiciji in spolnosti je veliko višje od statističnih podatkov.

Pomoč obstaja

Morda je sramežljivost glavni razlog, morda je molk povezan z na novo nastalimi psihičnimi spremembami, morda pa je "mačo" stil tisti, ki moške zapira v svet lastnih težav. Iz teh ali drugih razlogov se moški odločijo za »zdravljenje« na svoj način: iščejo pomoč v čarobnih napitkih in čudežnih gelih, nekoliko bolj poučeni želijo vrzel testosterona zapolniti z dodatki, ki vsebujejo DHEA.

Podatki potrjujejo, da se z dodajanjem hormonov okrepijo poželenje in vzdržljivost ter imunski sistem telesa. Nekatere hormone moški dobijo v obliki energijskih napitkov in praškov, druge v obliki tablet, nalepk, injekcij ali s podkožnimi implantati. Praviloma imajo najraje tabletke. Vsaka hormonska nadomestna terapija (ne le s spolnimi hormoni) ob pozitivnih daje tudi neželene učinke, zato so priporočljivi previdnost ter nadzor in sodelovanje zdravnika. Nepravilno vodena terapija s testosteronom lahko povzroči zastajanje tekočin v tkivih, spremembe v delovanju jeter, zlome kosti ter poslabšanje že obstoječih bolezenskih stanj, predvsem pa lahko neugodno vpliva na povišan krvni pritisk, bolezni srca in sladkorno bolezen.

Znano je, da cink in vitamin B6 pomagata pri tvorbi testosterona. Najdemo ju v hrani, zato moškim po 45. letu starosti priporočamo rjavi riž, semena buč in sezama, lečo, veliko morskih rib in morskih sadežev (tudi alge vsebujejo veliko cinka in vitamina B6) ter puranje in piščančje meso, ki vsebujeta večje količine cinka. Banane, avokado, čičerika, krompir, tunina in piščančje meso zagotovijo zadostne količine vitamina B6 za dnevne potrebe.

Beljakovine iz hrane pomembno vplivajo na odpornost telesa in obliko moških teles. Dober vir beljakovin so stročnice, ribe in morski sadeži, mleko in mlečni izdelki, tudi jajca. Zato preglejte svoj jedilnik, poskrbite za spremembe in nahranite svoje zaloge testosterona.

Preglejte tudi maščobe v hrani – zmanjšajte vnos nezdravih maščob in povečajte beljakovine v hrani. Nasičene maščobe je priporočljivo zamenjati z olivnim, sončničnim, sojinim ali koruznim oljem, lahko tudi s cedrinim. Dnevno sme moški v tej dobi v telo vnesti največ 55 do 65 gramov maščob, torej približno 0,7 grama na kilogram telesne teže.

Rafinirani sladkor zamenjajte z rjavim, sadnim ali mlečnim sladkorjem, še bolje pa z medom, ki blagodejno vpliva na srce in ožilje. Doma spečen polnozrnati kruh iz kmečke moke, sveže sadje in zelenjava (lahko v obliki sokov) zagotavljajo zadostne količine vitaminov C in B, tudi železa in ostalih elementov, ki so varuhi moške moči in zdravja.

Ob normalnih naporih potrebuje moško telo dnevno do 3 litre tekočine v obliki vode, čajev, mleka, juh ali svežih sokov. Tekočine namreč podprejo proces rednega čiščenja telesa.

Strogo so prepovedane večje količine alkohola, cigaret in pomirjeval.

Manjši protistresni obrok naj bo na jedilniku moškega v teh letih vsak dan. Kivi, pomaranče, limone in limete, papaja, avokado, jabolka, brokoli, paprika, korenje, zelena solata, blitva in špinača naj bodo v vitaminski bombici, ki si jo namenite vsakodnevno. Bogati so predvsem z vitaminom C, ki dviguje obrambne sposobnosti telesa in blaži neželene učinke stresa.

Ali ste vedeli?

Andropavza je obdobje, v katerem postopno upada raven moških spolnih hormonov v telesu.
Najstarejše znanstvene raziskave, ki opozarjajo na pojav andropavze, so stare več kot 150 let.
Resnici na ljubo: posamezni organizmi se zelo razlikujejo med seboj, kar pomeni, da se spremembe lahko pojavijo že pri 35. letih ali pa šele po 65. letu.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki