Rešite test: Ste dober pacient?

  • NM
  • petek, 26. marec 2010
(Foto: Shutterstock)

Posameznikova zdravje in vitalnost nista odvisna samo od dobrega zdravnika, temveč tudi od dobrega bolnika. Kakšen bolnik ste? Se vas medicinska sestra razveseli, ko vas zagleda pred ordinacijo? So vas sotrpini na oddelku veseli - ali pa jim greste morda na živce? Vas ima osebni zdravnik rad in se vam z veseljem posveča, ker se tudi sam od vas veliko nauči in se, vsaj sem ter tja, ob vas celo sprosti in nasmeje - ali pa vas zdravi predvsem zato, ker vas mora? Kakšni ste do svojih domačih, kadar zbolite? Verjamete, da človek v stiski razkrije vso veličino ali bedo svoje narave? Na ta in podobna vprašanja si boste lahko odgovorili ob pomoči našega testa.

1.) V medijih redno spremljam medicinsko dogajanje na svetovnem in domačem prizorišču.
DA - 0 OBČASNO - 1 NIKOLI - 2

2.) Rad/a prebiram časopise, knjige in revije, posvečene zdravju, mladostnosti in vitalnosti.
DA - 0 OBČASNO - 1 NE - 2

3.) Uživam v učenju in izobraževanju. Nenehno izpopolnjevanje me veseli, rutina pa dolgočasi in utruja.
DA - 0 OBČASNO - 1 NE - 2

4.) Pogosto iščem nove rešitve ter razmišljam o možnih izboljšavah svojega zdravja in počutja.
DA - 0 OBČASNO - 1 NE - 2

5.) Nove domislice bi najraje takoj preizkusil/a in užival/a v njihovih prednostih.
DA - 0 OBČASNO - 1 NE - 2

6.) Dejavno se ukvarjam s političnimi, družbenimi, zdravstvenimi, okoljskimi ali drugimi vprašanji.

DA - 0 OBČASNO - 1 NIKOLI - 2

7.) Imam močno razvito sposobnost predstave; pogosto se v mislih igram z zamislimi o reševanju pomembnih problemov in izpeljavi ključnih nalog, povezanih s svojim zdravjem in vitalnostjo.
DA - 0 OBČASNO - 1 NIKOLI - 2

8.) Prepričan/a sem, da bo človeštvo v doglednem času ustvarjalno rešilo večino današnjih problemov, povezanih z boleznijo, lakoto, revščino, starostjo ...
DA - 0 DELNO - 1 NE - 2

9.) Z zavzetostjo in poštenostjo lahko veliko pripomorem k napredku in razvoju sveta.
DA - 0 DELNO - 1 NE - 2

10.) V mislih imam vsaj en spodbuden načrt, ki ga nameravam v prihodnosti zagotovo uresničiti in tako izboljšati kakovost svojega življenja.
DA - 0 DELNO - 1 NE - 2

11.) Nova dognanja znanosti in tehnike me spodbujajo in navdušujejo.
DA - 0 DELNO - 1 NE - 2

12.) Ste zadovoljni s sodelovanjem vašega izbranega zdravnika s specialisti ustreznih področij, ki zdravijo vašo bolezen? (Bo)ste sami pripomogli k temu, da bosta (sta bila) sodelovanje in izmenjava informacij optimalna?
DA - 0 MORDA - 1 NE - 2

13.) Bi se v primeru resnega kroničnega obolenja pridružili društvu bolnikov oziroma skupini za samopomoč? Ste to morda že storili?
DA - 0 MORDA - 1 NE - 2

14.) Ste prepričani, da so vam dostopna vsa najnovejša zdravila?
DA - 0 DELNO - 1 NE - 2

15.) Ali veste, katera zdravila vam zdravnik predpiše in zakaj?
DA - 0 OBČASNO- 1 NE - 2

16.) Če bi bila za vaše zdravljenje na voljo nova, boljša zdravila z manj neželenimi učinki, bibili pripravljeni seči v žep in zanje doplačati?
DA - 0 MORDA - 1 NE - 2

17.) S svojim zdravnikom se dobro razumem.
DA - 0 OBČASNO - 1 NE - 2

18.) Kadar imam težave z zdravjem in počutjem, najprej skušam sam/a ugotoviti, kaj mi je in zakaj se slabo počutim, šele nato poiščem zdravniško pomoč.
DA - 0 OBČASNO - 1 NE - 2

19.) Bolniški izostanek z dela je zame izhod v sili, zanj se odločim, kadar sem resno bolan/bolna (poškodovan/a).
DA - 0 DELNO - 1 NE - 2

20.) Poleg obveznega sem si omislil/a tudi dodatno, nadstandardno zdravstveno in življenjsko zavarovanje.
DA - 0 NAMERAVAM - 1 NE - 2

21.) Svojega osebnega zdravnika sem izbral/a po tehtni presoji in poizvedovanju pri njegovih bolnikih.
DA - 0 OBČASNO - 1 NE - 2

22.) Od zdravnika pričakujem, da mi bo pomagal zdravo živeti in premagovati bolezni, sam/a pa bom pri tem dejavno sodeloval/a.
DA - 0 OBČASNO - 1 NE - 2

23.) Verjamem stari latinski modrosti: Zdravnik zdravi, narava ozdravi.
DA - 0 DELNO - 1 NE - 2

24.) Ste prepričani, da boste živeli dolgo, zdravo in zadovoljno življenje, če boste sami storili vse, kar veste, da morate, in da tega namesto vas ne more narediti nihče drug?
DA - 0 DELNO - 1 NE - 2

Točkovanje. Za vsak odgovor "da" si prištejte po 2 točki, za "delno", "občasno", "morda" ali "nameravam" po 1 točko, možnost "ne" pa velja 0 točk.

Rezultat od 0 do 13 točk pomeni, da kot bolnik niste ravno prijetni, zato svojemu zdravniku pogosto povzročate skrbi, ko se trdno oklepate zgrešenih življenjskih prepričanj in navad. Raje se ukvarjate s spomini na preteklost kot z izzivi sedanjosti in negotovostjo prihodnosti. Kar je bilo, vas namreč ne more več prizadeti ali vreči iz tira. Zaradi takšne življenjske filozofije ste neprožni in okoreli, težko dostopni in nepriljudni. Obenem ste dovzetnejši za motnje, bolezni in poškodbe psihofizične in socialne narave. Vključite se v tok dogajanja, zaživite v sedanjosti in poskrbite, da boste spet ujeli korak s časom, postali radovedni in aktualni, tako v ambulanti kot zunaj nje. Zanimajte se, informirajte se, učite se, poslušajte in berite. Pojdite med ljudi, opazujte jih in jim prisluhnite. Približajte in odprite se svoji okolici - veliko vam želi povedati in pokazati. Zberite pogum, poiščite pokopane sanje in se predajte ambicijam. Svet boste videli skozi rožnata očala in z mlajšimi očmi, za nameček pa boste tudi bolj zdravi in vitalni. Če imate težave z zdravjem, storite vse, kar je v vaši moči, da se jih čimprej znebite.

Če ste zbrali od 14 do 30 točk, spadate med povprečne, sem ter tja celo muhaste in neprijazne bolnike. Vaša telesna moč in vitalnost, pa tudi intelektualna dejavnost in duševna dinamika počasi usihajo in popuščajo. Znano, izkušeno, tradicionalno in preverjeno vam je bližje in ljubše od novega, neznanega, sodobnega in skrivnostnega. Večkrat vas je brez pravega vzroka strah izzivov, ki jih pred vas postavlja življenje. Kadar se slabo počutite, bi se najraje zaprli v svojo lupino in čakali, kaj bo. Nikar se preveč ne osamite, umirite ali celo ustavite; življenje je preveč dragoceno, da bi ga kar tako spustili iz rok ali ga prebili med nespodbudnim životarjenjem. Kdor nima na vajetih svojega telesa in duha, mu lahko uideta v napačno smer, na pot, ki praviloma vodi navzdol. Kaj vas že dolgo muči in mika, s čim se že od nekdaj želite ukvarjati in spoprijeti? Kaj vas zanima, vznemirja in privlači? Za branje, učenje, opazovanje, izpopolnjevanje in napredovanje ni nikoli prepozno. Zavrzite pomisleke in si ne belite glave zaradi svojih let, kilogramov, postave, redkih las, malce zapuščene zunanjosti ... Odločite se za spremembo, zavihajte rokave in za svoje telo in dušo storite, kar se storiti da. Obenem se začnite učiti, kajti branje, učenje in izpopolnjevanje ohranjajo človeka mladega in vitalnega. Pri tem vam lahko učinkovito pomaga vaš zdravnik, terapevt ali kak drug zdravstveni strokovnjak.

Seštevek od 31 do 48 točk priča, da se ponašate z izjemno voljo, odločnostjo, vztrajnostjo, samozaupanjem, intelektualno svežino, duševno dinamiko, čustveno harmonijo in socialno empatijo. Čestitamo. Zdrav odnos do sebe in okolice, pa tudi gibka živahnost, neizmerna radovednost, zdrava ambicioznost in ustvarjalnost usmerjajo vaše življenje, ki je zapisano mladosti, zdravju in vitalnosti. Na starost sploh nimate časa pomisliti, pa tudi sicer jo pojmujete kot oddaljeno, nepotrebno in neprivlačno obdobje, ki vas ne zanima. Zato redno, zavzeto in navdušeno (sami, kadar se zalomi, pa s strokovno pomočjo) skrbite za zdravje, vitalnost in blagostanje. Vaša telesna, intelektualna in družabna živahnost botruje številnim dosežkom in dogodkom, ki običajnemu življenjskemu utripu podelijo zagon, napetost in očarljivost. Skrivnost vašega zdravja, vitalnosti in življenjskega optimizma izvira iz prepričanja, da je vsak sam svoje sreče (zdravja in blagostanja) kovač. To vas ohranja mlade in dinamične, družabne in priljubljene, podjetne in prodorne doma, v službi in v družbi, ne glede na letnico rojstva. Le tako naprej. Ostanite zgled prijaznega, dejavnega pacienta.

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki