Ne požirajte bazenske vode

(Foto: Jupiterimages)

Največ nečistoč vsebuje vrhnja plast bazenske vode

Kljub temeljitemu nadzoru bazenske vode umazanija marsikdaj "plava" skupaj s plavalci. Kako lahko prispevamo, da je bo manj? Vzročna povezanost med nalezljivimi boleznimi in pomanjkljivo higieno je pogosta, čeprav redko natančno potrjena. Poglavitni vir okužb v bazenskih kopališčih so bolni kopalci in navidezno zdravi klicenosci. Mikroorganizmi - bakterije, virusi, plesni, zajedavci - se s površine kože in telesnih votlin, kot sta nosno-žrelni prostor in območje danke, izpirajo v kopalno vodo. Okužbe so lahko posledica požiranja vode, vdora vode v nos, usta, ušesa, sluznice in razmehčano kožo, pa tudi podhladitve in utrujenosti. Tudi neustrezno vedenje, denimo če ne preoblečemo mokrih kopalk ali ne osušimo presledkov med prsti, je dejavnik tveganja za zdravje.

Kako se lahko okužimo?

Z vodo prenesene okužbe kože ter zunanjega in srednjega ušesa so posledica infekcije z mikroorganizmi. Poleg draženja oči, ki ga povzročajo klor in njegove spojine, je možen tudi pojav nalezljivega vnetja očesne veznice. Občasno se pojavljajo tudi okužbe prebavil, zadnje čase pa so deležne posebne pozornosti bazenske okužbe z drobnim zajedavcem, kriptosporidijem. Prišlo je tudi do primerov, ko je kopališka voda povzročila amebni meningoencefalitis in virusni meningitis. Gripi podobna obolenja in bolezni dihalnih poti, kot so vnetje nosne sluznice, sinusitis, vnetje žrela, bronhitis in pljučnica, so lahko posledica stikov dovzetnega gostitelja s prenašalci bolezni oziroma kopalno vodo. Najpogostejše okužbe - prenašajo se s stikom bosih stopal s površinami - so virusne bradavice in glivične bolezni stopal.

V naravnih kopališčih je vnos prek kopaliških gostov manj pomemben, glavni izvor mikroorganizmov predstavljajo kanalizacijske odplake in onesnaženost okolja.


Preprečevanje okužb

Pri vseh oblikah kopališč obstaja možnost prenašanja povzročiteljev okužb: s skupno uporabo vode, naprav in opreme ter z neposrednim telesnim stikom. Kot nezaželene veljajo tudi nekatere kemikalije v bazenski vodi oziroma njihovi reakcijski produkti, kot je kloroform, ki se zaradi hlapnosti nahaja predvsem v bližini vodne gladine in ga kopalci vdihavajo. Organske spojine klora dražijo kožo in sluznice. Njihovo količino omejimo z zmanjšanjem količine nečistoč v bazenski vodi. To dosežemo z dodajanjem polnilne vode in/ali omejitvijo števila obiskovalcev. Z zračenjem v zaprtih bazenih omogočimo izmenjavo zraka in odstranitev hlapljivih kloroorganskih spojin v prostoru.

Zaščita

Medtem ko sta v naravnem kopališču na voljo razredčitev in samočiščenje mikroorganizmov, je treba v bazenskih kopališčih preprečiti okužbe z ustrezno pripravo in obnavljanjem vode. Glavni namen priprave bazenske vode in zlasti dezinfekcije je uničevanje prenašalcev bolezni in odstranitev nečistoč iz vode. Ključna namena dodajanja dezinfekcijskega sredstva sta uničenje prenašalcev bolezni in oksidiranje različnih snovi. Dobro kakovost bazenske vode dosežemo z enakomernim izpodrivanjem bazenske vode s čisto vodo. S pretokom prek pretočnega kanala je mogoče skorajda v celoti odstraniti vrhnjo plast bazenske vode, ki vsebuje največ nečistoč. Z dodajanjem sredstev za flokulacijo se izločijo raztopljene in koloidno raztopljene primesi, pri čemer so v flokulih deloma zajeti tudi virusi in bakterije, ki se odstranijo prek filtra. Nečistoče iz filtra je mogoče odstraniti s spiranjem filtra, izpiralne vode pa se odvajajo v kanalizacijo.


Kaj lahko storimo sami?

V kopališčih mora redno potekati nadzor mikrobiološke kakovosti, fizikalno-kemičnih lastnosti kopalne vode in koncentracije dezinfekcijskega sredstva. Kopališče mora voditi evidenco števila obiskovalcev, količine dodane sveže polnilne vode, izpiralne vode ... Na zdravje vseh kopalcev pa lahko vplivamo tudi sami.

Čiščenje telesa z milom pred kopanjem je potrebno, ker s tem omejimo vnos umazanije in mikroorganizmov v vodo. Kopanje v bazenih odsvetujemo dojenčkom in osebam, ki ne morejo nadzirati izločanje seči in blata. Večkratno prhanje med uživanjem v bazenski ponudbi je nujno, saj tako sproti splakujemo umazanijo in mikroorganizme. Svetujemo tudi skrbno umivanje rok pred obroki. Karseda se izogibajte požiranju bazenske vode. Majhnim otrokom odsvetujemo uriniranje v bazenu, enako velja za odrasle. Otroke večkrat peljimo na stranišče. Raba kozmetičnih sredstev naj bo zmerna. Sluz, ostanki umazanije in sredstva za nego telesa obdajo mikroorganizme, ki so tako zaščiteni pred učinkovanjem dezinfekcijskega sredstva. Če smo bolni, zlasti če imamo katero od zgoraj naštetih nalezljivih bolezni, ne obiskujemo kopališča.

Med nečistoče v bazenski vodi spadajo:
 • milo, kreme, sredstva za zaščito pred soncem, kozmetična sredstva,
 • lasje, sestavine znoja, sečnina, slina, sluz iz nosa, ušesno maslo, povrhnjica kože, kraste,  koščki iztrebkov,
 • žvečilke, obliži za rane,
 • bakterije, paraziti, virusi, glive.
Na bazenu

 • pred obiskom bazena se stuširajte z vodo in milom,
 • večkratno prhanje med uživanjem v bazenski ponudbi je nujno,
 • svetujemo skrbno umivanje rok pred obroki,
 • karseda se izogibajte požiranju bazenske vode,
 • majhnim otrokom odsvetujemo uriniranje v bazenu, enako velja za odrasle,
 • raba kozmetičnih sredstev naj bo zmerna,
 • če smo bolni, ne obiskujemo kopališča.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki