Odgovorno samozdravljenje z zdravili pri manjših zdravstvenih težavah

Kadar se odpravite v lekarno ali k zdravniku, imejte pri sebi seznam vseh zdravil, zdravil brez recepta ali prehranskih dopolnil ter zdravil, ki jih jemljete za zdravljenje kroničnih bolezni.
Kadar se odpravite v lekarno ali k zdravniku, imejte pri sebi seznam vseh zdravil, zdravil brez recepta ali prehranskih dopolnil ter zdravil, ki jih jemljete za zdravljenje kroničnih bolezni. (Foto: Diana Anđelić)

"Več" pri zdravilih ne pomeni tudi "boljše" !

Čeprav že nekaj let vodim Lekarne Ptuj, občasno še vedno stopim tudi za lekarniški pult. Farmacevti v lekarnah opažamo, da se ljudje vse bolj zanimajo za svoje zdravje in skrbijo zanj, ugotavljamo pa tudi, da marsikdo še vedno ne upošteva dosledno navodil za jemanje zdravil. Kljub temu lahko zapišem, da bolniki vseeno prevzemajo bolj aktivno in odgovorno vlogo pri zdravljenju. Danes že vsi bolj ali manj vemo, da ni čudežne tablete, ki bi nam povrnila zdravje. Največ lahko naredimo samo z zdravim načinom življenja. Ko pride bolezen, poiščemo pomoč pri zdravniku ali pa se v nekaterih primerih, ko gre za manjše in že poznane zdravstvene težave, odločimo tudi za samozdravljenje.

Kadar se odločite, da boste najprej sami skušali pozdraviti zdravstvene težave, je najpomembnejše, da bolezen pravilno prepoznate. Če gre za prehlad, bolečine, prebavne motnje ali kaj podobnega, se verjetno s takšnimi težavami ne soočate prvič. Zato večinoma ni dilem, kako se zdravljenja lotiti, saj že imate izkušnje. Kadar pa niste povsem prepričani, ali se določene zdravstvene težave ponavljajo ali pa bi znaki lahko kazali tudi na kakšno drugo bolezen, se pred uporabo zdravil ali drugih zdravilnih pripravkov posvetujte s farmacevtom v lekarni. Ta vam bo svetoval, kako ravnati, in vas bo morda usmeril tudi na pregled k zdravniku, če bo ocenil, da gre za resnejše zdravstvene težave, pri katerih samozdravljenje ni primerno.

Izobraževanje za poklic magistra farmacije traja pet let, zato imamo o zdravilih in o boleznih veliko strokovnega znanja. Nikar ne omahujte z vprašanji, če vam že sami nismo povedali vsega, kar vas o zanima zdravljenju in o uporabi izdelkov iz lekarne. Pri jemanju zdravil se dosledno držite navodil za jemanje, ki vam jih ob izdaji zdravila posreduje farmacevt v lekarni. Raziskave namreč kažejo, da je ravno napačna uporaba zdravil najpogosteje vzrok škodljivih posledic zdravljenja z zdravili.


Pomoč brez recepta

Včasih so zdravstvene težave takšne narave, da je morda potreben le počitek ali – na primer pri težavah z želodcem – sprememba načina prehranjevanja, pitje večjih količin tekočine pri kašlju in podobno. Marsikdo še vedno prisega na pripravke iz domače lekarne, saj, kot so rekle že naše babice in tudi Kekčev Kosobrin, za vsako bolezen rož'ca raste. Tako lahko za zdravljenje uporabljamo razne zdravilne čaje in pripravke iz zdravilnih rastlin ali pa tudi tradicionalna zdravila, ki so rastlinskega izvora.

Vsi izdelki z zdravilnimi rastlinami ali njihovimi izvlečki še niso zdravila, seveda pa to še ne pomeni, da nimajo zdravilnih učinkov. Hkrati tudi vsi izdelki iz zdravilnih rastlin niso brez neželenih spremljajočih pojavov. Ob teh pa so v lekarnah na voljo še zdravila, ki se izdajajo brez recepta. Za vse naštete izdelke, vključno z zdravili, je za varno in učinkovito rabo potreben nasvet o pravilni uporabi. To še posebej velja v tistih primerih, ko neko zdravilo uporabljate prvič in ga zato še ne poznate, in v primeru, ko že uporabljate druga zdravila, npr. za zdravljenje kakšne kronične bolezni.


Osnovna pravila zdravljenja z zdravili

  • Osnovno pravilo zdravljenja z zdravili je "toliko, kot je treba in kolikor je varno" za čim boljše zdravje in kakovost življenja.
  • Ko se odločate za zdravljenje z zdravili, ki so na voljo brez recepta, in drugimi zdravilnimi pripravki, ne pozabite na to, da "več" pri zdravilih ne pomeni tudi "boljše".
  • Pri izbiri analgetikov se raje odločite za zdravila z eno učinkovino, ki bo pozdravila vašo težavo. Nobene potrebe ni, da bi jemali analgetike z več zdravilnimi učinkovinami, kadar želite pozdraviti le boleče grlo.
  • Podobno velja za kombinirane pripravke za zdravljenje gripe in prehlada; če imate samo eno težavo, vzemite le tisto zdravilo, ki bo pozdravilo to težavo. Nikar ne posegajte po kombiniranih pripravkih. So pa ti koristni, kadar vas muči več težav (nahod, kašelj, vročina, bolečina) in seveda nimate nobenih zdravstvenih zadržkov za njihovo uporabo.
Članek se nadaljuje »


Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki