Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kaj ne sme manjkati v potovalni lekarni

Počitnic se veselimo vse leto, zato moramo poskrbeti, da nam jih prav nič ne skazi. V prtljagi je treba obvezno narediti prostor za potovalno lekarno. Vsebina potovalne lekarne je v določeni meri odvisna od posameznikovega zdravstvenega stanja in kraja, v katerega se odpravlja, toda četudi ste zdravi kot dren in mislite, da je v vašem počitniškem kraju lekarn več kot dovolj, vzemite na pot vsaj nekaj osnovnih zdravil, s katerimi boste premostili prve simptome.

Neprijetnosti namreč lahko nastopijo ob najbolj nepričakovanem času, ko je denimo večina lekarn zaprtih. Poleg tega lahko marsikje naletimo na težave s sporazumevanjem, ki jih najpreprosteje rešimo tako, da lekarnarju pokažemo svoje zdravilo. Kaj torej vzeti na pot?

Zdravila, ki jih redno jemljete

Nikoli ne smete pozabiti zdravil, ki jih morate jemati redno, od kontracepcijskih tabletk do inzulina. Skrbno preverite, ali ste si pripravili dovolj veliko zalogo, za vsak primer pa jo nekoliko povečajte, saj se lahko zgodi, da boste potovanje prisiljeni podaljšati. Zdravil na recept vam v tujini ne bodo hoteli prodati, povsem možno je tudi, da jih sploh ne bodo imeli. Vedno vzemite s seboj tudi zdravila za svoje ponavljajoče se težave. Če imate pogosta vnetja ušesa, naj bo z vami tudi ustrezno zdravilo.

Če uporabljate zdravila ali zdravstvene pripomočke, ki bi se ob prehodu meje utegnili zdeti sumljivi (denimo brizgalke), osebnega zdravnika prosite za pisno potrdilo, da ste upravičeni do njihove uporabe, sicer lahko pride do nepotrebnih zapletov.

Zdravila proti slabosti

Nekateri ljudje ob vožnji z avtomobilom, avtobusom ali letalom doživljajo tako imenovano potovalno bolezen, zato pred potjo ne smejo pozabiti tablet proti slabosti. Morda jih ni odveč vzeti s seboj tudi, če sicer nimate tovrstnih težav, vendar se odpravljate na daljšo pot kot običajno. Če menite, da bi vas med potovanjem utegnila napasti slabost, vam priporočamo še, da se obrnete v smer gibanja in gledate skozi okno. Zdravila proti slabosti so obvezna tudi, če načrtujete vkrcanje na ladjo. Čeprav imate dober želodec, se vam lahko zgodi, da se znajdete sredi razburkanega morja in dobite morsko bolezen.

Zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi ter termometer

Povišana telesna temperatura lahko nastopi zaradi okužbe ali izpostavljenosti hudi vročini, bolečine pa nas tako ali tako lahko presenetijo kadarkoli. Zaradi nepredvidljivih okoliščin so na potovanju še posebno primerne oblike, ki jih lahko jemljemo brez vode (podobne bombonom). Druga možnost so zdravilne učinkovine v obliki praškov; saj začnejo delovati veliko hitreje. Če imate vročino, se čim manj izpostavljajte soncu, ne kopajte se in pijte dovolj vode. Če se temperatura po treh dneh ne zniža, obiščite zdravnika.


Pravilno shranjevanje zdravil med potjo

Zdravila naj bodo v originalni ovojnini in s priloženimi navodili za uporabo. Hranite jih v posebni hladilni torbi ali pa jih ovijte v aluminijasto folijo ter pospravite v torbico, ki ne prepušča svetlobe in vlage. Zdravila vedno hranite v ročni prtljagi; le če potujete z letalom, se pozanimajte, ali je to sploh mogoče.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

počitnice , potovanje , potovalna lekarna , zdravila¸ , domača lekarna , koristni nasveti , dopust , alergija , driska

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

18. 07. 2011 10:18:19
Pa ne pozabite prebrati podrobnih navodil za uporabo na si.draagle.com, še posebej razdelka o opozorilih in medsebojnem delovanju, da se ne bi kakšno "samozdravljenje" nesrečno končalo.
18. 07. 2011 10:36:29
to pa je seznam..mora človek vzet še eno dodatno potovalko na morje:)

ampak šele takrat ko ti pride nekaj prav (npr. kaka huda alergija) se zavedaš kako si vesel, da si vzel zdravila zraven:)

meni za alergije najbolj pomaga tole http://si.draagle.com/#!drug/juf/?sub=10 ... pa še brez recepta lahk dobiš v lekarni.
18. 07. 2011 11:14:19
Mene je letos meduza 2x opekla, pa drugič je imela soseda neko mazilo zraven na F..... (ne spomnem se točno kaj že) in mi je v 2 dneh izginilo :) priporočam
18. 07. 2011 12:11:09
18. 07. 2011 15:07:22
ja, fenistil je super..tudi za razne pike žuželk, ali pa kakšne alergijske izpuščaje