Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravniški nasveti za varno pot v eksotiko


(stran 3 od 4)


Previdno tudi s transportom, športnimi dejavnostmi, soncem …

Na potovanjih ne smemo pozabiti na druge preventivne ukrepe. Zlasti v deželah ob ekvatorju se je treba dobro zaščititi pred sončnimi žarki, previdnost pa ni odveč, tudi če se podajamo na trekinge po odročnejših območjih. V takih primerih je priporočljiva zaščita pred žuželkami in previdnost zaradi strupenih kač. Dr. Rajtmajer odsvetuje kopanje v stoječih vodah, saj so v njih lahko mikrobi, paraziti, pijavke, kače … Vsekakor je pametno upoštevati lokalna opozorila na območjih, na katerih se v vodah zadržujejo krokodili, morski psi ali nevarne meduze. Previdnost ni odveč niti v prometu.

Kako je z zdravili na recept na poti?

  • Antibiotiki: ljudje pogosto sprašujejo, ali naj jih jemljejo preventivno ali ne. Navadno jih predpisujemo v primeru težav (kurativno), torej jih je mogoče dobiti le po posvetu z zdravnikom, jemati pa jih je treba v skladu z njegovimi navodili. Držimo se načela, da antibiotik predpisujemo le za potovanja v dežele, v katerih je dostopnost zdravnikov slaba, predvsem pa je pomembno, da določimo čas, ko mora oseba do zdravnika.
  • zdravila za primer trebušnih krčev ter napadov ledvičnih ali žolčnih kamnov,
  • zdravila za boleče menstruacije,
  • odvajala,
  • zdravila proti malariji za dežele, v katerih je razširjena malarija,
  • antibiotično mazilo brez recepta za kožne okužbe,
  • zdravila za kronične bolezni: zaloga naj bo tolikšna, da bo zadoščala vsaj za dva tedna dlje, kot naj bi trajalo potovanje, da zaradi nepredvidenega podaljšanja poti ne bi prišlo do neprijetnosti. To zlasti velja za sladkorne bolnike, ki se zdravijo z inzulinom.

Kje se lahko cepimo?

Cepljenja lahko opravimo v ambulanti potovalne medicine, ki so na vseh izpostavah zavodov za zdravstveno varstvo. Dejavnosti ambulante potovalne medicine vse bolj prehajajo na področje izbranega osebnega zdravnika. Kot pravi dr. Rajtmajer, v ambulantah splošne in družinske medicine opravljajo vsa cepljenja razen tistega proti rumeni mrzlici, želijo pa si, da bi v njih začeli predpisovati antimalarike.

Cepljenje proti hepatitisu A prejmemo v dveh odmerkih, prvega vsaj dva tedna pred odhodom, drugi sledi v roku enega leta. Za hepatitis B so potrebni trije odmerki: prva dva pred potovanjem v razmiku enega meseca, tretji pa šest mesecev po prvem. Kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B je v treh odmerkih – dva sta potrebna pred potjo, in sicer v razmiku enega meseca, tretji pa sledi šest mesecev po prvem.

Cepljenje proti hepatitisu A in B, bodisi samostojno bodisi v kombinaciji, ob normalnem imunskem odgovoru človeka ščiti od 15 do 20 let, vseeno pa so priporočljivi poostreni higienski ukrepi in zdrava mera previdnosti.
V deželah, v katerih je razširjena malarija, je priporočljivo jemanje antimalarike. Vrsto antimalarika naj svetuje zdravnik glede na destinacijo in popotnikovo splošno zdravstveno stanje.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd