Okužbo z nevarno bakterijo E. coli ustavi dosledna higiena

(Foto: Shutterstock)

Izvor E. coli iz zelenjave ostaja uganka

Opozorilo nemških oblasti, da je zelenjava iz Španije okužena z nevarno bakterijo E. coli, ki jo je sicer najti v surovem mesu, je bilo očitno prenagljeno. Kaže, da španske kumare niso krive za izbruh okužb, ki pa se nezadržno širijo. Žrtev je iz dneva v dan več, Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da gre za popolnoma novo vrsto nevarne bakterije E. coli, ki povzroča hudo črevesno bolezen in je lahko tudi smrtonosna, pravi vzrok oziroma izvor izbruha okužbe pa ostaja neznan. Ker se je okužba pojavila tudi na Češkem in v sosednji Avstriji, nemara tudi v Sloveniji nismo popolnoma varni. Kakšna je bakterija, ki seje smrt po Evropi, in kako se lahko pred njo zaščitimo?

V nekaj tednih je zaradi "mesne bakterije", s katero so se okužili z uživanjem zelenjave, podleglo 17 ljudi, večinoma v Nemčiji in severni Evropi. V enem samem dnevu se je število okuženih ljudi povzpelo s 1500 na 2000. Nemške oblasti so s prstom pokazale na španske kumare, toda obsežni testi so pokazali, da so jih obtožili po krivem. Kumare so bile resda okužene z nevarno bakterijo enterohemoragično E. coli (EHEC), vendar ne s sevom, ki je povzročil epidemijo. Pravi izvor okužbe, s katerim se pospešeno ukvarja množica znanstvenikov, je še vedno uganka. Kljub temu se je večina držav odločila ustaviti uvoz vsega sadja in zelenjave iz Španije, zaradi česar se je špansko kmetijstvo znašlo na robu propada. Slovenija tega še ni storila, vendar vse dogajanje kaže na to, kako pomembno je poreklo hrane, ki jo uživamo.

Novi sev bakterije EHEC je nevaren zlasti zato, ker je odporen na večino antibiotikov, zato znanstveniki vse napore vlagajo v iznajdbo cepiva. Medtem so že razvili test, ki v nekaj urah zanesljivo pokaže, ali gre za okužbo z nevarnim sevom ECHC.

E. coli je navadno neškodljiva črevesna bakterija, vendar pa nekateri sevi lahko povzročijo hude bolezni in tudi smrt. Do okužbe pride z uživanjem okuženega mesa ali zelenjave, ki je zrasla v onesnaženi prsti. Največkrat gre za E. coli 0157, ki povzroča resne bolezni, kot je hemolitični uremični sindrom (HUS), ki ga spremljajo povišana telesna temperatura, motnje zavesti in odpoved ledvic, vendar vse kaže, da je za zadnjo epidemijo kriv redek oziroma nov sev E. coli 0104. Tveganju za HUS je izpostavljenih 10 odstotkov ljudi, okuženih z E. coli, vendar je ta delež v primeru Nemčije dosegel kar 50 odstotkov. Razlika je tudi v tem, da namesto majhnih otrok, starejših ljudi in tistih z oslabljenim imunskim sistemom ogroža predvsem odrasle ljudi, od tega v 70 odstotkih primerov ženske.

Kako se zaščititi pred E. coli?

Okužbo z bakterijo E. coli je mogoče učinkovito preprečiti predvsem s preudarnim ravnanjem.

Trije glavni stebri zaščite so:
  • osebna higiena,
  • ustrezna priprava (kuhanje) in shranjevanje hrane,
  • pomembno pa je tudi poreklo hrane.
Pred okužbo boste najbolj varni, če boste kupovali in pripravljali lokalno, organsko pridelano hrano organskega.

Osebna higiena

Po uporabi stranišča in pred vsakim stikom s hrano, zlasti s surovim mesom, si obvezno umijte roke. Tako boste preprečili prenos bakterij s surove oziroma sveže hrane na hrano, ki je že nared za uživanje.

Priprava hrane in kuhanje

Pred vsakim stikom s hrano si umijte roke in jih nato posušite, saj se bakterije lažje prenašajo na mokrih rokah. Surovo meso naj bo vedno ločeno od druge hrane, kar zlasti velja za kuhane jedi. Nožev in drugega pribora, s katerim ste se dotikali surovega mesa, ne uporabljajte pri pripravi druge hrane. In še najpomembnejše: redno čistite vse kuhinjske površine. Nadvse pomembno je tudi, da hrano pripravljate na primerni temperaturi, ki bo ubila bakterije. Prav premalo kuhana hrana je namreč glavni vzrok zastrupitev s hrano. To pomeni, da se morajo vsi deli hrane, zlasti notranjost, vsaj dve minuti kuhati ali peči pri najmanj 70 stopinjah Celzija.

Shranjevanje hrane

Prepričajte se, da je v hladilniku ustrezna temperatura (od 0 do 5 stopinj Celzija). Vso svežo hrano vedno hranite v hladilniku, saj se bakterije najlažje razmnožujejo pri višjih temperaturah. Vse posode naj bodo dobro zaprte, ostanke hrane skrbno pokrijte in jih spravite v hladilnik, porabite pa jih najpozneje v dveh dneh. Sveža hrana naj bo ločena od pripravljene, surovo meso pa vedno postavite na spodnjo polico hladilnika, da mesni sok ne bo kapljal na drugo hrano.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki