Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ponarejena zdravila: Strup v škatlici?

V žarišče smo postavili ponarejena zdravila. Izvedeli boste, zakaj ta kriminalna dejavnost doživlja tolikšen razcvet, kakšno nevarnost pomenijo ponarejena zdravila, od kod prihajajo k nam, kako jih prepoznamo in kako se jim najlažje izognemo.
Gospoda B. je že nekaj časa mučila težava prav posebne vrste. Svoje žene namreč ni več mogel zadovoljiti tako kot nekoč, saj je trdoto uda le stežka ohranil vse do konca odnosa. Žena mu tega ni omenjala, zato se o težavi nista pogovarjala. Tudi k svojemu zdravniku se ni odpravil, saj mu je bilo o tem nerodno spregovoriti. Težava ga je peklila in mu močno načela samozavest, zato se je odločil, da bo zadevo poskusil rešiti kar na lastno pest. Veliko je namreč slišal o tabletah, ki "pomagajo moškim", zato je nekega dne odgovoril na elektronsko sporočilo v svojem nabiralniku in kupil zdravilo. Ko je nekega večera vzel tableto, je šlo sprva vse kot po maslu, po dolgem času mu je uspelo, vendar je že kmalu opazil, da nekaj ni v redu, saj erekcija ni in ni uplahnila. Nastopile so tudi bolečine, ki niso ponehale, zato mu ni preostalo nič drugega, kot da je poiskal pomoč zdravnika za njune primere. Tam je doživel dvojno zadrego, saj je moral poleg težav z erekcijo priznati še to, da je vzel zdravilo, ki ga je brez recepta kupil na spletu. Izkazalo se je, da so tablete najbrž ponarejene, saj so vsebovale veliko preveč aktivne učinkovine.

Iz te zgodbe se lahko veliko naučimo. Zdravila, ki jih kupujemo ali dobivamo na recept, nam lajšajo življenje in ga pogosto celo rešujejo. Ker po vsem svetu vlada ogromno povpraševanje po različnih zdravilih, je njihovo ponarejanje donosen posel, katerega svetovna vrednost po nekaterih ocenah znaša več deset milijard evrov. Največjo skušnjavo pomenijo mamljive ponudbe za cenejši nakup zdravil na spletu, h kateremu nas vsakodnevno vabijo elektronska sporočila v našem poštnem predalčku in v katerih se utapljajo naši filtri za neželena sporočila.

Posel cveti zlasti zaradi naivnosti kupcev, ki nasedejo na "posebne ponudbe" raznovrstnih spletnih strani, ki so pogosto videti zelo profesionalne, polne podob nasmejanih ljudi v laboratorijskih haljah. Resnica je prav nasprotna, saj ponarejena zdravila navadno izdelujejo v garažah in lopah, v katastrofalnih higienskih razmerah. Poleg tega neredko vsebujejo vse od nečistoč do strupenih "dodatkov". Čeprav se nakup zdravil na spletu lahko zdi dobra priložnost, vas v primeru, da naletite na ponarejeno zdravilo, to drago stane. Nakupovanje zdravil (še posebno tistih na recept) na spletu in pri prodajalcih, ki vam jih prodajo brez recepta, je podobno igranju ruske rulete. Ponarejena zdravila vam v najboljšem primeru ne bodo pomagala, v najslabšem pa so lahko smrtonosna.

Zakaj sploh ponarejanje?

Proizvodnja sodobnih zdravil je draga. Kot pojasnjuje prof. Borut Štrukelj, profesor na Katedri za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo, so cene originalnih zdravil tako visoke, ker so razvoj zdravil in klinične študije zelo dragi. Ponarejevalci nimajo teh stroškov, zato je njihov dobiček velikanski – kljub nižjim cenam, po katerih prodajajo zdravila. Ponarejena zdravila obstajajo že od nekdaj, toda razmah interneta jim je na široko odprl vrata, poleg tega sta vstop Slovenije v EU in premikanje meja pomenila tudi lažji dostop za ponarejena zdravila, ki jih je vsako leto več, pojasnjuje prof. Štrukelj.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

zdravila , lekarna , internet , farmacija , prehranska dopolnila , zdravila na recept , ponaredek , ponarejena zdravila , agencija za zdravila , kazenska odgovornost

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

28. 03. 2011 08:23:26
Članek je sicer dobro napisan, moti pa me, da enostavno ne navedete čisto konkretno vsaj nekaj imen "zdravil" in tistih , ki jih prodajajo preko spleta. Na ta način bi takoj vedeli, čemu se je potrebno izogniti.