Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ponarejena zdravila: Strup v škatlici?


(stran 6 od 6)


Kako torej varno kupovati zdravila?

Prvo pravilo je, naj zdravilo na recept predpiše zdravnik, nato pa se z receptom odpravimo v lekarno, saj v njih ni ponarejenih zdravil. Slovenija je majhna in ima močno distribucijsko mrežo zdravil, ki ne prihajajo iz manjših drogerij, pač pa iz treh, štirih večjih drogerij, ki so v neposrednem stiku s proizvajalci zdravil, zagotavlja prof. Štrukelj.
Kupovanje zdravil v slovenskih spletnih lekarnah je tudi varno, saj imamo dober zakon, po katerem lahko spletno lekarno odpre le tisti, ki ima tudi svojo fizično lekarno. Zdravila in prehranska dopolnila raje poiščimo sami, in sicer tam, kjer je analitika takšna, da ima za seboj dober nadzor, svetuje prof. Štrukelj.

Če kupujete v tuji spletni lekarni, se pred naročilom zdravila temeljito prepričajte, da je spletna lekarna legitimna. Skrbno preverite podatke o njeni verodostojnosti, izkušnjah s prodajo zdravil, referencah in izkušnjah drugih kupcev. Predvsem pa vam morajo ponujati dodatno podporo in svetovanje. Ne pozabite: če bo šlo kaj narobe, se ne boste imeli komu pritožiti.

Z upoštevanjem teh ukrepov lahko veliko naredite za svoje zdravje, obenem pa boste prispevali k zmanjševanju trgovanja s ponarejenimi zdravili. Navsezadnje boste vi trpeli zdravstvene posledice, ne pa ljudje, ki stojijo za nezakonitimi spletnimi lekarnami.

Kako bo v prihodnje? Bomo pametnejši in preudarnejši? "Ker živimo v času gospodarske krize, se bojim, da bo tega še precej. V Evropi spletna prodaja še ni tako razširjena, kot je v ZDA, zato vse to k nam šele prihaja. Proti spletu se ne moremo boriti, saj je teh strani na sto tisoče, borimo se lahko zgolj z zdravo pametjo in s tem, da ne kupujemo zdravil v nepreverjenih spletnih lekarnah," poudarja prof. Štrukelj.

Sporočilo je jasno – če želite biti in ostati zdravi, se posvetujte z zdravstvenimi delavci. Jemljite izključno zdravila na recept, ki vam jih predpiše vaš zdravnik, ki vas spremlja na poti do ozdravitve in boljšega počutja.

Ponarejene vhodne surovine

Podobno kot ponarejajo zdravila, je mogoče ponarediti tudi vhodne surovine. Ponarejevalci to naredijo tako dobro, da tega ne opazijo niti farmacevtske družbe, dokler ne opravijo natančnejše analize. To pomeni, da lahko farmacevtska družba kupi ponarejene surovine – v dobri veri, da gre za prave. Tako izdelajo zdravilo, ki ima slabe učinke ali so celo nevarna. To se je zgodilo s heparinom, starim biološkim zdravilom, ki je v rabi že petdeset let. Na Kitajskem so del heparina zamenjali z drugo snovjo, ki je izkazovala enake analitične spektre.

Pri analizi niso ugotovili razlike; ta se je pokazala šele pri delovanju, posledica pa je bilo 270 smrtnih primerov med letoma 2003 in 2007, predvsem v ZDA. Ko so začeli odkrivati vzroke, so ugotovili, da obstoječa metoda preverjanja snovi ni pokazala nobenih razlik, zato zdaj uporabljajo drugo metodo za natančnejšo analizo: raziskovalci so razvili sistem jedrske magnetne resonance, ki omogoča natančno ločevanje posameznih delov molekul in njihove strukture. Toda ponarejevalci bodo verjetno že kmalu našli druge poti …

Razsežnosti ponarejanja zdravil v številkah

Ocenjujejo, da je ponarejenih več kot 60 odstotkov zdravil, ki jih prodajajo prek spletnih strani.
Š Po nekaterih ocenah v razvitih zahodnih državah ponarejena zdravila predstavljajo samo en odstotek trga, medtem ko v državah v razvoju ta odstotek včasih preseže tudi četrtino celotnega prometa z zdravili.
Število ponarejevalcev in ponarejenih zdravil raste kot gobe po dežju. V Evropi se je med letoma 2005 in 2007 njihovo število početverilo. Po teh ocenah naj bi bil črni trg v Evropi vreden več kot 10 milijard evrov, svetovni trg pa naj bi bil vreden od 75 do več kot 200 milijard dolarjev.

EU je pred dvema letoma v eni od odmevnejših akcij v borih dveh mesecih zaplenila 34 milijonov lažnih tablet.
Podatke o zaseženih ponarejenih zdravilih v Sloveniji beleži Carinska uprava. Leta 2010 so zasegli 3500 kosov pošiljk Viagre, skupno pa so zasegli 10.500 vprašljivih pošiljk.

Galerija

Diana Anđelić

Prof. dr. Borut Štrukejl, mag. pharm., Fakulteta za farmacijo: "Najzanesljivejši način, kako preprečiti nakup ponarejenih zdravil, je to, da se vprašamo, ali se res tako malo cenimo, da bomo kupovali zdravila kar brez recepta – in kaj bo čez čas z našimi jetri." Diana Anđelić

Ločite ponaredek od originalnega zdravila?

Proizvodnja ponarejenih zdravil pogosto poteka garažah, v grozljivih higienskih pogojih, v njih pa snovi, kot sta moka in puder za telo, oblikujejo v tablete, ki so videti kot prava zdravila. Včasih ponarejena zdravila proizvajajo kar v istih tovarnah, v katerih podnevi proizvajajo prava zdravila. V obeh primerih lahko izdelki ogrozijo zdravje ljudi.

Poleg Kitajske in Indije je eno od središč tega posla tudi Mehika

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd