Ponarejena zdravila: Strup v škatlici?

(Foto: Diana Anđelić)

V žarišče smo postavili ponarejena zdravila. Izvedeli boste, zakaj ta kriminalna dejavnost doživlja tolikšen razcvet, kakšno nevarnost pomenijo ponarejena zdravila, od kod prihajajo k nam, kako jih prepoznamo in kako se jim najlažje izognemo.

Gospoda B. je že nekaj časa mučila težava prav posebne vrste. Svoje žene namreč ni več mogel zadovoljiti tako kot nekoč, saj je trdoto uda le stežka ohranil vse do konca odnosa. Žena mu tega ni omenjala, zato se o težavi nista pogovarjala. Tudi k svojemu zdravniku se ni odpravil, saj mu je bilo o tem nerodno spregovoriti. Težava ga je peklila in mu močno načela samozavest, zato se je odločil, da bo zadevo poskusil rešiti kar na lastno pest. Veliko je namreč slišal o tabletah, ki "pomagajo moškim", zato je nekega dne odgovoril na elektronsko sporočilo v svojem nabiralniku in kupil zdravilo. Ko je nekega večera vzel tableto, je šlo sprva vse kot po maslu, po dolgem času mu je uspelo, vendar je že kmalu opazil, da nekaj ni v redu, saj erekcija ni in ni uplahnila. Nastopile so tudi bolečine, ki niso ponehale, zato mu ni preostalo nič drugega, kot da je poiskal pomoč zdravnika za njune primere. Tam je doživel dvojno zadrego, saj je moral poleg težav z erekcijo priznati še to, da je vzel zdravilo, ki ga je brez recepta kupil na spletu. Izkazalo se je, da so tablete najbrž ponarejene, saj so vsebovale veliko preveč aktivne učinkovine.

Iz te zgodbe se lahko veliko naučimo. Zdravila, ki jih kupujemo ali dobivamo na recept, nam lajšajo življenje in ga pogosto celo rešujejo. Ker po vsem svetu vlada ogromno povpraševanje po različnih zdravilih, je njihovo ponarejanje donosen posel, katerega svetovna vrednost po nekaterih ocenah znaša več deset milijard evrov. Največjo skušnjavo pomenijo mamljive ponudbe za cenejši nakup zdravil na spletu, h kateremu nas vsakodnevno vabijo elektronska sporočila v našem poštnem predalčku in v katerih se utapljajo naši filtri za neželena sporočila.

Posel cveti zlasti zaradi naivnosti kupcev, ki nasedejo na "posebne ponudbe" raznovrstnih spletnih strani, ki so pogosto videti zelo profesionalne, polne podob nasmejanih ljudi v laboratorijskih haljah. Resnica je prav nasprotna, saj ponarejena zdravila navadno izdelujejo v garažah in lopah, v katastrofalnih higienskih razmerah. Poleg tega neredko vsebujejo vse od nečistoč do strupenih "dodatkov". Čeprav se nakup zdravil na spletu lahko zdi dobra priložnost, vas v primeru, da naletite na ponarejeno zdravilo, to drago stane. Nakupovanje zdravil (še posebno tistih na recept) na spletu in pri prodajalcih, ki vam jih prodajo brez recepta, je podobno igranju ruske rulete. Ponarejena zdravila vam v najboljšem primeru ne bodo pomagala, v najslabšem pa so lahko smrtonosna.

Zakaj sploh ponarejanje?

Proizvodnja sodobnih zdravil je draga. Kot pojasnjuje prof. Borut Štrukelj, profesor na Katedri za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo, so cene originalnih zdravil tako visoke, ker so razvoj zdravil in klinične študije zelo dragi. Ponarejevalci nimajo teh stroškov, zato je njihov dobiček velikanski – kljub nižjim cenam, po katerih prodajajo zdravila. Ponarejena zdravila obstajajo že od nekdaj, toda razmah interneta jim je na široko odprl vrata, poleg tega sta vstop Slovenije v EU in premikanje meja pomenila tudi lažji dostop za ponarejena zdravila, ki jih je vsako leto več, pojasnjuje prof. Štrukelj.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Diana Anđelić

Prof. dr. Borut Štrukejl, mag. pharm., Fakulteta za farmacijo: "Najzanesljivejši način, kako preprečiti nakup ponarejenih zdravil, je to, da se vprašamo, ali se res tako malo cenimo, da bomo kupovali zdravila kar brez recepta – in kaj bo čez čas z našimi jetri." Diana Anđelić

Ločite ponaredek od originalnega zdravila?

Proizvodnja ponarejenih zdravil pogosto poteka garažah, v grozljivih higienskih pogojih, v njih pa snovi, kot sta moka in puder za telo, oblikujejo v tablete, ki so videti kot prava zdravila. Včasih ponarejena zdravila proizvajajo kar v istih tovarnah, v katerih podnevi proizvajajo prava zdravila. V obeh primerih lahko izdelki ogrozijo zdravje ljudi.

Poleg Kitajske in Indije je eno od središč tega posla tudi Mehika

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki