Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako odpravite grizenje nohtov


(stran 2 od 2)


4. Korak za korakom
Postavite si kratkoročne cilje in podirajte svoje rekorde. Dalj časa ko zdržite, večjo nagrado si privoščite. Če se grizenja nohtov ne zavedate vedno, prosite bližnje, naj vas opomnijo vsakič, ko to počnete. Postopoma poskušajte obvarovati vse več nohtov, dokler ne boste vseh. Nohte pokažite svojim bližnjim, da vas bodo motivirali in pohvalili. In bodite ponosni, ker vam je uspelo.

5. Hitri rešitvi
Uporabite lahko lak za nohte ali kreme, namenjene boju proti tej navadi, saj je njihov okus zelo neprijeten. Če se okusa navadite, ga zamenjajte z drugim sorodnim izdelkom. Pazite le, da nepotrebne grenkobe ne boste po nesreči dodali tudi hrani. Dekleta si lahko nohte na hitro zaščitijo in polepšajo ob pomoči umetnih nohtov.

6. Za močne in lepe
Na videz nohtov vplivata predvsem minerala kalcij in magnezij. Zaužijte ju čim več, bodisi s hrano bodisi v obliki prehranskih dodatkov. V lekarni so na voljo tudi prehranski dodatki, namenjeni prav za krepitev nohtov. Če vam uspe nohte vsaj za nekaj časa zaščititi pred nevarnimi zobmi, jih uredite, nanje nanesite lak, lahko pa tudi obiščete kozmetičarko. Lepe nohte boste težje "napadali".

7. Poiščite drugo navado
Nekateri ljudje radi s prsti tapkajo po mizi; morda bo dovolj že to, da boste samo gledali svoje dlani, lahko pa si izberete tudi ustvarjalno navado, denimo risanje ali vsaj čečkanje po papirju. Otroci se lahko igrajo z naprstniki. Pomaga tudi stiskanje žogice za gnetenje, ki obenem učinkuje protistresno. V šibkih trenutkih je dobro ustom priskrbeti drugo delo – denimo žvečenje ali grizljanje korenčka.

8. Skrijte jih
Nohte lahko skrijete in se tako uprete skušnjavi. Prekrijte jih z rokavicami ali pa jih zaščitite z obliži. Na poškodovano kožo nanesite kremo ali pripravek, ki bo pomagal zaceliti morebitne rane.

9. Nikoli z usti
Vedno imejte pri roki škarjice ali ščipalke za nohte. Tako ne boste prišli v skušnjavo, če bi se vam noht zlomil, počil ali pa se kar nenadoma zazdel predolg.

10. Vztrajajte
Grizenja nohtov se ni mogoče hitro odvaditi. Zavedati se je treba, da odvajanje zahteva veliko potrpežljivosti, volje in samoopazovanja. Ne pozabite, da so tudi nohti odraz zdravja, za katerega smo v prvi vrsti odgovorni sami.

Kaj pravijo številke?

  • Grizenje nohtov je pogosta kompulzivna navada otrok in odraslih. Nekateri podatki kažejo, da naj bi nohte grizlo 30 odstotkov otrok in 45 odstotkov najstnikov.
  • Skoraj polovica otrok in najstnikov med desetim in osemnajstim letom občasno grize nohte.
  • Po 10. letu starosti je ta navada pogostejša pri fantih.
  • Nohte grizejo tudi mladi odrasli med 18. in 22. letom starosti, vendar to navado največkrat opustijo do 30. leta starosti.
  • Po nemških statistikah 15 odstotkov odraslih grizljalcev. Tem so nemški psihologi posvetili več pozornosti, saj menijo, da je grizenje nohtov v odraslosti bolj resna težava, ki se je v nekaterih primerih ne da tako enostavno rešiti.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd