Učinkovita počitniška strategija

(Foto: Shutterstock)

Dopustniški nasveti

Ko se odpravljamo na dopust se je potrebno pripraviti. V nadaljevanju vam podajamo nekaj dopustniških nasvetov.

Zdravje in vitalnost
Upoštevajte zdravstveno stanje vseh, ki gredo z vami. Tako se srčni bolniki ne bodo podali na morje sredi največje vročine, ljudje z alergijami pa v času cvetenja rastlin ne bodo dopustovali na podeželju, telesno nepripravljeni posamezniki ne bodo lezli na visoke gore, občutljivi, slabotni in izčrpani pa si bodo raje omislili dopust zunaj sezone, ko se bodo lažje duševno in telesno okrepili.Prav tako ni pametno iti dopust med zdravljenjem težjih poškodb in akutnih infekcijskih bolezni ali v primeru poslabšanja kroničnih zdravstvenih težav. V takšnih primerih se pred odhodom posvetujte s svojim zdravnikom.

Denar
Izognite se nepotrebnemu stresu in se v primeru denarnih težav odločite za skromnejše, a zato nič manj privlačno letovanje, ali pa se odpravite na dopust zunaj glavne sezone.

Počitniški cilj
Kraj dopusta naj predlagajo in izbirajo vsi člani družine ali počitniške družbe. Otroci in najstniki preprosto ne spadajo v dolgočasne, mirne kraje, kjer ni pravega življenjskega utripa. Ostareli ne prenesejo hrupa in živžava mondenih letovišč. Bolniki z obolenji srca in ožilja, dihal in prebavil se ne bodo dobro počutili v vročih in prenapolnjenih obmorskih letoviščih ter v visokogorskih predelih, ki so neprimerni tudi za telesno in duševno izčrpane ljudi ter za vse z izrazito čezmerno telesno težo ali s hudimi alergijami.

Počitniška družba
Na voljo vam je cela paleta možnosti: dopust na samotnem otoku (sami ali v dvoje), klasične družinske počitnice, skupinsko letovanje, "klanovski" dopust s sorodniki in znanci, vse bolj priljubljene počitnice v klubih, v katerih človek za mesec dni postane državljan sveta.

Oprema in prtljaga
"Raje manj kot več, nikakor pa ne preveč!"
Najnujnejše potrebščine
Vsakdo od družinskih članov naj si po lastni presoji izbere nepogrešljive počitniške rekvizite. Mednje vsekakor spadajo knjige, glasbeni inštrument, dobro založena priročna lekarna, morebitni dietetični izdelki ter rekviziti, obutev in oblačila, ki so vam še posebej pri srcu.

Čas potovanja
Pojdite na pot sredi tedna, po možnosti pozno popoldne ali proti večeru, seveda če vam nočna vožnja ne povzroča težav. Tudi zgodnje jutro je primeren čas za prijetno potovanje; to zlasti velja za družine z majhnimi otroki in za starejše.

Domača opravila
Če želite brezskrbno uživati v težko prisluženem dopustu, pred odhodom poskrbite za tisoč in eno malenkost, ki bi vam sicer parale živce na počitnicah: varstvo za psa/mačko, praznjenje poštnega nabiralnika, hranjenje ribic, zalivanje vrta, skrb za zelenje v stanovanju, zračenje in obiskovanje hiše/stanovanja, morebitna popravila med vašo odsotnostjo, tekoče službene zadeve, skrb za ostarele starše, priprava jeklenega konjička, zavarovanje hiše pred vlomilci ... Pred odhodom od doma preverite, ali ste izključili električne naprave, zaprli vodo, zatesnili okna in vrata, izključili telefon, vklopili samodejno prižiganje luči, TV ali radia, zaklenili vhodna vrata ...
Želimo vam prijeten dopust!

Potovalna lekarna
Svetujemo vam, da si pripravite torbico z zdravili še predno se odpravite na izlet, potovanje oziroma dopust, ki naj vsebuje zdravila za preprečevanje in blažitev alergije na sonce, omilitev težav pri pikih žuželk, nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov, zdravljenje driske, pomoč pri želodčnih težavah, olajšanje težav pri oteklih nogah in proti bolečinam in vročini. Zdravila, ki jih potrebujete, lahko kupite brez zdravniškega recepta v vseh lekarnah. Pri izbiri vam bo svetoval farmacevt. Zdravila za samozdravljenje so učinkovita in varna le, če jih uporabljate skladno z navodili. Ne pozabite, da vseh težav ne morete pozdraviti sami! Kadar se vam zdravstveno stanje kljub samozdravljenju ne izboljšuje, čimprej obiščite zdravnika.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki